Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

Takie ścięte czubki najlepiej dać od razu do ziemi, pod same liście. Złamałam jednego pomidora i tak go wsadziłam. Rośnie jak wszystkie inne, które mają korzenie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zrobiłam jak radziłaś, jeden przypadkiem złamany wsadziłam do ziemi i nakryłam kapturkiem z drugiego kubeczka. Zobaczymy czy udadzą się te czary.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Za szybko wysiałam pomidorki i sadzonki aktualnie wyglądają tak:

Obecnie są w półlitrowych kubkach. Część z nich będzie rosła w szklarni część w gruncie. Tunel mam nieogrzewany.
Czy należałoby przepikować je do większych pojemników? Czy w przypadku pikowania usunąć mam liścienie?
Bardzo dziękuję za pomoc. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Justyna
DomPodPaputem.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Na pierwsze : nie , na drugie: wszystko jedno, bez znaczenia.

-- 15 kwi 2014, o 23:13 --

Sorry, skoro pierwsze nie , tym samym odpowiedz na drugie staje się bezprzedmiotowa.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Będę jutro przesadzać swoje pomidory, pokazane na str 52, do kubków 0,5 litra.
Obecnie rosną w podłożu do wysiewu i pikowania Aura, które zawiera 0,6 kg/m3 nawozu. Zasilam je dodatkowo Bio-florinem w ilości 2,5 ml na 1 litr wody.
Ww. podłoże właściwie mi się skończyło, mam jeszcze jakieś 5 litrów. Dysponuję workiem 50 litrów podłoża Aura, warzywnego uniwersalnego NPK 14?16?18. Czy mogę teraz użyć go do przesadzenia roślin?
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Miałam z Pasłęka Sterlux uniwersalny o takim samym NPK i moje już w nim rosną. Sterlux jest dla amatorów a Aura dla zawodowców, ale NPK takie samo :wink: Aha, w ubiegłym roku miałam Aurę i było OK.
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Tak patrząc na Adasia rozsadę, to widać efekty pośpiechu w wysiewaniu nasion. Mnie też już w lutym korciło, ale byłam dzielna, druga połowa marca i rozsada jest w sam raz :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
adas1731
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2014, o 18:51

Post »

Niestety.Wysiewane 7 marca
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Większość moich sadzonek wygląda po prostu wyśmienicie, wysiane 35 dni temu betaluxy mają 25 centymetrów i łodygi grubości dlugopisów. Liście mają zdrowo zielony kolor, żadnych odbarwień czy zniekształceń, dzisiaj wsadziłem pierwsze 3 pomidory do tunelu. Nie chce mi się wierzyć, że w połowie marca to były nasionka.

Mam też kilka pytań:

1. Bawole Serce, który w zasadzie jako jedyny ma niepokojące objawy. Liście składają się bokami ku górze, jak by robiły miseczki. Czy może to być objaw nadmiaru jakiegoś składnika? Inne pomidory mają się świetnie. Co to może być?
2. Kiedy powinienem oberwać liścienie (te pierwsze dolne listki)
3. Czy wilki (wyrastające w rogach łączących łodygi liści) to jedyne pędy, które należy usuwać chcąc prowadzić na jeden pęd? Czy możliwe, żeby były inne sposoby pomidora na zwiększenie ilości pędów np. na wierzchołku? Wiem pytanie pewnie idiotyczne, ale to moja pierwsza uprawa i nie wiem tego. Kiedy zacząć obrywanie wilków?
4. Czy powinienem usunąć pierwsze kwiaty na wierzchołku u Betaluxów (karłowe, sztywnołodygowe)
5. Jak długo po wsadzeniu do tunelu i pierwszym podlaniu nie podlewać pomidorów czy 5 dni wystarczy?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

1. Bawole Serce jest prawdopodobnie typem generatywnym a takie mają mniejsze wymagania azotowe. Zwijanie kiści w trąbkę to objaw przenawożenia azotem.
2. Liścienie i liście usuwa się wtedy, gdy mają się znaleźć w ziemi.
3. Jeżeli chcesz prowadzić na jeden pęd usuwasz wilki (jak najmniejsze, żeby roślina niepotrzebnie się na nie nie wysilała). W pewnym momencie, pod pierwszym gronem, pomidor rozkrzewia się na 2 pędy równej grubości. Usuwa się ten rosnący bardziej pod kątem.
4. Żadnych kwiatów nie usuwaj.
5. To zależy, trzeba sprawdzić czy gleba głębiej jest już sucha. A w ogóle jest taka teoria żeby podlewać jak już liście lekko oklapną. Na pewno będzie to więcej niż 5 dni.
A przy sadzeniu, to najpierw trzeba wlać wodę w dołek, posadzić i jeszcze raz obficie podlać.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Dzięki za kompleksową odpowiedź teraz wszystko jest jasne. Rozgałęzi się pod pierwszym gronem, czyli pod pierwszym kwiatem? Jak odróżnić liść od rozgałęzienia we wczesnym etapie - czy to możliwe? Jak to wygląda? Jeszcze może tylko jaką techniką wyrywać te niechciane pędy. Gdzieś czytałem, że cięcie jest niewskazane i lepiej wyrywać. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

jode22 krótko, na temat i perfekcyjnie ;:180
Pozdrawiam Gosia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Bardzo mi sie podobają odpowiedzi jode22, od siebie dodam:
jode22 pisze:...
3. Jeżeli chcesz prowadzić na jeden pęd usuwasz wilki (jak najmniejsze, żeby roślina niepotrzebnie się na nie nie wysilała). W pewnym momencie, pod pierwszym gronem, pomidor rozkrzewia się na 2 pędy równej grubości. Usuwa się ten rosnący bardziej pod kątem.
4. Żadnych kwiatów nie usuwaj.
....
3. Pomidor nie rozkrzewia się na 2 pędy tylko wilk pod pierwszym gronem jest bardzo mocny (jego własnie wykorzystuje się jeśli chce się prowadzić na 2 pędy) i czasem wydaje się że on jest głównym. W przypadku takiego "rozkrzewienia" pęd główny poznaje się po tym, że zaraz za nim jest na nim grono kwiatowe, a na wilku (fałszywym pędzie głównym) są liście.
4. Na wielu gronach pomidorów występują kwiaty staśmione i wtedy warto oberwać taki kwiat - jest jeden na gronie. Czy Betalux wytwarza kwiaty staśmione ja nie wiem.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”