Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Czy odciąć nisko wyrastające gałązki u 2 letnich drzewek ?

Post »

mam sadzonkę 1-2 letnią i wygląda praktycznie tak jak na obrazku poniżej. Chodzi mi tutaj o nisko rosnące gałązki, czy mam je odciąć czy moze tylko przewodnik przyciąć ?

Obrazek

To jabłonie, golden delicious i ananas berżenicki.

Byłbym, wdzięczny za pomoc ;)
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy odciąć nisko wyrastające gałązki u 2 letnich drzewek ?

Post »

Ja zaczynam przycinanie dopiero przy sadzonkach 3-4 letnich. Po prostu takiej małej sadzonce przydają się wszystkie gałłązki, a po zimie czasami wybór do wycięcia bywa ograniczony 9 bo zdaża sie coś wymrozi). Daj im jeszcze z rok spokoju. wyciąć zawsze zdązysz, co najwyżej możesz juz zacząc odginać te najwyższe boczne
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Formowanie powinno się zacząć od pierwszego roku po posadzeniu. Wszystko co niżej niż 50 cm od ziemi wytnij na gładko. Jeżeli te dwie z lewej są powyżej 50 cm skróć tą wyżej ( druga od dołu ) o połowę, a tę po prawej pierwszą od góry tez o połowę. Jeżeli długość przewodnika od najwyższej gałązki bocznej jest większa niż 70 cm to też skróć do 70 cm i tyle. Staraj się uzyskać kształt stożka, odchylaj nowe pędy sznurkami i spinaczami do poziomu.
Można też nic nie ciąć, ale pokrój nie będzie ładny
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

dokładnie formować od razu. Tym bardziej, że tyle się mówi że najlepiej przyciąć drzewko po posadzeniu, żeby się lepiej przyjęło.
Ja zrobiłem błąd z moją jabłonią którą dopiero w tym roku dopiero próbowałem coś ratować przez cięcie, a jest 3 letnia ( w tym wieku to już mocne drzewko ) Okółek pierwszy co prawda uformowany, ale nie były przyginane gałęzie i są kąty ostre, i tego się już nie poprawi. Drugi też jak tako wygląda. Także jakoś tam uformowałem ale tak od biedy.
Jedyny pozytyw z tego taki że miałem w zeszłym roku pierwsze jabłka. W tym roku ją już trochę poprzycinałem, ale to nie przeszkodzi w owocowaniu, bo już zaczyna kwitnąć.
Beata8
50p
50p
Od: 12 kwie 2010, o 22:39

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

badylarz pisze:
Przy śliwach, odginanie gałęzi do poziomu nie jest najszczęśliwsze. Wszystko albo prawie, będzie rosło pionowo do góry. Najlepiej prowadzić przyszłe konary pod katem około 60 stopni, wyrasta wtedy więcej krótkopędów, już w następnym roku owoconośnych i nie ma problemów z wyrastającymi pionowo przyrostami. Co do klamerek, to można je stosować jak przyrosty mają 6-8 cm, przy dłuższych z klamerkami zaczyna być problem. Odginanie gałęzi u śliw, należy prowadzić przez cały okres wegetacji. Zaniedbanie odginania spowoduje, że silnie rosnące przyrosty będą wyłamywane w trakcie próby ich sprowadzenie do właściwej formy. Co do formy prawie naturalnej, ja ci nie pomogę, wiem za mało. Pozdrawiam.
A ten kąt 60 stopni, to ma być od pionu? Czy od poziomu?
Mam śliwy na podkładce Węgierka Wangenheima. I boczne gałązki faktycznie rosną prawie pionowo. I te też zaczęłam odginać do poziomu.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Beata8 pisze:kąt 60 stopni, to ma być od pionu
Tak jak w cytacie z Twojego postu, od pionu. Pozdrawiam.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Jabłoń Rubinola posadzona jesienią sprawiła mi psikusa.Pierwsze piętro na wysokości50-70cm,a potem 100cm i nic nie wypuściło z przewodnika.Dopiero powyżej puszcza gałązki 5cm.Drzewko było z nie przyciętym przewodnikiem. Co z tym fantem robić? Czekać ,bo może puści ,czy obciąć powyżej ostatniego piętra 50cm?
grzesiek1209
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 08:34

Post »

No cóż. Rubinola należy do drzew słabo rozgałęziajacych się podobnie jak Paulared, Boiken i wszystkie sporty Rubina. Cięcie "zimowe" możemy wykonywać do połowy maja wiec możesz jeszcze przyciąć tworząc kolejne piętro. Decyzja należy do Ciebie. Odmiany te należy często skracać, aby pobudzać je do wypuszczania nowych pędów. Baaaardzo lubią się ogałacać...
Pozdrawiam,
GP
cewe
500p
500p

Post »

Grzesiu , a gałęzie z pierwszego piętra też przyciąć na 40cm,bo mają po 50-65cm.Połowa z pąkami kwiatowymi na końcach?
grzesiek1209
50p
50p

Post »

Dolne piętro na razie zostaw bez cięcia. Gdy pojawią się nowe odrosty to przytnij je w połowie lipca na jakieś 10cm. Dzięki temu zacznie się zagęszczać dolne pięterko...
Pozdrawiam,
GP
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

W jakiej rozstawie powinny rosnąć śliwy na ałyczy?
grzesiek1209
50p
50p

Post »

Myślę, że przy dobrym prowadzeniu 2-2,5 m bedzie ok.
Pozdrawiam,
GP
cewe
500p
500p

Post »

grzesiek1209 pisze:No cóż. Rubinola należy do drzew słabo rozgałęziajacych się podobnie jak Paulared, Boiken i wszystkie sporty Rubina. Cięcie "zimowe" możemy wykonywać do połowy maja wiec możesz jeszcze przyciąć tworząc kolejne piętro. Decyzja należy do Ciebie. Odmiany te należy często skracać, aby pobudzać je do wypuszczania nowych pędów. Baaaardzo lubią się ogałacać...
Skubaniec zaczyna jednak wypuszczać liście z przewodnika.Pomogło mu przycięcie przewodnika w ostatniej chwili.Dzięki Grześ.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”