Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1

Post »

Takie duże masz już pomidory?wow, czy masz ogrzewanie w tunelu? Ja obecnie zapaliłam kilka świeczek ale czy to coś da? Mam byc przymrozek, a w szklarni nieogrzewanej ok.150 sadzonek pomidorów ...troche mi strach w oczy zagląda!
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam podwieszoną cienką folę i to już temperatura wzrasta o kilka stopni, w Waszych amatorskich przypadkach jeszcze dodatkowo, ze dwie metalowe beczki z nagrzaną wodą też może uchronić przed przemarznięciem. Znicze tylko przy niecałym jednym stopniu na minus chronią, bo bardzo mało ciepła dają.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Drugie grono ci kwitnie? . to te wysadzone w marcu chyba...
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

dyrydyry7 pisze:Drugie grono ci kwitnie? . to te wysadzone w marcu chyba...
Już obecnie trzecie, bo zdjęcie z kilku dni i żeby uprzedzić pytanie jaka odmiana, to VP-1.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Skoro juz mowa o vp1 , za twoją radą, może nieświadomą :), kupiłem ją i nie wiem w sumie , bo pamiętam że wysadzasz na późny zbiór, ale ile zbierasz gron, tak powiedzmy do połowy października?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ekopom pisze:Czy ja też, bo przed chwilą wróciłem z tunelu, a tam 18 oC.
Ty to na noc trochę przykręcaj, bo się rozbestwiły jak widzę ;:306 Niektórzy tak w domu nie mają...

Powinieneś w moich myślach przeczytać do kogo mogłaby być skierowana taka porada :wink:
jondi pisze:... Ma byc przymrozek, a w szklarni nieogrzewanej ok.150 sadzonek pomidorów ...troche mi strach w oczy zagląda!
Pewnie nie będzie Ci się teraz chciało lecieć do szklarni , ale gdy miałam już posadzone pomidory, to wbijałam między nie dość gęsto paliki wyższe od pomidorów i na nich rozkładałam podwójnie agrowłókninę.
Ważne jest to, by była ona tuż nad pomidorami, ale nie może ich dotykać, bo te liście, które się stykały z tkaniną były przemarznięte.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ja tak się zastanawiałem, że może dobrym patentem byłaby folia bąbelkowa, rolka 40 metrów kwadratowych (0,4m x 100m) kosztuje ok. 18-20 zł, można tym tunel 5x4 owinąć do wysokości 1,2m jedną warstwą i drugą do wysokości 0,8m, ew. jakoś podwiesić w środku - powinna mocno spowolnić promieniowanie ciepła przez dach i wtedy efektywność np. zniczy wzrosłaby znacznie).
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jeśli szczelnie nakryjesz agro ( ja daję tą grubszą i podwójnie ) tak jak opisałam wyżej, to ciepło oddawane w nocy przez ziemię nie ucieknie do góry, zostanie przy sadzonkach. Moje tak przetrwały -5 na dworze.
Wstawiałam do szklarni także wiadra z wodą i wanienkę dziecięcą ;:173 Ta woda w dzień dość mocno się nagrzewa. Nie wiem tylko jak szybko to ciepło traci.
jondi
500p
500p

Post »

Dzięki za rady ale rzeczywiście w nocy nawet mąż nie chciał ze mną wyjść na zew.:). Rano temp. 2,5 st a w szklarni 8, nie wiem jak bylo w nocy, ale pomidorki stoją uff. W zeszłym tyg. szklarnię przykryłam siatką cieniująca(były takie upały, że w szklarni było ciągle w ciągu dnia ok 30'), a teraz temp. drastycznie spadły i nie wiem czy ta siatka mocno przeszkadza czy może też trochę chroni przed zimnem w nocy?
A co do przykrywania sadzonek to problem, bo poza 6 pomidorami zasadzonymi już na dobre,resztę mam na półkach i tak poupychane gdzie się da, że codzienne ich przykrywanie i odkrywanie przyznam się czasowo nie dałabym rady, pozostają mi świeczki i kilkanaście wiader z nagrzaną wodą...
Pierwszy rok mam szklarnię nie wiedziałam, ze da mi tyle radości aleee też ile stresu??:)-za zimno, za ciepło, za wilgotno, za sucho....
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Ekopom ;:oj , ile masz tam krzaczków ... w tym tuneliku? ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Mróz dzisiaj będzie spory , przykrycie włóknina może być za mało, ja bym ewakuował spod folii wszystko co się da, a zwłaszcza pomidory.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

gosiakmala pisze:Ekopom ;:oj , ile masz tam krzaczków ... w tym tuneliku? ;)
Lepiej spytaj się, ile mam tych tunelików
jondi
500p
500p

Post »

Ile masz tunelików:) i ile pomidorów w nich:).

Moja szklarnia znowu pięknie oświetlona taka nocna iluminacja dla sąsiadów :). Już mi zniczy zabrakło a świeczki cała noc się nie palą :(. Ja się nabawię wrzodów żołądka z tego stresu...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”