Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Moja "tunelikowa" ładnie podrosła i nie mogę się doczekać pierwszej do schrupania
12.03.
24.03.
08.04.
12.03.
24.03.
08.04.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
To mój wczorajszy "urobek" rzodkiewki z tunelu. Natomiast ta w gruncie ma juz dziurawe listki i raczej plonów z niej nie będzie...
Pozdrawiam, Marta.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję zbiorów
Moje w tunelu rosną jak szalone ale tylko w liściach i potwierdzam, że lubią bardzo wilgotną glebę
Moje w tunelu rosną jak szalone ale tylko w liściach i potwierdzam, że lubią bardzo wilgotną glebę
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Liście u mnie tez ogromne! W otwartym gruncie nigdy takich nie miałam.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lut 2014, o 21:29
Liście rzodkiewki z wiosennej uprawy pod osłoną są idealnym składnikiem do surówek czy zupy kremowej. We Francji maja kuzynka kupując rzodkiewki ogląda bardziej liście niż kulki.
Ja polecam krem z liści rzodkiewek:
3 duże pęczki rzodkiewek,
1 łyżka oleju,
1 duża cebula,
1,5 kg ziemniaki,
3 szklanki wody,
1 szkl. mleka,
sól, pieprz
odciąć liście od rzodkiewek, cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. dodać liście rzodkiewki i podsmażać ok. 2 min. dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. zalać 3 szkl. wody i gotować ok. 20 min. zupę zmiksować. dodać mleko uważając na konsystencję kremu,coby nie była za rzadka. Całośc podgrzać, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ja polecam krem z liści rzodkiewek:
3 duże pęczki rzodkiewek,
1 łyżka oleju,
1 duża cebula,
1,5 kg ziemniaki,
3 szklanki wody,
1 szkl. mleka,
sól, pieprz
odciąć liście od rzodkiewek, cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. dodać liście rzodkiewki i podsmażać ok. 2 min. dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. zalać 3 szkl. wody i gotować ok. 20 min. zupę zmiksować. dodać mleko uważając na konsystencję kremu,coby nie była za rzadka. Całośc podgrzać, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ale super, uwielbiam takie przepisy, muszę koniecznie go zapisać i jak tylko moje listki na to pozwolą.......mniam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 mar 2014, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Do takiej zupy można spożytkować młode liście w zasadzie wszystkich kapustnych - rzepy, brukwi, czego popadnie...
Kupowałam w Lidlu białą rzepę - liście na zupę, a korzeń - na surówkę albo do twarogu... W tym roku posiałam swoją
Ania
Kupowałam w Lidlu białą rzepę - liście na zupę, a korzeń - na surówkę albo do twarogu... W tym roku posiałam swoją
Ania
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
A mi ta mieszanka odmian nie podeszła. Żółta byla nie do zjedzenia, taka twarda, zdrewniała, parchata. Fioletowa baaardzo ostra, za ostra. Biała bardzo delikatna, mi smakowała, a czerwona to taka "standardowa". W tym roku też mam różne kolory ale wybrane już bardziej świadomo i każda oddzielnie wysiana. Gdzieś chyba na stronie legutko jest podane jakie konkretnie odmiany wchodzą w skład tej mieszanki. Pierwsze zbiory spod folii już za mną
Pozdrawiam Mateusz
Ania a ja zawsze te liście wyrzucam
Kiedyś miałam świnkę morską więc miała sporo radości jak kupiłam rzepkę czy cokolwiek innego np rzodkiewkę. Liście były dla niej, a teraz lądowały w koszu. Ale to się więcej nie powtórzy
Kiedyś miałam świnkę morską więc miała sporo radości jak kupiłam rzepkę czy cokolwiek innego np rzodkiewkę. Liście były dla niej, a teraz lądowały w koszu. Ale to się więcej nie powtórzy
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Hm, ja muszę iść za chwilę do ogródka. Ocenię, czy moja rzodkiewka potrzebuje pikowania
Moja popikowana jakiś czas temu ale mam wrażenie, że stoi w miejscu ciągle nie ma nawet jednego liścia właściwego
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Co wy z tym pikowaniem rzodkiewki. Nie należy tego robić.
Ja swoją po prostu przerywałam i część eksperymentalnie wsadziłam w celu "zobaczymy co będzie"
Ale chodziło mi o tą poprzerywaną że stoi w miejscu.
Ale chodziło mi o tą poprzerywaną że stoi w miejscu.