Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie

Post »

Może ja mam nieprawdziwą Inkę ale wielkość i kolor kwiatków na Reliance jest b. podobny do Inki - niezbyt duże ciemno różowe
Mam nektarynę Harco i ta ma bardzo duże jasno różowe kwiaty.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kubaborowy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2009, o 10:28

Post »

Właśnie odmiana Inka ma kwiaty zbliżone i podobne do nektaryny Harco natomiast te które opisujesz czyli relatywnie mniejsze i intensywniej różowe mogą świadczyć iż może to być inna odmiana.np reliance ona kwitnie relatywnie póżniej od Inki
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

[quote="Zadzim1998"]Witam,
Chciałbym kupić jakąś brzoskwinię, natomiast nie wiem, jaką odmianę. Słyszałem coś o Redhaven, Ince, Reliance czy Harnasiu.quote]
Ja mam w ogródku Redhaven od 5 lat i jestem bardzo zadowolona. Rośnie w zacisznym miejscu więc nigdy jej nie okrywałam na kędzierzawość pryskam tylko na wiosnę i jej to wystarcza. Owocuje corocznie zaczęła chyba rok po posadzeniu. W czwartym roku miała bardzo dużo owoców (nie ważyłam ale kilka dużych wiader było i jeszcze jedliśmy na bieżąco z drzewa), robiłam przetwory część oddałam. Powinnam ją była przerwać ale nie zrobiłam tego i wtedy część z owoców była duża pyszna a część drobna i niezbyt smaczna. Na gałązkach dobrze doświetlonych i z mniejszą ilością były te pyszne dorodniejsze a te gałęzie które musiałam podpierać specjalnymi konstrukcjami oczywiście miały owoce drobniejsze. W tym roku też ma kwiaty ale już mniej bo odpoczywa po ubiegłym roku i dodatkowo mocno ją przycięłam.
Owoce smaczne odchodzą od pestki, skórka da się zdjąć z dojrzałego owocu więc dla mnie ok. Kwitnie niezbyt okazale ale owoce ;:333
Jestem jednak ciekawa co napiszą osoby mające porównanie z innymi odmianami może nie wypadnie tak dobrze....
Może już za późno na rady może już kupiłeś drzewko.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Mam cztery odmiany brzoskwiń, kupione pod nazwami: Reliance, Inka, Harnaś, Redhaven (wszystkie kwitną bardzo podobnie ciemno różowymi owocami) i nektarynę Harco (ta kwitnie dużymi jasno różowymi kwiatami).
Mozna domniemywać, ze moje dwie Inki kupione w zupełnie innym czasie w odstępie kilku lat, owocujace identycznie zgodnie z opisem odpowiednim do Inki, wcale nie są Inkami. Dopatruję sie tu w takim razie trwajacego kilka lat oszustwa :wink: :;230 .
Moje brzoskwinie są pyszne i to najważniejsze.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Mam pytanie: czy można jeszcze ciąć brzoskwinię gdy zaczyna kwitnąć?
(nie ma jeszcze pełni kwitnienia ale część już jest rozwinięta)
Gdzieś na tym forum czytałem, że ktoś, z dobrym efektem, ciął swoje brzoskwinie na początku ich kwitnienia.

Ostatni raz ją mocno ciąłem 2 lata temu, w ubiegłym roku nie przycinałem pędów i teraz pędy są oblepione kwieciem.
Nie miałem do tej pory czasu jechać do Dziadka i się zająć tym drzewem a przy takiej ilości czerwcowy opad zawiązków nie rozwiąże problemu nadmiaru owoców (to już stary okaz, prawie 20-letni)
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

Ja swoją cięłam i w kwietniu i maju, nawet jak już miała zawiązki owoców i nic jej się nie działo. Natomiast nie wiem czy to prawidłowo.
Na wszelki wypadek grubsze gałęzie zasmaruj maścią ogrodniczą.
Może jeszcze ktoś doradzi.
Pozdrawiam Beata
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Beata,
dzięki za info, że u Ciebie nic złego się nie stało :) Wydaje mi się, że najlepszym czasem na cięcie większych gałęzi byłby późnym latem/sierpień/ ale ja mam teraz tylko pędy owoconośne do silnego skrócenia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałam ciąć za kilka dni, ale po dzisiejszym mrozie się rozmyśliłam. Będę cięła dopiero po majowych przymrozkach, to może jakiś owoc ocaleje.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Brzoskwinkę można ciąć przez całą wiosnę i latem.
Ba, cięcie na przełomie czerwca i lipca jest optymalne. / wilki /
Sadownicy tną zimą lub wczesną wiosną , bo w tym czasie nie kumulują się inne prace .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

niby tak. Ale w przypadku, gdy posadziłem młode drzewka poprzedniej jesieni i tej wiosny, drzewka należy jak najszybciej przyciąć po posadzeniu.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Oczywiście.
To pierwsze ciecie jest chyba najważniejsze, bo ma ułatwić przyjęcie się drzewka, a równocześnie jest początkiem formowania korony.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Jedna z moich brzoskwiń które zakupiłam w Auchan na początku marca royalvee teraz dopiero zaczyna się rozwijać, druga chyba już obumarła :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doradzi ktoś jak przyciąć te brzoskwinie?

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”