Winorośle i winogrona cz. 3
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Tylko że w tym roku to chyba szybciej rusza w ziemi, niż to co nie okryte. W dzień ciepło jak diabli, ziemia się ogrzewa a w noce zimne. W ogrzanej za dnia ziemi spadek temperatury jest mniejszy niż w powietrzu. Zimne noce trochę stopują start. Jak masz nadal okryte to zobacz co się tam dzieje w środku.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Na mój gust to przymrozki regularnie występują w kwietniu i średnio co 2 rok w maju. Czasem niektóre lokalizacje omijają, bo akurat niebo chmurami zajdzie, albo lokalizacja na górce pomoże. Ale to tylko czasem.Dolnoslonzok pisze:kapitanie, ze względu na zimny poniedziałek i wtorek nie dokonałem nasadzeń. Przez ostatnie dwie noce miałem 0 ( szron na dachach aut ), a przy gruncie zapewne -1, ale rozwijającym się pąkom wypuszczającym różowe zaczątki to nie zaszkodziło. Co ciekawe, w centrum wsi, na cmentarnym wzgórzu ( łacha rzeczna, lub jak mówią legendy dzieło Flamandów ) wznoszącym się ok 5 m nad poziom terenu zmarzły kwiaty na grobach. Może szeroka dolina rzeczna z lekkim spadem w kierunku koryta rzeki ma swoje oddziaływanie w takich sytuacjach ? Przypomnę, ze w roku 2007, gdy przymrozki zaatakowały sady pomiędzy 17 a 20 kwietnia na Wzgórzach Łosiowskich, gdzie w średniowieczu były winnice joanitów, a jeszcze przed wojną przyzamkowa winnica we wsi Łosiów ( a które to tradycje kontynuuje obecnie Paweł Kukiz ), zanotowano znaczne starty, a w niżej położonych terenach żadnych. Kapitanie, czy Wzgórza Trzebnickie nie są objęte występowaniem większych dni z przymrozkami, co widać na mapach klimatycznych ?
Kapitanie kopczyki okryłem białą agrowłókniną może troche odbije promieni słonecznych. Tydzień temu byłem na działce i jeszcze nie ruszyły. Gdzieś na innym forum czytałem że nic się nie stanie jak latorośle przebiją kopczyk, to prawda?
- kapitan
- Kontakt:
Nie prawda. Latorośl w ziemi jest prawie całkowicie pozbawiona chlorofilu i jak taki biały szparag wystawi nos z ziemi, to nie specjalnie silne nasłonecznienie powoduje jego uszkodzenie. Jeżeli nawet przeżyje to rośnie z tego coś dziwacznego. Ponadto jeżeli w ziemi natrafi na przeszkodę, to się kręci we wszystkich kierunkach i coś takiego to już zupełnie się na nic nie nadaje. Czas jest taki, że nie ma uzasadnienia dalszego utrzymywania okrywy. Jeżeli pąki nie ruszyły to po odkryciu nie ruszą natychmiast. Start potrwa jakiś czas, a do tego czasu groźba przymrozków minie. Jeżeli natomiast ruszają w ziemi, to tym bardziej trzeba odkrywać.
Piotr
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Zbyszek T pisze: Na mój gust to przymrozki regularnie występują w kwietniu i średnio co 2 rok w maju. Czasem niektóre lokalizacje omijają, bo akurat niebo chmurami zajdzie, albo lokalizacja na górce pomoże. Ale to tylko czasem.
Często jest tak, że jadąc z Brzegu w przewidywany przymrozkowy poranek pierwszy szron spotyka się w okolicach Brochowa ( od Brzegu i Oławy nie widać śladu ), a dalej przed Wro już nie występuje. Zatem lokalizacja to z pewności decydujący czynnik.
Zbyszku, a czy nie jest też tak, że rzeka nawet w płaskiej dolinie oddziaływuje dość skutecznie ? w 2011 r., gdy 4 maja jednostopniowy przymrozek zważył moje winorośle, krzewy rosnące ok. 300 m od Odry były nienaruszone. Inna obserwacja jest taka, że zimą śnieg w dolinie Odry szybciej topnieje, o kilka dni, niż na terenach nieco już oddalonych ( nawet tylko o parę kilometrów ). Może coś w tym jest ?
Witam,
czy jest ktoś z okolic Limanowej kto byłby skory podzielić się swoimi winoroślami..?
Proszę wybaczyć bezpośredniość tej prośby...
Co polecilibyście, drodzy forumowicze, na działkę z wystawą południową, ale częstymi i silnymi wiatrami? Zależy mi głównie na możliwości robienia z nich soków, choć przyjemnie byłoby też jeść nieprzetworzone...
czy jest ktoś z okolic Limanowej kto byłby skory podzielić się swoimi winoroślami..?
Proszę wybaczyć bezpośredniość tej prośby...
Co polecilibyście, drodzy forumowicze, na działkę z wystawą południową, ale częstymi i silnymi wiatrami? Zależy mi głównie na możliwości robienia z nich soków, choć przyjemnie byłoby też jeść nieprzetworzone...
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy młode 1 roczne winorośle, które nie będą owocować będą czepiać się choroby (mączniaki,szara pleśń itp).
Jeżeli będą chorować to jak je zabezpieczyć (w obocnej chwili moje winorośle mają pąki i niedługo pękną).
Jeżeli będą chorować to jak je zabezpieczyć (w obocnej chwili moje winorośle mają pąki i niedługo pękną).
- kapitan
- Kontakt:
Choroby i szkodniki atakują winorośl niezależnie od jej wieku. Sadzonki i młode krzewy dużo gorzej znoszą wszelkie infekcje dlatego trzeba je chronić. Podstawowe zagrożenia to choroby grzybowe i roztocza. Nie ma jednej złotej metody zwalczania tych patogenów dlatego musisz trochę poczytać o ochronie winorośli.
Piotr
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Czy jeżeli chciałbym opryskać winorośle miedzianem to nie zaskodzi on mikoryzie dla winorośli którą stosowałem
około 3 tygodni temu ?
I gdyby moje winorośle atakowały owady typu mszyc itp to też nie uszkodzi oprysk przeciw nim mikoryzy ?
około 3 tygodni temu ?
I gdyby moje winorośle atakowały owady typu mszyc itp to też nie uszkodzi oprysk przeciw nim mikoryzy ?
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Na początek szpaler z jakichś iglaków czy tam innych zakrzaczających (dzika róża, tarnina itp)Oinone pisze: Co polecilibyście, drodzy forumowicze, na działkę z wystawą południową, ale częstymi i silnymi wiatrami? Zależy mi głównie na możliwości robienia z nich soków, choć przyjemnie byłoby też jeść nieprzetworzone...
- kapitan
- Kontakt:
Miedzianem? Teraz? A po co? Na mszyce? Mszyce nie zagrażają winorośli.Neki pisze:Czy jeżeli chciałbym opryskać winorośle miedzianem to nie zaskodzi on mikoryzie dla winorośli którą stosowałem
około 3 tygodni temu ?
Piotr
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Usunąć! ... uszczyknąć paznokciami teraz (w miare możliwości) jako zaczątki kwiatostanów. Prowadź jeszcze max na 2 pędy, reszte wyłam.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla