Tuja szmaragd - co i jak z sadzonkami ?
Tuja szmaragd - co i jak z sadzonkami ?
Witam
Kupiłem 200szt sadzonki tuj które mają ok 20-30cm. Z tego co wiem są to 2 letnie i od początku rosły w doniczkach i tak też kupiłem. Zimę spędziły na dworze.
Mam do was pytanie , gdzie jest ustawić za nim będę ja sadził. Na słońcu? W cieniu? Po drzewami ?
Jak je podlewać? Obficie czy raczej skromnie? Czy warto kupić jakiś nawóz dopóki są w doniczkach? w doniczkach jest kora.
Kupiłem 200szt sadzonki tuj które mają ok 20-30cm. Z tego co wiem są to 2 letnie i od początku rosły w doniczkach i tak też kupiłem. Zimę spędziły na dworze.
Mam do was pytanie , gdzie jest ustawić za nim będę ja sadził. Na słońcu? W cieniu? Po drzewami ?
Jak je podlewać? Obficie czy raczej skromnie? Czy warto kupić jakiś nawóz dopóki są w doniczkach? w doniczkach jest kora.
Regulamin Forum
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuja szmaragd - co i jak z sadzonkami ?
Na słońcu, podlewać aby ziemia nie wyschła, średnio raz dziennie. Nie nawozić.
Mam jeszcze pytanie.
Co dać pod nie agrowłókninę czy agrotkaninę?
I jakiej szerokości pas? 70cm ?
Co dać pod nie agrowłókninę czy agrotkaninę?
I jakiej szerokości pas? 70cm ?
Regulamin Forum
- Card
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Agrotkaninę, czyli matę szkółkarską, najlepiej czarną.
A w innym temacie na tym forum wyczytałem , że w żadnym wypadku niczego takiego nie dawać bo wszystko gnije pod tym, tuje wolniej rosną i żółkną w lecie.
Tak samo jest aby sadzonki w doniczkach stawiać w cieniu a post wyżej aby na słońcu to już sam nie wiem
Tak samo jest aby sadzonki w doniczkach stawiać w cieniu a post wyżej aby na słońcu to już sam nie wiem
Regulamin Forum
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rustin pisze: Tak samo jest aby sadzonki w doniczkach stawiać w cieniu a post wyżej aby na słońcu to już sam nie wiem
Sadzonki w donicach stawia sie w słońcu, stawianie ich w cieniu mija się z celem, przecież muszą rosnąć . Zaś sadzonki (głupia nazwa) z bryłą korzeniową stawia się w cieniu aby nie obsychała nadmiernie.
Agrotkaniny nie dawaj. Card-owi pewnie chodziło o to abyś na agrotkaninie postawił donice tak jak w szkółkach się robi
- Card
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dokładnie tak proponowałem, albowiem pytanie Rustina brzmiało:PiotrekP pisze: Card-owi pewnie chodziło o to abyś na agrotkaninie postawił donice tak jak w szkółkach się robi
Jeśli coś źle zrozumiałem to przepraszam.rustin pisze:Mam do was pytanie , gdzie jest ustawić za nim będę ja sadził
Dziękuję PiotrkowiP za wyjaśnienie.
Card nic nie szkodzi, ja tak jakoś sformułowałem to pytanie
A pod tuje już posadzone w ziemię radzisz dać agrowłókninę a na to korę czy tylko dać korę w koło drzewek? I tak za parę lat dopiero do domu się wprowadzimy wiec do tej pory już urosną.
A pod tuje już posadzone w ziemię radzisz dać agrowłókninę a na to korę czy tylko dać korę w koło drzewek? I tak za parę lat dopiero do domu się wprowadzimy wiec do tej pory już urosną.
Regulamin Forum