Begonia bulwiasta
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta
W moim przypadku z nawozem by mi bardziej pasowało. . Ja już swoje nawoziłam, nie od razu..ale jak już troszkę podrosły. . Może przenawoziłam.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym moim przypadku może być i i przenawożenie i nadmiar wilgoci bo chcę by miały jak najlepiej i dobrze rosnę i chyba jestem nadopiekuńczy co mi się często zdarza.
Pytanie
Czy uszczykiwać begonię bulwiastą o pędach wzniosłych.
Zawsze się zastanawiałem ponieważ bulwy wytwarzają 1-3 pędów dość silnych, później rosną dość wysokie przewracają się i łamią.
Czy uszczykiwać begonię bulwiastą o pędach wzniosłych.
Zawsze się zastanawiałem ponieważ bulwy wytwarzają 1-3 pędów dość silnych, później rosną dość wysokie przewracają się i łamią.
Witam
Czy możecie mi podpowiedzieć co się dzieje z moimi begoniami ?
Posadziłem je pod koniec lutego i bez problemów rosły w domu. Wczoraj rano poszły na dwór hartować się w doniczkach.
Dzisiaj popołudniu zauważyłem na większości liści białe "wypalenia" piszę wypalenia ponieważ wydaje mi się że to wina słońca, które dawało dzisiaj od rana.
Liście w zbielałych miejscach są cieniutkie, podejrzewam, że jutro będzie tam przeschnięta tkanka.
Wystawiłem też canny i dalie ale one mają się świetnie
Czy możecie mi podpowiedzieć co się dzieje z moimi begoniami ?
Posadziłem je pod koniec lutego i bez problemów rosły w domu. Wczoraj rano poszły na dwór hartować się w doniczkach.
Dzisiaj popołudniu zauważyłem na większości liści białe "wypalenia" piszę wypalenia ponieważ wydaje mi się że to wina słońca, które dawało dzisiaj od rana.
Liście w zbielałych miejscach są cieniutkie, podejrzewam, że jutro będzie tam przeschnięta tkanka.
Wystawiłem też canny i dalie ale one mają się świetnie
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Begonie są delikatniejsze i trzeba ich stopniowo przyzwyczajać do warunków zewnętrznych. A pierwszy raz w ogóle nie stawiać na słonku. Twoje begonie faktycznie "przypaliło", ale oni dadzą z tym sobie radę. Postaw w cieniu, ma noc chowaj, lub przykrywaj.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
Dzien dobry,
Ja swoje pieknie podrosniete begonie wystawilam na dwor- niestety w tym tygodniu byl jednej nocy nieduzy przymrozek we Wroclawiu i wszystkie trzy begonie mi przemrozilo lodygi padly zwazone.
Moje pytanie brzmi czy ktoras z Was tez tak miala? Jak szybko odbija z bulwy ponownie lodygi - jezeli w ogole. I czy wstawic je do domu, czy zostawic juz na dworze.
Pozdr
Ja swoje pieknie podrosniete begonie wystawilam na dwor- niestety w tym tygodniu byl jednej nocy nieduzy przymrozek we Wroclawiu i wszystkie trzy begonie mi przemrozilo lodygi padly zwazone.
Moje pytanie brzmi czy ktoras z Was tez tak miala? Jak szybko odbija z bulwy ponownie lodygi - jezeli w ogole. I czy wstawic je do domu, czy zostawic juz na dworze.
Pozdr
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
One odbiją,ja miałam tak w ubiegłym roku.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Będzie ok i sobie poradzą, ale nie zabieraj ich do domu, bo się rozhartują i zgłupieją. Obserwuj pogodę i w razie w wystarczy tylko czymś okryć.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moje begonie wreszcie ruszyły
Co prawda z ziemi wyszło dopiero jakieś 2 cm rośliny, ale przynajmniej wiem już, że żyją i coś z nich będzie
Co prawda z ziemi wyszło dopiero jakieś 2 cm rośliny, ale przynajmniej wiem już, że żyją i coś z nich będzie
Pozdrawiam Kaśka
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
A ja dzisiaj na ryzyk fizyk posadziłam już większość na docelowe miejsca.Liczę,że nie będzie przymrozków.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Oj nie bądź taka pewna.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Moje są podobnej wielkości. Trochę jaśniejsze, niż Twoje Kasia79 .
Zastanawiam się tylko, dlaczego begonie kwitnące z kwiaciarni i sklepów typu OBI, tak szybko marnieją i często nic z nich nie ma.
Penie dużo zależy od miejsca ich postawienia i wrażliwość na słońce oraz temperaturę.
Zastanawiam się tylko, dlaczego begonie kwitnące z kwiaciarni i sklepów typu OBI, tak szybko marnieją i często nic z nich nie ma.
Penie dużo zależy od miejsca ich postawienia i wrażliwość na słońce oraz temperaturę.