Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
mi zaczęły kołkować dwa nasiona zasiane aż 5 kwietnia, nasionko na piachu szybko wykiełkowało i wyrosło ale dostało takiego zastoju że szok. ziemie wymieszałem z kompostową i piachem. Może dzisiaj przygotuje jeszcze 10 sadzonek, 2 cm to za głęboko, zbieraj nadmiar ziemi
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie chciałem by się porobiły 'kaski' dadzą rade to dość spore nasiona ja moim dałem glebę którą 'zabrałem' pokrzywą piękna czarna od lat rosną tam tylko pokrzywy.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dzisiaj wsiałem arbuzy Sugar Baby i jakieś inne ,które dostałem z Kuwejtu.Są bardzo dziwne ,są szerokie i lekko fioletowe .Wiecie jaka to odmiana ?(ten kolor to pewnie jakaś substancja grzybobójcza)Aktualnie mam ok. 120 sadzonek arbuzów sklepowych .
Nie za późno jak na odmiany zagraniczne ? mogą ci nie dojrzeć do września chyba że masz szklarnię.
Parę nie zebranych arbuzów odmiany Złoto Wolicy w wrześniu które mi zostały były już bez smaku.. lepiej zbierać te z sierpnia kiedy owoce nadal wegetują .
Parę nie zebranych arbuzów odmiany Złoto Wolicy w wrześniu które mi zostały były już bez smaku.. lepiej zbierać te z sierpnia kiedy owoce nadal wegetują .
- seba1999
W tamtym roku wsiałem arbuzy w szklarni w czerwcu i miałem arbuza na początku września .
-
- 500p
Piękne są, z tego co wydedukowałem maja 2 i pół tygodnia. Kurcze może trzeba było moje wysiać szybciej.
Oprócz tego, co ma największy liść (był przesadzany i dlatego tak słabo wygląda), są z 5 kwietnia, więc by się zgadzało.
A ja mam już z 8 sadzonek pod tunelem foliowym z 2 tygodnie i trzymają się dobrze;D z 4 sadzonki przymroziło przy -3 z tydzień temu, ale nie padły, z dwa liście uschły, ale teraz już puszczają nowe
-
- 500p
A oto moje wsadzone w weekend po tym jak je podkiełkowałem. W sumie niewiele więcej jak tydzień temu były suche w paczkach zapakowane:). Codziennie stoją na dworze na noc idą do domu. Jak widać okrywam je workiem od śmieci taka mini pseudo szklarnia. Ale większość dnia są odkryte z racji braku czasu by pochodzić zaglądać wietrzyć, ciepło jest także dają rade.
Na początku kwietnia wysiałam melony i arbuzy. Melon z nasion z owocu, ciekawe co z niego będzie. Arbuzy kilka odmian- sugar baby, janosik, złoto wolicy, rosario i nie wiem czy coś jeszcze. Wszystkie przeznaczone do uprawy w gruncie. Mam nadzieję, że poradzą sobie w gliniastej ziemi
- seba1999
Łatwo uprawia się odmianę arbuza Sugar Baby ?
Owoce są duże czy małe itp. ?
Owoce są duże czy małe itp. ?