Krzewuszka ( Weigela ) - wymagania,uprawa,pielęgnacja

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzewuszka

Post »

Kiedy najlepiej ciąć krzewuszkę?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Krzewuszkę przycinamy jak przekwitnie
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

I to dosyć mocno, wtedy ładnie powtórzy kwitnienie
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

A które z waszych odmian krzewuszek kwitną najdłużej? U mnie w zeszłym roku zaskakiwała wszystkich Abel Carierre, miała kwiaty, pojedyncze już co prawda ale jednak, jesienią kiedy zaczynały się już silniejsze przymrozki... Z kolei Middendorfa zakwitła raz wiosną, a potem już w ogóle, choć jej nietypowe trochę kwiaty mogą wynagrodzić taki pojedynczy rzut kwitnienia.
Layila
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sie 2010, o 11:44

Post »

Najdłużej Red Prince i Variegata, praktycznie cały czerwiec i potem powtarzają kwitnienie. Najkrócej Olympiade - tylko 1,5 tygodnia.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam mam pytanie jak długo kwitnie Rumba? I jak z tym cięciem ciąć i kiedy najlepiej?
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 10:14
Kontakt:

Post »

A ja kupiłam sobie zeszłej jesieni Evę Radkę. I źle wyliczyłam z wymiarami krzewów, powinnam ją przesadzić. Ona przeżyje tę traumę czy mi uschnie? w ogole jak się przyglądam waszym trzylatkom na fotografii, to moja dwaipółlatka na pewno nie będzie aż tak wysoka. Chyba., że urośnie...
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Jeśłi przesadzisz z dużą bryłą korzeniową, to nie powinno byc problemu
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Post »

Przesadziłam. I chyba wyjdzie jej to na zdrowie. Od jesieni korzenie nie przerosły wielkości doniczki. Jak wykopałam, to bryła korzeniiowa miała kształt doniczki. Zdziwiłam się nawet. Może jej nie pasowało, albo krzewuszki wolno rosną. dziękuję za info
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

KaMax pisze:
miki331 pisze:Jeśłi przesadzisz z dużą bryłą korzeniową, to nie powinno byc problemu
Przesadziłam. I chyba wyjdzie jej to na zdrowie. Od jesieni korzenie nie przerosły wielkości doniczki. Jak wykopałam, to bryła korzeniiowa miała kształt doniczki. Zdziwiłam się nawet. Może jej nie pasowało, albo krzewuszki wolno rosną. dziękuję za info
A "rozczochrałaś" te korzenie aby nie rosły tak okrągło....? tu może być problem. Przed posadzeniem powinno się "roztrzepać" korzenie aby miały naturalny, swobodny dostęp do dalszego rozrostu ( w szczególności kiedy bryła korzeniowa jest przerośnięta w doniczce ).
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Post »

esony1 pisze:
A "rozczochrałaś" te korzenie aby nie rosły tak okrągło....? tu może być problem. Przed posadzeniem powinno się "roztrzepać" korzenie aby miały naturalny, swobodny dostęp do dalszego rozrostu ( w szczególności kiedy bryła korzeniowa jest przerośnięta w doniczce ).
Szkurde.... nie. Teraz sobie przypominam jedną Maję w ogrodzie.... Dzisiaj przyjdą dwa krzewy kurierem, to te rozczochram, nie zapomnę... dzięęęki. Mam nadzieję, że jej nic nie będze mimo wszystko, znaczy tej uczesanej krzewuszce
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

krzewuszka weigela minor black - możliwe młode zielone liści

Post »

Witam. Właśnie odebrałam od kuriera sadzonki krzewuszki weigela minor black. Są to malizny, podejrzewam ponadroczne. I mam pytanie. Te sadzonki mają kilka listków, maleńkich, ale w kolorze zielonym. Co prawda niektóre mają lekki kolorek, ale moja normalna krzewuszka, znaczy o zielonych liściach tez ma takie.
Miał ktoś krzewuszkę weigela minor black od małego, że tak powiem i może mi powiedzieć, czy zapakowali mi zwykłą odmianę, czy tę którą chciałam?
Nie chcę ścigać sprzedawcy, zwłaszcza, że sadzonki przyszły w bardzo dobrej kondycji, poza tym dostałam dwie maleńkie krzewuszki, zamiast jednej większej
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Re: krzewuszka weigela minor black - możliwe młode zielone liści

Post »

Tak Minor Black może mieć zielone listka. Najwidoczniej nie była w słońcu, wtedy się nie wybarwia. Ale spokojnie się wybarwi, gdy trafi na słońce. Mam sporo ich i faktycznie różnie bywa z sadzonkami. (zależy gdzie je trzymam). :wit
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Post »

o, dziękuję ślicznie. Śliczne są te ciemne. Ale niskie są prawda?
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Post »

Tak są niskie... :) Dość obficie mi kwitną. :tan
Łatwo się je rozmnaża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”