Nawożenie /zasilanie iglaków
Re: Jaka ilosc saletry amonowej pod iglaka
A dlaczego saletry amonowej? Toż to sam azot. Nie można podać ile pod jednego iglaka - bo nie wiemy jakie duże te iglaki. Dawka na m2 jest najlepsza - możesz chyba wyobrazić sobie jaką powierzchnię mogą zajmować korzenie pod każdym krzewem?
Ahaaa to wiec tak...myślałem ze muszę obliczyć odnośnie do wysokości iglaka a nie do objętości jaka zajmują jego korzenie.Tak mniej więcej wiem jakiej długości mogą być korzenie.A Dlaczego saletra...hmmm wyczytałem ze po niej jest bujny wzrost roślinki a mi zależy żeby szybko podrosły.
Od kilku lat rozsadzam(szczepie)iglaki(hobby)ale nigdy nie zagłębiałem się w strefę nawozów wiec nie wiem czego najlepiej użyć na szybszy wzrost
Od kilku lat rozsadzam(szczepie)iglaki(hobby)ale nigdy nie zagłębiałem się w strefę nawozów wiec nie wiem czego najlepiej użyć na szybszy wzrost
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aaaa w ogóle nawożenie to sztuka i np. nie powinno sie nawozić w pierwszym roku po posadzeniu roślin wieloletnich, a jeśli to nawozami naturalnymi zaprawić dołek(kompost). Później trzeba wziąć pod uwagę także rodzaj gleby, jaką macie do dyspozycji. Napisz coś o wieku roślin i podłożu, oraz konkretnie o gatunkach.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Witaj.Ziemia jest bardzo kiepska...właściwie to nie ziemia tylko pól piasek poł ala ziemia.iglaki mają od 3 do 6 lat i są mojej produkcji:). Na zdjęciu umieściłem świerka(choinkę) zielonego ale mam też sporo srebrzystych i tez jestem ciekaw czym je nawozić
A co myślisz o odchodach gołębich??? (mam ich pod dostatkiem)
Czy ta saletra amonowa faktycznie sporo da??
A co myślisz o odchodach gołębich??? (mam ich pod dostatkiem)
Czy ta saletra amonowa faktycznie sporo da??
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
W takim wypadku potrzeba jednego i drugiego- kompostu dla poprawy struktury gleby i dla rozwoju- nawozów mineralnych. Ale mimo wszystko polecałbym cos o bardziej kompleksowym składzie, coś w rodzaju Azofoska+mikroelementy - http://www.florovit.pl/strona-sklad-i-f ... h-324.html
Odchody ptaków(kurzeniec) to bardzo dynamiczny nawóz. Na początku wegetacji, teraz, wart zastosowania.
Odchody ptaków(kurzeniec) to bardzo dynamiczny nawóz. Na początku wegetacji, teraz, wart zastosowania.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
dzięki za odpowiedz.
Nie bardzo wiem jak to zastosować ale domyślam się że muszę jakaś ilość tych odchodów gołębich nasypać do np. wiaderka i nalać wody?? i po jakim czasie ta woda nasiąknie tym wszystkim żeby można było ją podlewać??
Nie bardzo wiem jak to zastosować ale domyślam się że muszę jakaś ilość tych odchodów gołębich nasypać do np. wiaderka i nalać wody?? i po jakim czasie ta woda nasiąknie tym wszystkim żeby można było ją podlewać??
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Jeżeli na 100m kw. masz 100 krzaków to pod każdego sypniesz po 10g. Ciężko to przeliczyć chyba nie jest.
To już wiem ...pytałem teraz o nawóz kurzygemciu83 pisze:Jeżeli na 100m kw. masz 100 krzaków to pod każdego sypniesz po 10g. Ciężko to przeliczyć chyba nie jest.
Re: Czy można zasilic iglaki zaraz po posadzeniu?
Iglaki wolno zasilać nawozem dopiero po 4 tyg.od posadzenia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 paź 2013, o 12:02
Re: Czy można zasilic iglaki zaraz po posadzeniu?
Dziwi mnie dlaczego podejmujac ten temat nikt nie pisze o nawozeniu dolistnym.
Wydaje mi sie to dobrym rozwiazaniem podczas gdy nowo posadzona roslina musi
najpierw rozwinac system korzeniowy zeby za jego pomoca pobierac 'pokarm' ?
Co o tym myslice chyba nie mozna w ten sposob roslinie zaszkodzic?
Wydaje mi sie to dobrym rozwiazaniem podczas gdy nowo posadzona roslina musi
najpierw rozwinac system korzeniowy zeby za jego pomoca pobierac 'pokarm' ?
Co o tym myslice chyba nie mozna w ten sposob roslinie zaszkodzic?
Nawóz do iglaków
Została mi resztka nawozu do iglaków, z granulek zrobił się proszek. Zamiast podsypać nim pod drzewkiem, posypałem świerki 30 cm z góry, tak że część nawozu została na gałązkach. Teraz na wiosnę niektóre świerki mają żółte gałązki. Czy to jest wina nawozu, czy może po prostu przemarzły?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Nawóz do iglaków
Wina na 75% nawozu.
Osiadły proszek doprowadził do poparzenia igieł.
Szkoda, że po takim dziwnym pomyśle nie spłukałeś wszystkiego dokładnie wodą.
Osiadły proszek doprowadził do poparzenia igieł.
Szkoda, że po takim dziwnym pomyśle nie spłukałeś wszystkiego dokładnie wodą.