Canna - Paciorecznik cz.6
- joannabr
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2014, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.6
Witam,
Jestem nowa na forum, przez przypadek znalazłam się na tej stronie, poczytałam trochę o kanach i zdecydowałam sobie dwie cebule zakupić, kiedyś je miałam wsadzone na działce ale je wyrzuciłam sama juz nie wiem dlaczego... Wsadziłam je do doniczek, jedna ładnie już rośnie, a druga hmm ... nie wiem czy coś z tego będzie,nic nie widać, a to juz cztery tyg. od posadzenia, ale cierpliwie czekam.
Ambasador
Jestem nowa na forum, przez przypadek znalazłam się na tej stronie, poczytałam trochę o kanach i zdecydowałam sobie dwie cebule zakupić, kiedyś je miałam wsadzone na działce ale je wyrzuciłam sama juz nie wiem dlaczego... Wsadziłam je do doniczek, jedna ładnie już rośnie, a druga hmm ... nie wiem czy coś z tego będzie,nic nie widać, a to juz cztery tyg. od posadzenia, ale cierpliwie czekam.
Ambasador
- grinna
- 10p - Początkujący
- Od: 31 mar 2014, o 10:50
Tytuł: Re: Canna - Paciorecznik cz.6
Witam. Jestem tu nowa, ale czuję się jakbym was znała, bo od kilku tygodni przeglądam kolejne wątki o cannach. Jeszcze kilka lat temu myślałam, że canny są tylko czerwone o drobnych bądź dużych kwiatach, później dostałam od kogoś canne o bordowych liściach i pomarańczowym kwiecie ale strzałem była canna dojrzana na kwietniku we Włoszech 2 lata temu. Cudo, nie mogłam oderwać od niej wzroku - to Cleopatra. Udało mi się kupić w doniczce sadzonkę, ale w wyniku błędów już jej nie mam. W tym roku kupiłam kłącza w 2 różnych źródłach. Jednak proszę o szczegółowe określenie sposobu hodowli. W którymś poście Janusz pisał, że uprawa jest trudna. Iwona prezentuje piękne zdjęcia z Cleopatrami. Proszę zatem o instrukcje.
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Nie wiem jak wy ale ja już kany i dalie wsadziłem wczoraj do ziemi,nakłoniła mnie koleżanka która powiedziała że ona już wsadziła kany na początku kwietnia i mają już kiełki poza tym już ludzie u nas zaznają wysadzać kany u sąmsiadów widze już że są kiełki widać tylko ja tak pózno je wysadziłem
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja też myslę o wysadzeniu cann, dalii i dziwczaków...
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj joannabr na forum i tutaj wśród miłośników tych pięknych roślin.
Witaj grinna, miło mi, że swoje pierwsze kroki skierowałaś właśnie tutaj.
Pacioreczniki nie są trudne w hodowli, najgorsze jest przezimowanie kłączy. Jak dobrze przezimują to już potem masz z górki.
Wsadzasz do doniczek, trzymasz w domu, jak wypuszczają pierwszy liść dajesz do światła na parapet.
Do gruntu po 15 maja, pod spód ja daję suszony obornik bydlęcy i podlewam płynnym nawozem do kwitnących.
Powodzenia.
Co do Cleopatry to miałam ją z Lidla ale w tym roku nie wiem co z nią będzie. Mam nadzieję, że uda mi się dokupić.
Kochani jak zobaczycie kanny w Lidlu to dajcie znać w tym wątku. Dziękuję.
Witaj grinna, miło mi, że swoje pierwsze kroki skierowałaś właśnie tutaj.
Pacioreczniki nie są trudne w hodowli, najgorsze jest przezimowanie kłączy. Jak dobrze przezimują to już potem masz z górki.
Wsadzasz do doniczek, trzymasz w domu, jak wypuszczają pierwszy liść dajesz do światła na parapet.
Do gruntu po 15 maja, pod spód ja daję suszony obornik bydlęcy i podlewam płynnym nawozem do kwitnących.
Powodzenia.
Co do Cleopatry to miałam ją z Lidla ale w tym roku nie wiem co z nią będzie. Mam nadzieję, że uda mi się dokupić.
Kochani jak zobaczycie kanny w Lidlu to dajcie znać w tym wątku. Dziękuję.
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
A ja w tym roku zrobiłem eksperyment ,już 31 stycznia przytargałem z piwnicy jedna kanę N.N w donicy .Wymieniłem ziemie ,podsypałem krowieńca za radą Iwonki ,obficie podlewałem i stała przy drzwiach balkonowych ,strona zachodnia . Teraz stoi już na balkonie 5 piętro i nie mogę sie doczekać aż zakwitnie . W razie przymrozków wróci do domu .
Wychodowana z nasionka w ubiegłym roku ,kwitła na pomarańczowo .
Gdyby ktoś dał jej imie byłbym wdzięczny .
Wychodowana z nasionka w ubiegłym roku ,kwitła na pomarańczowo .
Gdyby ktoś dał jej imie byłbym wdzięczny .
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Ja wsadziłem, najwyżej jak będzie zimno to się leciutko okryjezeberka4 pisze:Ja też myslę o wysadzeniu cann, dalii i dziwczaków...
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
A ja nie wytrzymałam i wysadziłam dzisiaj kilka cann do gruntu.
Z góry założyłam, że będę czuwać i w razie ochłodzenia zostaną okryte. Janusz pewnie zmyje mi głowę ale musiałam spróbować.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Ja wysadziłem w marcu, przymrozki im nie zaszkodziły bo mają małego foliaczka. Teraz, gdy jest ciepło i świeci słońce, canny bardzo ładnie rosną bo mają dużo wyższą temperaturę niż na zewnątrz.
- grinna
- 10p - Początkujący
- Od: 31 mar 2014, o 10:50
Tytuł: Re: Canna - Paciorecznik cz.6
Ja dalej o Cleopatrze. Jak ją przechować? Tą sadzonkę, którą miałam wcześniej uprawiałam w donicy przez sezon i się ładnie rozrosła. Jesienią przesadziłam do większej donicy, przeniosłam do piwnicy i to był koniec uprawy. Na fotkach widziałam, że wasze Cleosie były uprawiane w gruncie. To co wykopać na jesień i do skrzynki bez ziemi???
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Olek brawo, ładnie się rozrosła. Co do imienia to może ktoś rozpozna jak zakwitnie, choć z siewką może być trudno.
Grinna jak rośnie w donicy to z tą donicą chowasz na zimę a jak w gruncie to wykopujesz z bryłą ziemi wsadzasz do skrzynki, donicy lub torebki i tak przechowujesz. Jak pisałam największy problem sprawia zimowanie.
Piotrze gratuluję kwitnienia, jesteś pierwszy.
Grinna jak rośnie w donicy to z tą donicą chowasz na zimę a jak w gruncie to wykopujesz z bryłą ziemi wsadzasz do skrzynki, donicy lub torebki i tak przechowujesz. Jak pisałam największy problem sprawia zimowanie.
Piotrze gratuluję kwitnienia, jesteś pierwszy.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Swoje wyeksmitowałem na dwór. Na razie stoję w drzwiach garażu ze względu na słońce. Boję się żeby nie popaliło liści.
http://i57.tinypic.com/etz3fb.jpg
http://i57.tinypic.com/etz3fb.jpg
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz