To Westerplatte na zimę nic z nim nie robiłam,nie przycinałam ani nie okrywałam ,wiosną przycięłam jakieś 10 cm nad powierzchnią ziemi -i to wszystko,a nawiasam mówiąc sama jestem nim zaskoczona ,że taki dorodny,za jedną dostawą zamówiłam też celmatisa na działkę-nie jest taki "bujny "zuzola11 pisze:Powtórzę - piękny (tfu tfut fu) rozumiem , że na zimę zostawiłaś go na balkonie ? Okrywałaś? Czy może wynosiłaś go w cieplejsze miejsce? Jak sie zwie ?
Jeszcze jedno pytanie czy obcinałas go jeżeli tak to kiedy ?
Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa powojników w donicy
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Dorotko nic więcej nie mogę dodać po prostu super powojnik, nie długo będzie kwitł, a jaki to jest?
- dorcia7
Westerplatte ,kupiłam tego bo ma mieć kwiat w kolorze zbliżonym do czerwonego i polecany był do uprawy w pojemnikachjanek45 pisze:Dorotko nic więcej nie mogę dodać po prostu super powojnik, nie długo będzie kwitł, a jaki to jest?
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Wsadziłam mojemu goździki w "nogi", dosadziłam też petunie kaskadowe własnej produkcji ,zobaczymy jak się sprawdzi taki zestaw, pewnie coś tam jeszcze dosieję ,np.maciejkę jak się zmieści .Postaram się jutro wkleić fotkę z prośbą o opinię czy czasem czegoś nie skopałam,jestem zielona jeśli chodzi o powojniki.
- dorcia7
Nad maciejką się zastanów,co prawda uwielbiam jej zapach i kiedyś na balkonie dla zapachu wysiałam,ale maciejka mimo wszystko brzydko się pokłada i nie jest efektowna
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Zamiast maciejki polecam smagliczkę nadmorską, pięknie wygląda
Moje powojniczki wietrzą się na dworze:
Arabella jak zwykle szaleje:
Moje powojniczki wietrzą się na dworze:
Arabella jak zwykle szaleje:
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- PoprostuAga20
- 50p
- Od: 23 kwie 2009, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne te wasze powojniki-moje niestety nie przeżyły zimy.
Mimo wszystko chciałabym mieć jakiegoś u siebie na balkonie.
Marzy mi się jakiś bardzo ekspansywny, sąsiedzi również byliby zadowoleni.
Miejsca ma bardzo dużo-wysokość balkonu ponad 3,5m, balustrada ażurowa z żerdkami w górę.
Problemem może być niestety wiatr oraz patelnia od ok 13h aż do zachodu. Może zamiast powojników polecacie również jakieś inne pnącze? Może kobea by sobie poradziła?
Mimo wszystko chciałabym mieć jakiegoś u siebie na balkonie.
Marzy mi się jakiś bardzo ekspansywny, sąsiedzi również byliby zadowoleni.
Miejsca ma bardzo dużo-wysokość balkonu ponad 3,5m, balustrada ażurowa z żerdkami w górę.
Problemem może być niestety wiatr oraz patelnia od ok 13h aż do zachodu. Może zamiast powojników polecacie również jakieś inne pnącze? Może kobea by sobie poradziła?
- dorcia7
Aga czyli warunki na balkonie masz takie jak ja -widziałaś mojego powojnika na zdjęciu ?? to zeszłoroczny nabytek
- PoprostuAga20
- 50p
- Od: 23 kwie 2009, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dorcia7 podoba mi się twój powojnik. Powiedz mi jeszcze jakie potrafi mieć osiągi i w jakim okresie u ciebie kwitł?
- dorcia7
Ja go kupiłam kwitnącego pod koniec lata 2013 więc długo się nie nacieszyłam -patrząc jak w tym roku rośnie nalezy domniemać że będzie miał masę kwiatów -ale to się okaże jak zakwitnie -wygoogluj sobie clematis Westerplatte i poczytaj o nim
- janek45
Witam moje powojniki na balkonie w donicy jak by stanęły w miejscu najpierw szalenie rosły mają już pąki ale już od kilku dni tak jest i nie rozwijają się,tak jak by się czas zatrzymał co może być przyczyną?
Też uprawiam w donicy. Myślę, ze pąki dojrzewają i wkrótce się rozwiną. Tym bardziej, że zapowiadana jest ładna pogoda. Nie martw się.
- janek45
Dzięki Kasiu*Kasia pisze:Też uprawiam w donicy. Myślę, ze pąki dojrzewają i wkrótce się rozwiną. Tym bardziej, że zapowiadana jest ładna pogoda. Nie martw się.