Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1

Post »

jondi
Nie chcę Cię straszyć ale na moje oko to tak z minus trzy, cztery dzisiaj bankowo, sprawdzałem przed chwilą , już jest szron na folii, jak możesz to zabierz a jak nie to odpalaj wszystko co masz.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Dziękuje wszystkim za zdjęcia dorosłych pomidorów w tunelach czy szklarniach! Dziś wiązałam pierwsze sznurki (ogórki tz.chyba ogórki bo hm nie rozróżniam czy to ogórki czy melony...) i nie wiem czy to dobrze robię więc przejrzałam wątek jak Wy to robicie:) jesteście moim wzorem i już widzę, że moje są chyba za krótkie :(, od razu wykorzystałam pomysł z luźnymi sznurkami bo moje pomidory da baaaaardzo gęsto posadzone. Boję się czy nie za luźno ale to okaże się w życiu.
jondi
500p
500p

Post »

U mnie teraz 8. Chciałam jeszcze dodać, ze mam kilka czarnych wiader z wodą w szklarni, która ok 16tej była bardzo ciepła ale już o godz.20 zimna czyli takie nagromadzenie ciepła jednak nic nie daje.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daje, tylko trzeba zabezpieczyć wode przed parowaniem, para zabiera ciepło i oddaje je tam gdzie się skropli, czyli w naszych warunkach na foli...i pa pa ciepełko
Pabblo_Pl

Post »

Nie wiem jakie temp. były u Mnie w szklarni (folia) ale dla bezpieczeństwa przykryłem włókniną posadzone pomidorki i zero strat.

Dodam iż jedną szt. nie posadzoną zostawiłem bez przykrycia i też nic mu się nie stało..

O 7.30 pod włókniną miałem 8 stopni temp.

Według prognoz temp. miała być -3 stopnie przy gruncie w Łodzi..
Pabblo_Pl

Post »

Bez przesady dalsze zapowiedzi pogodowe są przyjazne..

Zaraz zrobię fotki i wstawię jak wyglądają moje pomidorki, warto próbować i sadzić wcześniej..

Na przyszły rok zorganizuję sobie mały piecyk na drewno to dopiero będzie zabawa ;d
Obrazek
Obrazek
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Szczęśliwi Ci co mają ogrody przy domu. Też taki piecyk chętnie bym zrobił tylko palacza musiałbym zatrudnić.
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Idźcie myślami jeszcze krok do przodu i pomyślcie o szklarni. Trochę używanych okien lub też poliwęglanu komorowego w wersji "na bogato". Miałem folię przez 3 lata i nabrałem ochoty na coś ogrzewanego. Uznałem, że ogrzewanie folii to trochę daremny trud i przystąpiłem do budowy szklarni. Piecyk do środka i dzisiejszej nocy miałem temperaturę o 4:00 nad ranem 5 stopni wyższą niż na dworze, a ostatnie dokładanie do pieca miałem o 23:00. Dzięki temu mogę sobie pozwolić na sadzenie pomidorów na początku kwietnia. Na najwcześniejszych Stupice pojawiają się pierwsze pąki kwiatowe.
Szkło dłużej trzyma temperaturę. Kiedy ostatnie promienie słońca padają na szklarnie ok. 17:00 (dołek i ściana lasu są tego powodem) to temperatura w środku wyrównuje się z tą na dworze dopiero ok. 22:00. Kilka godzin wyższej temperatury też nie pozostaje bez wpływu na rozwój krzaków.
Pabblo_Pl

Post »

Też taki mam plan, folię mam 5 sezonową i ile wytrzyma to wytrzyma a potem pójdzie szkło lub poliwęglan.

Na teraz na poliwęglan brakło funduszy..

Moje white tomesol, czarny książę i jablonka rosji też mają już pąki..
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już lepiej wstawić farelkę uruchomianą jakimś timerem. Wszelkie piece typu kozy bez wymuszonej cyrkulacji ciepłego powietrza generują wielkie straty. Ciepło gromadzi sie pod dachem szklarni gdzie praktycznie bez problemu przenika na zewnątrz, a w szklarni przy gruncie praktycznie temp. się nie podnosi, lub w bardzo niewielkim stopniu. Tudno nazwać taką uprawe ekologiczną...
Niech sie wypowie ktoś z większym doświadczeniem, bo ja mam tylko jeden sezon za sobą...
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

zenmach pisze:Już lepiej wstawić farelkę uruchomianą jakimś timerem. Wszelkie piece typu kozy bez wymuszonej cyrkulacji ciepłego powietrza generują wielkie straty.
Oczywiście. Nie ma sensu grzanie pustego powietrza pod dachem szklarni.
Farelka też niezbyt rozsądna - ruch czynnika na granicy dwóch mediów (powietrze w szklarni a powietrze na zewnątrz) zwiększa straty.
Zależy nam przecież by to pomidory, ich korzenie i części nadziemne miały cieplej. A powietrze ponad nimi - to bez znaczenia.
Zamiast farelki, piecyka itp .... polecam kabel grzewczy + sterownik. Kabel ułożony na powierzchni ziemi w okolicach pomidorów. Efekt będzie podobny jak w domu z ogrzewaniem podłogowym. Brak ruchu powietrza ograniczy straty konwekcyjne.
jondi
500p
500p

Post »

Pabblo fajne masz te pomidory kiedy je wysiałeś? Ja tej wielkości mam na próbę tylko 6 (zasiane na poczatku lutego)a cała reszta siana miesiąc poźniej to jeszcze malizny a teraz kiepsko się mają bo w dzień upał a w nocy 3 st i chyba im się te wahania temperatury nie podobają.
A a propos folia czy szklarnia. Nie znam się na folii.Ja w tym roku zainwestowałam w szklarnię i choć mnie stresuje (zimno w nocy i raaatunku) to juz od dwóch tygodni jemy rzodkiewki, sałatę, szpinak itd. wysiane w oczekiwaniu na posadzenie pomidorów. Jeśli chodzi o doświadczenie to jestem "zielona" ale zachwycona moim nowym nałogiem. Gdybym miała jeszcze ją ogrzewaną byłaby pełnia szczęścia!
Pabblo_Pl

Post »

Wysiane 15 luty ok. 15 sadzonek, reszta wysiana 15 marca i na dniach będę zaczynał je hartować..

To są moje początki, drugi rok z pomidorami itp..
Co do szklarni to moja to folia ale za rok może dwa ;) jak folia się zniszczy to będzie poliwęglan.

Przykrywam teraz włókniną a jedną sadzonkę gorszą i skazaną na śmieci zostawiam bez okrywania i nic jej nie jest..
Na tą chwilę prognozy są w miarę, z tym iż ja mieszkam w mieście na osiedlu więc wiadomo że budynki też swoje ciepło oddają więc i temp. inne trochę.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”