Sezon 2014 rozpoczęty
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Powojniki - sezon 2014
Pierwszy tego sezonu kwiat:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- dudusiek
- 10p - Początkujący
- Od: 22 mar 2014, o 09:57
Mi niestety Marie Curie dotknął uwiąd Zakupiłam w marcu, posadziłam, miał pełno pączków a dzisiaj patrzę trzeba ciąć. Czy komuś również zachorowała ta odmiana?
nie przycięłam swoich clemków , mam polish i josephine - już chyba za późno , wsadzałam je w zeszłym roku.
Agnieszka
Przepraszam , ale nie mam c z kreseczką
Przepraszam , ale nie mam c z kreseczką
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
W piątek widziałam w sprzedaży clematisy z kwiatami-przede wszystkim botaniczne-zapytałam o powód szybkiego kwitnienia.Ponoć zakwitły w tunelu.Co robić z takim; u mnie wczoraj nad ranem było 0 stopni,dzisiaj 4.Te z ogródka już zahartowane, a takie?
Halina
aga1972,
Twoje clematisy są już dość duże, czy kupowałaś w zeszłym roku jako maluchy?
Na pewno poczytaj (na przyszłość) o cięciu powojników (strona o clematisach p. Marczyńskiego!)
Polish Spirit tnie się nisko co roku bo kwitnie na tych pędach, które wypuści w tym roku
ALE teraz byłoby szkoda ciąć, na pewno już długie, nowe przyrosty.
Tragedii nie będzie, po prostu zakwitnie trochę wyżej
Josephina to ciekawy powojnik i on nie powinien wręcz być za nisko przycinany - bo w maju/czerwcu kwitnie pełnymi kwiatami na pędach wyrosłych w ubiegłym roku.
p.s. pochwal się zdjęciami jak zakwitnie!!
AsiaG
ale szybko Ci zakwitły - kupiony w tym roku? Zapowiada się ładny kwiat!!
Jestem tylko ciekaw, czy to aby na pewno będzie 'Wybór Weroniki'? Bo ona ma mieć, wg netu, taki liliowo-fioletowy kolor a tu na razie widać biały... A może tak mam być - zobaczymy jak się cały rozwinie, w razie czego pomożemy zidentyfikować
Twoje clematisy są już dość duże, czy kupowałaś w zeszłym roku jako maluchy?
Na pewno poczytaj (na przyszłość) o cięciu powojników (strona o clematisach p. Marczyńskiego!)
Polish Spirit tnie się nisko co roku bo kwitnie na tych pędach, które wypuści w tym roku
ALE teraz byłoby szkoda ciąć, na pewno już długie, nowe przyrosty.
Tragedii nie będzie, po prostu zakwitnie trochę wyżej
Josephina to ciekawy powojnik i on nie powinien wręcz być za nisko przycinany - bo w maju/czerwcu kwitnie pełnymi kwiatami na pędach wyrosłych w ubiegłym roku.
p.s. pochwal się zdjęciami jak zakwitnie!!
AsiaG
ale szybko Ci zakwitły - kupiony w tym roku? Zapowiada się ładny kwiat!!
Jestem tylko ciekaw, czy to aby na pewno będzie 'Wybór Weroniki'? Bo ona ma mieć, wg netu, taki liliowo-fioletowy kolor a tu na razie widać biały... A może tak mam być - zobaczymy jak się cały rozwinie, w razie czego pomożemy zidentyfikować
- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
No właśnie sama jestem zaskoczona, bo raczej etykiet nie pomyliłam. Zakupiłam 2 szt. Jedna to Veronica's choice clematis - miał być biały i drugi to Viola - miał być fioletowy. Po zakwitnięciu okazało się, że to co ma być Viola jest nie dosyć, że białe to jeszcze kwiaty są pełnawe, a nie fioletowe i z pojedynczymi płatkami, także poczekamy zobaczymy. Clematisy zakupiłam w lutym 2014 i właściwie po 2tyg były już pąki kwiatowe, ale czekały z rozkwitnięciem bardzo długo.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Może wyjdzie w przyszłym sezonie albo nawet jeszcze w tym? Myślę, że na bank on kiedyś wylezie!
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Dzięki Aniu, na pewno kiedyś wyjdzie.
Asao po wykopaniu wyszedł po dwóch latach - powojniki są bardzo twarde.
Asao po wykopaniu wyszedł po dwóch latach - powojniki są bardzo twarde.
- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
Deirde dzisiaj zauważyłam, że mój lekko zaróżowił się, natomiast jedne kwiaty są pojedyncze, a drugie pełniejsze. Także już zgłupiałam do reszty. Mam jedynie nadzieje, że ten drugi okażę się inny niż biały, bo chciałam mieć kontrastowe. Jeśli jednak tak się nie stanie, to najwyżej będą 2 jasne