Chciałbym kupić jakąś brzoskwinię, natomiast nie wiem, jaką odmianę. Słyszałem coś o Redhaven, Ince, Reliance czy Harnasiu.quote]
Ja mam w ogródku Redhaven od 5 lat i jestem bardzo zadowolona. Rośnie w zacisznym miejscu więc nigdy jej nie okrywałam na kędzierzawość pryskam tylko na wiosnę i jej to wystarcza. Owocuje corocznie zaczęła chyba rok po posadzeniu. W czwartym roku miała bardzo dużo owoców (nie ważyłam ale kilka dużych wiader było i jeszcze jedliśmy na bieżąco z drzewa), robiłam przetwory część oddałam. Powinnam ją była przerwać ale nie zrobiłam tego i wtedy część z owoców była duża pyszna a część drobna i niezbyt smaczna. Na gałązkach dobrze doświetlonych i z mniejszą ilością były te pyszne dorodniejsze a te gałęzie które musiałam podpierać specjalnymi konstrukcjami oczywiście miały owoce drobniejsze. W tym roku też ma kwiaty ale już mniej bo odpoczywa po ubiegłym roku i dodatkowo mocno ją przycięłam.
Owoce smaczne odchodzą od pestki, skórka da się zdjąć z dojrzałego owocu więc dla mnie ok. Kwitnie niezbyt okazale ale owoce

Jestem jednak ciekawa co napiszą osoby mające porównanie z innymi odmianami może nie wypadnie tak dobrze....
Może już za późno na rady może już kupiłeś drzewko.