Bób cz.2
-
- 50p
- Od: 14 lut 2014, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
Mój windsor biały dzisiaj pokazał się na ziemią, 3 nasionka wykiełkowały w malutkich doniczkach. Ile muszą mieć cm, abym mógł wysadzić roślinki do dużych doniczek ?
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc
od razu mogłeś siać do dużych teraz to nie wiem, jak się może trochę ukorzeni ;] nie wiem czy jest jakaś rożnica, czy zrobisz to teraz czy później.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Witam wszystkich, mój bób też się zabrał za kwitnienie pierwszy raz mam bób ja nawet go nie lubię po prostu uwielbiam coś uprawiać:) a rodzina to wykorzystuje:p. Nieważne chodzi o to ze ma jakieś 20cm i już kwiaty fakt że go uszczykiwałem bo był z rozsady i się powyciągał. I pytanie czy on urośnie wysoki, czy ten kwiaty jakieś 5cm and ziemią mam zostawić czy lepiej urwać?
Karmazynowy wysiany dwa tygodnie później do gruntu dopiero wschodzi przynajmniej będzie zbierany w 2 rzutach.
Karmazynowy wysiany dwa tygodnie później do gruntu dopiero wschodzi przynajmniej będzie zbierany w 2 rzutach.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy mi się wydawało czy gdzieś tu czytałem o ścinaniu bobu po zbiorze? Jeśli tak to prosiłbym o wskazanie strony.
Pozdrawiam Paweł
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Na forum czytałam jedynie o pozostawianiu w glebie korzeni motylkowych z racji wiązania azotu
Pozdrawiam Jola
- pawelp1320
Aha. Może i tak. Bo coś kojarzyłem ale myślałem że chodzi o jakiś ponowny odrost i plon czy coś.
Pozdrawiam Paweł
było, nawet ja o tym pisałem chyba, nie pamietam gdzie. Jak ma wode to odrasta i kwitnie. jak z wydajnością to nie wiem.
- pawelp1320
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Mam dwie wiadomości, jedna dobra drugiej ciągle nie mogę przyjąć do wiadomości. Dobra jest taka, że mój bób siany 20 marca zaczyna ładnie się rozrastać i wypuszczać pędy boczne, jak na razie odpukać wszystko jest tak jak powinno być;)
Zła jest taka, że 20arów bobu poszło wszystko na stratę. Dzikie gęsi wszystko mi powyrywały z ziemi... Po prostu jak bób tylko przebił ziemie, to całe pole w 90% zniszczyły, powyciągały z korzonkami. Obok rośnie troszkę wcześniejszy to nawet jego nie ruszyły...
Teraz mam dylemat, bo nie wiem co robić, czy posiać tam fasolke pomiędzy rzędami tego bobu (co zostanie będzie na nasiona), czy to sobie odpuścić, bo może być powtórka z historii... Myślałem, nad strachami, jakieś puszki, albo taśiemki, żeby jakoś to odstraszały... Macie jakieś wypraktykowane sposoby na odstraszenie dzikich gęsi jakimiś skutecznymi strachami?
Pozdrawiam
Zła jest taka, że 20arów bobu poszło wszystko na stratę. Dzikie gęsi wszystko mi powyrywały z ziemi... Po prostu jak bób tylko przebił ziemie, to całe pole w 90% zniszczyły, powyciągały z korzonkami. Obok rośnie troszkę wcześniejszy to nawet jego nie ruszyły...
Teraz mam dylemat, bo nie wiem co robić, czy posiać tam fasolke pomiędzy rzędami tego bobu (co zostanie będzie na nasiona), czy to sobie odpuścić, bo może być powtórka z historii... Myślałem, nad strachami, jakieś puszki, albo taśiemki, żeby jakoś to odstraszały... Macie jakieś wypraktykowane sposoby na odstraszenie dzikich gęsi jakimiś skutecznymi strachami?
Pozdrawiam
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wojtekman nie wiem, czym odstraszyć gęsi. One przebiegłe są. Może już się najadły, poleciały dalej na lęgi i nie wrócą więcej w tym roku? Przy założeniu, że to dzikie gęsi były.
Mój bobik Bartek wyrósł i stanął. Odkryłam już włókninę, bo noce ciepłe u nas.
Mój bobik Bartek wyrósł i stanął. Odkryłam już włókninę, bo noce ciepłe u nas.
Pozdrawiam, Ilona
w zeszłym roku po zebraniu bobu z tunelu, pościnałem go przy samej ziemi, po jakimś czasie odrósł(puścił nowe łodygi), miał kwiaty a późneij strąki, ale ilości to nie były wielkie. Wątpie że stosuje się taką metodę na większą skale, można powiedzmy doświadczalnie zobaczyć.
Bób się z opadów "cieszy", ale wczoraj była u mnie (powiat poznański) taka ulewa, że dziś na polach stoją jeziora, buraki, ziemniaki, zboża pod wodą.
Bób się z opadów "cieszy", ale wczoraj była u mnie (powiat poznański) taka ulewa, że dziś na polach stoją jeziora, buraki, ziemniaki, zboża pod wodą.
-
- 50p
- Od: 14 lut 2014, o 17:25
Chciałbym 1 krzaczek bobu (windsor biały) hodować na moim balkonie, jak na razie roślinka dopiero się wystawiła na powierzchnię ziemi (jest w małej doniczce), jak myślicie, czy jak podrośnie i przesadzę ją do doniczki 5l, jest szansa że będzie dobrze rosła i zbiorę chociaż 1 strąk ?
Pozdrawiam mati917533