MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III

Post »

U mnie trwa masowe wygryzanie samiczek, zwłaszcza wczoraj dużo się działo i można było zaobserwować mnóstwo "par" :) . Pierwsze pszczoły zaczęły również znoszenie pyłku do rurek. Jednak w pudełku jest jeszcze sporo pełnych lub częściowo wygryzionych kokonów, z tego co widziałem pszczoły w nich są żywe, więc jeszcze to nie ich pora.

pliszek - według opisów powinny zapamiętać miejsce z którego wylatują i powrócić. U mnie wiele samic wygryzło się kilka dni wcześniej a mimo to żadna z rurek nie została zasiedlona, dopiero teraz rozpoczęły się prace murarskie. Trzeba zaufać naturze :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Rado
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2014, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym roku zrobiłem pierwsze 3 domki dla murarek, rozwiesiłem je w różnych częściach ogrodu. Jeden domek to około 50 rurek trzcinowych umieszczonych w plastikowej butelce po wodzie mineralnej. Niestety jak do tej pory żadna rurka nie została zasiedlona, ale czytając Wasze wpisy to jeszcze chyba nie czas. Widziałem natomiast, że trzcina testowana była przez osy. A oto co dzisiaj udało mi się uchwycić (z resztą nie pierwszy raz). Chwilę wcześniej były dwa takie osobniki.
Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wiem tylko czy się cieszyć, czy raczej nie? ;:124 Może pomyśleć nad jakimś nowym lokum da nich? :oops:
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z braku trzciny zastosowałem dziki bez,bambus i ,experymentalnie, zrobiłem rurki z papieru pakunkowego 7-10 mm,oraz mając nadzieję ,że upoluję zadrzechnię (Xylocopa) zrobiłem parę rurek średnicy 1,5 cm.Z przyjemnością stwierdzam,że murarki nie wybrzydzają.I bez i bambus i rurki papierowe ,wszystkie zasiedlają.Wszystkie z papieru 7-10 mm (30szt.) zasiedlone,pchają się nawet do tych 1,5 cm. Kilka pszczółek zrobiło sobie gniazdko w "gdzieś tam" sporej stercie desek.
Jozek45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 wrz 2012, o 09:38

Post »

Wreszcie i u mnie zaczęło się wygryzanie samiczek z rurek trzcinowych. Większość rurek ma otwory po wygryzionych samczykach, ale jest jeszcze dużo rurek w dalszym ciągu całkowicie zasklepionych.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Rado - ;:oj sporo już widziałem, ale trzmiela zainteresowanego rurkami jeszcze nie :) Ich średnica jest tak duża, czy on mały?
Teraz trzeba cierpliwie poczekać, to dopiero początki działania murarek. Osami się nie przejmuj, u mnie też od początku kilka kręci się w sąsiedztwie pudełka z kokonami, jedna nawet zaczęła lepić gniazdo pod pokrywką pudełka ale na szczęście dała sobie spokój :)

Dziś zrobiłem przegląd kokonów - w pudełku zostało już tylko około 50 sztuk pełnych i częściowo wygryzionych na 1200 wystawionych, czyli nie jest źle. Ostatnie ciepłe dwa dni zrobiły swoje. Dziś już cały rój samic kręcił się przy rurkach, latają też po całej okolicy zaglądając w każdy zakątek szczególnie na ścianach budynków. A w uliku trwają prace przy czyszczeniu rurek trzcinowych z tej "waty" wewnątrz, ciągle słychać chrobotanie i pszczółki co chwilę wylatują na zewnątrz robiąc zrzut tego materiału, fajnie to wygląda :)
Pozdrawiam, Maciek.
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

U mnie też pracują murarki aż miło, byłem dziś o ósmej rano to już były aktywne :) W godzinach południowych jest inwazja mocy :)
Póki co to sąsiedzi nic nie mówią , że mam murarki na działce. Jeden kolega 2 działki dalej nawet sobie chwali bo mu zapylają jabłonie aż miło. Nawet rozróżnia moje od tych co produkują miód ;)
Za kilka dni planuję altanę obłożyć styropianem, ale zauważyłem że murarki włażą mi pomiędzy deski i w otwory po gwoździach. Nie wiem, czy one tam jaja składają, czy tylko idą na noc spać.
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59

Post »

Na napisane pismo do zarządu okręgu dostałem odpowiedź że murarki można hodować na działkach ROD bez zezwolenia
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Świetna wiadomość , super - cieszę się bardzo :)
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

U mnie zajmują praktycznie wszystko,przygotowane rurki,ściany starego budynku - włącznie z fabrycznymi dziurkami w dachówkach.
Niestety,co mnie przy tym mocno zasmuca, mam zmasowany nalot Cacoxenus indagator.
grzesiek1209
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 08:34

Post »

boggi pisze:Zauważyłem coś dziwnego na jednej pszczółce , co to może być ?

Obrazek
To są roztocza. Nic już z tym nie zrobisz niestety i niestety przenoszą się również na inne pszczoły.
Pozdrawiam,
GP
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

U mnie w mniejszym domku gdzie miałem ok 100 kokonów już 2 rurki trzcinowe zamurowane. Jakieś chyba bardziej pracowite. :)
A tam gdzie ok 1000 kokonów jeszcze żadnej rurki nie zakleiły.
Awatar użytkownika
Matt Ronix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2014, o 20:58

Post »

Ja byłem dzisiaj na przejażdżce i uzbierałem trochę trzciny. Póki nie mam kantówek gotowych to musi to wystarczyć.
Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Byłem dzis przed 20 na działce murarki ciagle pracowały jeszcze i kilka rurek juz było zaklejonych wiec praca wre i zaczeła sie na dobre :D
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”