Jeżówka ( Echinacea ) cz. 2
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżówka Echinacea cz. 2
Jaka sliczna!
Szkoda ze sezon na jezowki w sklepach jeszcze nie rozpoczety. Posadzilam dzis swoje na docelowe miejsca w ogrodzie. No a te posiane dopiero wypuszczaja liscie wlasciwe. I tu pytanie do zaawansowanych - jaka jest szansa ze siane jezowki zakwitna w tym roku?
Szkoda ze sezon na jezowki w sklepach jeszcze nie rozpoczety. Posadzilam dzis swoje na docelowe miejsca w ogrodzie. No a te posiane dopiero wypuszczaja liscie wlasciwe. I tu pytanie do zaawansowanych - jaka jest szansa ze siane jezowki zakwitna w tym roku?
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku wysiałam w lutym, wyrosły ładne, ale niestety żadna nie zakwitła. Mam nadzieję, że w tym ujrzę kwiatki, bo już są dorodne kępy.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Kasiu, szansa prawie zerowa. Dopiero w przyszłym roku możesz się spodziewać.KasiaPuk pisze: Posadzilam dzis swoje na docelowe miejsca w ogrodzie. No a te posiane dopiero wypuszczaja liscie wlasciwe. I tu pytanie do zaawansowanych - jaka jest szansa ze siane jezowki zakwitna w tym roku?
- KasiaPuk
- 200p
Ooo, troche szkoda:( Ale ja sie nigdzie nie wybieram:) Wyczekam je;)
Dzięki za odpowiedz Wando7!
Dzięki za odpowiedz Wando7!
Czy ma ktos posadzone Jezowki z rozami? Chcialam obsadzic roze lavenda i jezowkami .Ne sadza zeby mogly zagluszyc roze.Te ibridi podwojne nie rosna w jakies obszerne kepy.Jak myslicie?
Pozdrawiam Kasia

Pozdrawiam Kasia
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- KasiaPuk
- 200p
Moje poszly jakis metr od roz...pod rozami gypsophilia i geranium. Balam sie ze beda za wysokie, wiec robia za "tlo". Ale to tegoroczny projekt wiec zobaczymy co z tego wyrosnie. Cala rabata zalozona od poczatku. Fajnie ze nie tylko ja mam takie pomysly;)
A ja chce wszdzic pomiedzy roze a w nogi lawende
Nawet jak beda wyzsze to przeciez nie maja masywnych kwiatow typu piwonia.Moze sie myle 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Szczerze mówiąc, jeżówki i róże zupełnie mi do siebie nie pasują. Lawenda i róże - jak najbardziej, to zestawienie klasyczne.cate72 pisze:Czy ma ktos posadzone Jezowki z rozami? Chcialam obsadzic roze lavenda i jezowkami .Ne sadza zeby mogly zagluszyc roze.Te ibridi podwojne nie rosna w jakies obszerne kepy.Jak myslicie?![]()
Pozdrawiam Kasia
Jeżówki i lawenda też pięknie. Ale może nie mam racji.

hehhe i znowu jestem na starcie
Nie wiem juz sama co wymyslic.Mam taka grzadke z posadzonmi rozami jakby w rzedzie.Strasznie tam golo i musze cos dosadzic z bylinowatych.Gdyby roze byly posadzone w jakiejs lukowatej grupie to proste byloby wsadzic przed nie rozne byliny stopniujac je wielkoscia.W takim rozstawie jak mam ja to nie wiadomo co zrobic.Miedzy nimi sa duze dziury i musze tam wetknac cos.Nie usmiecha mi sie teraz przesadzanie roz ,zreszta u mnie juz to nie mozliwe ,sa w pelni wegetacji.Wczoraj zauwazylam paki kwiatowe na mojej Eden
Doradzcie cos

dodam ze ostrozki ,naparstnice podobaja mi sie bardzo ale nie stety nie wchodza w gre.Mieszkam w niskich gorach ,sa dni ze wiatr hula i wysokie kwity koncza u mnie marnie.Niestety nie mozna miec wszystkiego co by ise chcialo

Doradzcie cos

dodam ze ostrozki ,naparstnice podobaja mi sie bardzo ale nie stety nie wchodza w gre.Mieszkam w niskich gorach ,sa dni ze wiatr hula i wysokie kwity koncza u mnie marnie.Niestety nie mozna miec wszystkiego co by ise chcialo
2 szalwie wsadzilam ,te bodziszki to nie wiem ,bo tam jest patelnia.U mnie latem temperatury utrzymuja sie okolo 35-40 stopni 
Myslalam tez tez o rozchodniku ale jakos jego miesolistne liscie nie pasuja mi do rozy ...i troche pozno kwitnie

Myslalam tez tez o rozchodniku ale jakos jego miesolistne liscie nie pasuja mi do rozy ...i troche pozno kwitnie
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Re: Jeżówka Echinacea
w Zeszłym roku siałem "odmianowe" i niestety nic nie wzeszło, ale różowe i białe kwitły tego samego roku ,na zimę nie zabezpieczałem i już mają ładne listeczki ale wiadomo jaka ta zima była.justus27 pisze:
Ja w tym roku popróbuję z odmianowymi. Ciekawe, czy w ogóle coś wzejdzie z nasion.
Ktoś Próbował wysiewać pełne, odmianowe? Były jakieś wschody?
- Pozdrawiam Jurek
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Santana - dziękuję za odpowiedź.
Jeżówki już posiałam - na razie stoją na parapecie w budynku.
I czekam na jakiekolwiek wschody...
Jeżówki już posiałam - na razie stoją na parapecie w budynku.
I czekam na jakiekolwiek wschody...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie wiem jak twoje warunki przetrwa lawenda?? (przezimuje??)bo fajnie wygląda z różami, podobnie jak kocimiętka, szałwia omszona, przetaczniki, perovska lobodolistna jest wysoka delikatnie się pokłada ale jest na tyle ażurowa że wiatry jej niestraszne z traw( niemieccy ogrodnicy lubią łączyć róże właśniez trawami ozdobnymi)z traw wiec kostrzewy,seslerie, trzcinnik ostrokwiatowy, sporobulus heterolepis, ostnica trzcinkowata, co do miskantów tych niższych i piórkówk to obawiałbym się zimowania , ale poąłczenie ich na rabacie różanej mogło by dać interesujący efekt. Cała rabatę obsadziłbym tylko wybranymi dwoma lub trzema gatunkami by uniknąć wrażenia bałaganu i nie tłumić urody róż. Np: przód lawenda za nią szałwia z kocimiętką pomiędzy krzewami trzcinniki odm. 'Owerdam' lub'Karl Foerster' jednak nie mieszałbym tych dwu traw ze sobą. Co do bodziszków to bodziszek czerwony i korzeniasty dadzą rade nawet na 'patelni' 

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Czy jeżeli jeżówka jeszcze nie wzeszła znaczy że zmarzła?