Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura... chwalipięta cz.III

Post »

Markonix no wiesz co.... ;:306
Za to ,,zgłaszanie,, a masz...SummertimeObrazek
MayaObrazek
Szkoda że już po bo Maya bardzo ładnie pachnie ;:174

Andrzeju tak dokładnie siedzą w oranżerii .Zimne daturki kwitną właśnie w zimie czy na jesień w lecie ledwo zipią bo za ciepło :D .
Nie wszystkie odmiany kwitną w sezonie wiosenno - jesiennym i trzeba im zapewnić sporo światła w zimie .A po 2 te bardziej zwykłe teraz kwitną bo ich nie przycięłam bardzo mocno.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

zjawka pisze:Andrzeju tak dokładnie siedzą w oranżerii .Zimne daturki kwitną właśnie w zimie czy na jesień w lecie ledwo zipią bo za ciepło :D .
Nie wszystkie odmiany kwitną w sezonie wiosenno - jesiennym i trzeba im zapewnić sporo światła w zimie .A po 2 te bardziej zwykłe teraz kwitną bo ich nie przycięłam bardzo mocno.
No to Ci zazdroszczę - bo oranżerii nie mam, niestety. Ale moje dwie daturki już w poniedziałek wywożę do ogrodu. Będą sobie stały na razie w donicach - ale przy oknie w domku, a za jakiś czas, nie wiem jeszcze jaki bo to zależy od prognozy, pójdą w ziemię. W tym roku żółtej planuję sąsiedztwo leszczyn a drugiej białej (młodszej) - może tez młodej hortensji?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczytałam i mi sie zachciało posiadać Datury w swoim ogrodzie. Zakupiłam dzisiaj 2 odmiany o podwójnych kwiatach ( żółta i różowa). Kupilam roslinki 20cm w doniczkach wiec raczej powinno się udać. Ze 2 tyg temu wysialam też nasiona białej ale niestety nic nie wzeszło jak na razie :(
Mam pytanie odnosnie zimowania czy mogę ją trzymać w przydomowej altance ( bez ogrzewania- cała oszklona)? Nie posiadam piwnicy a w szopce jest wilgoć więc tam raczej roślina nie przetrwa. Mieszkam w UK gdzie raczej nie ma mrozów a jedynie lekkie przymrozki, w tym roku praktycznie tylko kilka razy spadło ponizej 3-5 st.

chodzi o cos takiego Obrazek

mój zakup Obrazek Obrazek
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Nie wiem jak inni się wypowiedzą ale u mnie jesienią datury stały długo w nieogrzewanej szklarni. Temperatura w okolicach 0 stopni zniszczyła zupełnie części nadziemne. Nie przetrwały nawet części zdrewniałe. Teraz dopiero odbijają od ziemi i to bardzo słabo.

Może jakimś rozwiązaniem byłoby ogrzewanie jakimś małym piecykiem w te najbardziej chłodne dni. U mnie to nie wchodzi w rachubę bo szklarnia ma 100 m2 i wysoka na kilka m.

Znalazłam taka fotkę https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... 3948_n.jpg

Chyba każdy marzyłby o wyhodowaniu takiego okazu.
lucyna78
200p
200p

Post »

To jest chyba foto montaż cała ta górna część ;)
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Moje są dopiero w fazie pąków. :;230 Obrazek Obrazek
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Aniu a jaka to odmiana ?
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Oj tego to nie wiem w zeszłym roku ją nabyłam i nie zdążyła zakwitnąć. Jeden z pąków poddałam sekcji i wyglądało to tak jakby był potrójny z takimi długimi wąsami na końcu kwiatka może to Ci w czymś pomoże nic więcej nie wiem.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

lucyna78 pisze:To jest chyba foto montaż cała ta górna część ;)
To może zobacz to:
http://images61.fotosik.pl/889/1995e70363da22eamed.jpg

Teraz to można wpaść w kompleksy :wink:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Widziałam kilka filmów z takimi olbrzymami. A tutaj można zobaczyć, że w takiej donicy roślina nie przewróci się. Na dnie trzeba umieścić worek z jakimś ciężkim materiałem.
filmik https://www.youtube.com/watch?v=lnW9C2arikE
lucyna78
200p
200p

Post »

Dzisiaj dostarczono moje Bielunie. Wsadziłam je do wiekszych doniczek. Jak je dalej pielęgnować, nawiozić je już? Mam jeszcze pytanie odnosnie doniczek należy je stopniowo przesadzać do coraz większych czy można odrazu wysadzić w dużej?

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gorga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2013, o 20:43

Post »

Witam
Moje datury są mocno "zmęczone" i "wymęczone" przez mszyce. udało mi się je zwalczyć a przynajmniej od kilku dni nie widzę na liściach.
Chociaż moja największa datura straciła praktycznie wszystkie liście, mam nadzieję że odbije.
Mam pytanie.
Czy mogę je już wsadzić do gruntu ?
spotkałam kogoś w sklepie - bardzo sympatycznego Pana- a że ze mnie gaduła to się rozgadaliśmy własnie na temat datur i opowiadałam mu że ja co rano moje datury wynoszę rano i wnoszę wieczorem są dość ciężkie i mam ich 9 sztuk, więc trochę mój kręgosłup to odczuwa tym bardziej że jedną źle złapałam i coś mnie pobolewa. No znowu się rozgadałam. Ten Pan powiedział że swoje datury już wystawił na dwór i nic im nie jest.
Stąd moje pytanie :)
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja bym je wsadziła w duże donice i nawoziła oczywiście z wyczuciem.

Nie wiem dlaczego najczęściej pada właśnie to pytanie w wielu wątkach. :;230 Nie wystawiamy przed połową maja bo jeśli będą przymrozki Twoja datura może tego nie przeżyć.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”