Konwalia majowa (Convallaria majalis )
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 kwie 2014, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Konwalia
Poradzcie madrzy ludzie. Odnalazlam w ogrodzie konwalie, wypuszczaja paki kwiatowe. Czy moge czesc z nich przeniesc teraz w inne miejsce? Chcialabym, zeby pieknie rozrosly sie w okolicy iglakow. Te, ktore sa, babcia posadzila podobno kiedys, czyli ze 20 lat temu, a chyba nie jest im jakos wysmienicie, bo jest ich raptem kilkanascie sztuk.
w sumie fajnie, ze sa bo kombinowalam, gdzie by tu konwalie kupic, a one sa i czekaja na mnie. Tylko nie chcialabym ich moim kombinowaniem zniszczyc.
Poradzcie, przenosic spod brzozy pod iglaki? I teraz, kiedy maja dopiero zalazki kwiatow czy czekac?
Z gory bardzo dziekuje za rady.
w sumie fajnie, ze sa bo kombinowalam, gdzie by tu konwalie kupic, a one sa i czekaja na mnie. Tylko nie chcialabym ich moim kombinowaniem zniszczyc.
Poradzcie, przenosic spod brzozy pod iglaki? I teraz, kiedy maja dopiero zalazki kwiatow czy czekac?
Z gory bardzo dziekuje za rady.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Konwalie nie dadzą się tak szybko zniszczyć.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jest pierwsza w tym roku konwalia. Co zabawne, mam ją już od jakiegoś czasu (jeszcze na balkonie miałem w doniczce), a w zeszłym roku w ogóle odmówiła współpracy i nie zakwitła...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie zakwitła Twoja konwalia. Tak się zastanawiam nad posadzeniem konwalii do doniczki. Może dla mamy na Dzień Matki?
No tak jak się ma drużynę brydżowa to się pojęcia mylą
a teraz może mi ktoś podpowie czy się różnią do siebie konwalie 'Hardwick Hall' i "Hofheim"
a teraz może mi ktoś podpowie czy się różnią do siebie konwalie 'Hardwick Hall' i "Hofheim"
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 kwie 2014, o 09:21
- Kontakt:
rzeczywiscie, przesadzone konwalie pieknie sie chyba przyjely, bo kwitna i wygladaja na okazy zdrowiaMariola54 pisze:Konwalie nie dadzą się tak szybko zniszczyć.
w sumie powinnam byla przeniesc wszystkie, ale troche sie balam, ze zostane z niczym... Moze jeszcze to zrobie, bo posadzone byly pod plotem , w takim miejscu, ze ani nie ciesza oka, ani im chyba nie jest wcale dobrze.
"Konwalie we wrześniu"
Witam !
Potrzebuję pomocy w sprawie konwalii, ale muszę zrobić to tak żeby zakwitły we wrześniu ! Sadzonki jestem gotów teraz załatwić, ale muszę wiedzieć, czy mogę jakoś to "zmanipulować", żeby "ożyły", we wrześniu ! Proszę o pomoc, jakieś pomysły ?! Zależy mi bardzo, to sprawa życia lub śmierci !
Witam !
Potrzebuję pomocy w sprawie konwalii, ale muszę zrobić to tak żeby zakwitły we wrześniu ! Sadzonki jestem gotów teraz załatwić, ale muszę wiedzieć, czy mogę jakoś to "zmanipulować", żeby "ożyły", we wrześniu ! Proszę o pomoc, jakieś pomysły ?! Zależy mi bardzo, to sprawa życia lub śmierci !
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marne szanse, rośliny mają swój cykl rozwojowy.
Musiałbyś wprowadzić je w stan snu zimowego i wybudzić pod koniec lipca lub w sierpniu.
Czy to coś da ? Nie wiem, nikt chyba tego nie próbował.
Musiałbyś wprowadzić je w stan snu zimowego i wybudzić pod koniec lipca lub w sierpniu.
Czy to coś da ? Nie wiem, nikt chyba tego nie próbował.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można spróbować:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwalia_majowaKwitnienie
Konwalie należą do nielicznych roślin, które mogą być doprowadzone do kwitnienia niemal o każdej porze roku. Warunkiem rozpoczęcia kwitnienia jest bowiem podniesienie temperatury do ponad 20 °C po okresie spoczynku kłączy. W przypadku uprawy spoczynek kłączy przerywany jest schłodzeniem lub ciepłymi kąpielami. Po przerwaniu spoczynku i umieszczeniu w odpowiedniej temperaturze konwalie zakwitają w ciągu 2?4 tygodni w zależności od pory roku. Według niektórych źródeł kwitnie obficie co 2?3 lata. Kwiaty zapylane są przez pszczoły, rzadziej muchówki
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Wszystko się da, jak się chce .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Robercie ale nie z kłączy teraz wykopanych do takich celów używa się zeszłorocznych kłączy przechowywanych w chłodniach.