Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie
Może ja mam nieprawdziwą Inkę ale wielkość i kolor kwiatków na Reliance jest b. podobny do Inki - niezbyt duże ciemno różowe
Mam nektarynę Harco i ta ma bardzo duże jasno różowe kwiaty.
Mam nektarynę Harco i ta ma bardzo duże jasno różowe kwiaty.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
Właśnie odmiana Inka ma kwiaty zbliżone i podobne do nektaryny Harco natomiast te które opisujesz czyli relatywnie mniejsze i intensywniej różowe mogą świadczyć iż może to być inna odmiana.np reliance ona kwitnie relatywnie póżniej od Inki
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
[quote="Zadzim1998"]Witam,
Chciałbym kupić jakąś brzoskwinię, natomiast nie wiem, jaką odmianę. Słyszałem coś o Redhaven, Ince, Reliance czy Harnasiu.quote]
Ja mam w ogródku Redhaven od 5 lat i jestem bardzo zadowolona. Rośnie w zacisznym miejscu więc nigdy jej nie okrywałam na kędzierzawość pryskam tylko na wiosnę i jej to wystarcza. Owocuje corocznie zaczęła chyba rok po posadzeniu. W czwartym roku miała bardzo dużo owoców (nie ważyłam ale kilka dużych wiader było i jeszcze jedliśmy na bieżąco z drzewa), robiłam przetwory część oddałam. Powinnam ją była przerwać ale nie zrobiłam tego i wtedy część z owoców była duża pyszna a część drobna i niezbyt smaczna. Na gałązkach dobrze doświetlonych i z mniejszą ilością były te pyszne dorodniejsze a te gałęzie które musiałam podpierać specjalnymi konstrukcjami oczywiście miały owoce drobniejsze. W tym roku też ma kwiaty ale już mniej bo odpoczywa po ubiegłym roku i dodatkowo mocno ją przycięłam.
Owoce smaczne odchodzą od pestki, skórka da się zdjąć z dojrzałego owocu więc dla mnie ok. Kwitnie niezbyt okazale ale owoce
Jestem jednak ciekawa co napiszą osoby mające porównanie z innymi odmianami może nie wypadnie tak dobrze....
Może już za późno na rady może już kupiłeś drzewko.
Chciałbym kupić jakąś brzoskwinię, natomiast nie wiem, jaką odmianę. Słyszałem coś o Redhaven, Ince, Reliance czy Harnasiu.quote]
Ja mam w ogródku Redhaven od 5 lat i jestem bardzo zadowolona. Rośnie w zacisznym miejscu więc nigdy jej nie okrywałam na kędzierzawość pryskam tylko na wiosnę i jej to wystarcza. Owocuje corocznie zaczęła chyba rok po posadzeniu. W czwartym roku miała bardzo dużo owoców (nie ważyłam ale kilka dużych wiader było i jeszcze jedliśmy na bieżąco z drzewa), robiłam przetwory część oddałam. Powinnam ją była przerwać ale nie zrobiłam tego i wtedy część z owoców była duża pyszna a część drobna i niezbyt smaczna. Na gałązkach dobrze doświetlonych i z mniejszą ilością były te pyszne dorodniejsze a te gałęzie które musiałam podpierać specjalnymi konstrukcjami oczywiście miały owoce drobniejsze. W tym roku też ma kwiaty ale już mniej bo odpoczywa po ubiegłym roku i dodatkowo mocno ją przycięłam.
Owoce smaczne odchodzą od pestki, skórka da się zdjąć z dojrzałego owocu więc dla mnie ok. Kwitnie niezbyt okazale ale owoce
Jestem jednak ciekawa co napiszą osoby mające porównanie z innymi odmianami może nie wypadnie tak dobrze....
Może już za późno na rady może już kupiłeś drzewko.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Mam cztery odmiany brzoskwiń, kupione pod nazwami: Reliance, Inka, Harnaś, Redhaven (wszystkie kwitną bardzo podobnie ciemno różowymi owocami) i nektarynę Harco (ta kwitnie dużymi jasno różowymi kwiatami).
Mozna domniemywać, ze moje dwie Inki kupione w zupełnie innym czasie w odstępie kilku lat, owocujace identycznie zgodnie z opisem odpowiednim do Inki, wcale nie są Inkami. Dopatruję sie tu w takim razie trwajacego kilka lat oszustwa .
Moje brzoskwinie są pyszne i to najważniejsze.
Mozna domniemywać, ze moje dwie Inki kupione w zupełnie innym czasie w odstępie kilku lat, owocujace identycznie zgodnie z opisem odpowiednim do Inki, wcale nie są Inkami. Dopatruję sie tu w takim razie trwajacego kilka lat oszustwa .
Moje brzoskwinie są pyszne i to najważniejsze.
Moje nowe imię Szansa
Mam pytanie: czy można jeszcze ciąć brzoskwinię gdy zaczyna kwitnąć?
(nie ma jeszcze pełni kwitnienia ale część już jest rozwinięta)
Gdzieś na tym forum czytałem, że ktoś, z dobrym efektem, ciął swoje brzoskwinie na początku ich kwitnienia.
Ostatni raz ją mocno ciąłem 2 lata temu, w ubiegłym roku nie przycinałem pędów i teraz pędy są oblepione kwieciem.
Nie miałem do tej pory czasu jechać do Dziadka i się zająć tym drzewem a przy takiej ilości czerwcowy opad zawiązków nie rozwiąże problemu nadmiaru owoców (to już stary okaz, prawie 20-letni)
(nie ma jeszcze pełni kwitnienia ale część już jest rozwinięta)
Gdzieś na tym forum czytałem, że ktoś, z dobrym efektem, ciął swoje brzoskwinie na początku ich kwitnienia.
Ostatni raz ją mocno ciąłem 2 lata temu, w ubiegłym roku nie przycinałem pędów i teraz pędy są oblepione kwieciem.
Nie miałem do tej pory czasu jechać do Dziadka i się zająć tym drzewem a przy takiej ilości czerwcowy opad zawiązków nie rozwiąże problemu nadmiaru owoców (to już stary okaz, prawie 20-letni)
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Ja swoją cięłam i w kwietniu i maju, nawet jak już miała zawiązki owoców i nic jej się nie działo. Natomiast nie wiem czy to prawidłowo.
Na wszelki wypadek grubsze gałęzie zasmaruj maścią ogrodniczą.
Może jeszcze ktoś doradzi.
Pozdrawiam Beata
Na wszelki wypadek grubsze gałęzie zasmaruj maścią ogrodniczą.
Może jeszcze ktoś doradzi.
Pozdrawiam Beata
Beata,
dzięki za info, że u Ciebie nic złego się nie stało Wydaje mi się, że najlepszym czasem na cięcie większych gałęzi byłby późnym latem/sierpień/ ale ja mam teraz tylko pędy owoconośne do silnego skrócenia
dzięki za info, że u Ciebie nic złego się nie stało Wydaje mi się, że najlepszym czasem na cięcie większych gałęzi byłby późnym latem/sierpień/ ale ja mam teraz tylko pędy owoconośne do silnego skrócenia
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam ciąć za kilka dni, ale po dzisiejszym mrozie się rozmyśliłam. Będę cięła dopiero po majowych przymrozkach, to może jakiś owoc ocaleje.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Brzoskwinkę można ciąć przez całą wiosnę i latem.
Ba, cięcie na przełomie czerwca i lipca jest optymalne. / wilki /
Sadownicy tną zimą lub wczesną wiosną , bo w tym czasie nie kumulują się inne prace .
Ba, cięcie na przełomie czerwca i lipca jest optymalne. / wilki /
Sadownicy tną zimą lub wczesną wiosną , bo w tym czasie nie kumulują się inne prace .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
niby tak. Ale w przypadku, gdy posadziłem młode drzewka poprzedniej jesieni i tej wiosny, drzewka należy jak najszybciej przyciąć po posadzeniu.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Oczywiście.
To pierwsze ciecie jest chyba najważniejsze, bo ma ułatwić przyjęcie się drzewka, a równocześnie jest początkiem formowania korony.
To pierwsze ciecie jest chyba najważniejsze, bo ma ułatwić przyjęcie się drzewka, a równocześnie jest początkiem formowania korony.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24