Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Pinkola pisze:Dziękuję, to była Belicia.
Z doniczkami plus i minus, kupując po 3-5 sztuk z odmiany można łatwo co roku urozmaicać, ale też nie ma tego efektu jaki dają duże skupiska w ogrodzie. Ciężko też wyhodować cebule na kolejny rok. Z zeszłorocznych wyrosły mi same liście i zakwitły aż 2 sztuki na chyba z 50 cebulek, ale od początku wiedziałam, że były za małe i raczej był to eksperyment.
Masz racje , na balkonie w doniczkach cebule tulipanów słabo przyrastają. Dlatego co roku kupuje nowe cebule.Po przekwitnięciu wywożę na działkę i tam już zostają.

Magda , w tym roku zima była ciepła. Tulipan potrzebuje 10-12 tyg. przechłodzenia. Możliwe, ze za krótko był na balkonie.
Aga
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ;:196 Ja też po sezonie wyjmuję z donic bardzo małe cebulki. Ciekawe swoją drogą dlaczego tak się dzieje - nigdy nie żałuję im obornika granulowanego.
Piszecie, że wywozicie cebulki wyjęte z donic do ogrodu/na działkę. i teraz kolejne pytanie techniczne - wkopujecie te cebulki dopiero jesienią, czy od razu, jak przekwitną?
Awatar użytkownika
ogrodzona
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lip 2013, o 14:46

Post »

Witajcie,
potrzebuję porady fachowej. Jesienią posadziłam na rabacie ok 100sztuk cebulek tulipanów w różnych kolorach.
Wyglądają niechwaląc sie fantastycznie. Problem w tym, że już martwię się co mogę posadzić po ich przekwitnięciu, żeby ich nie wykopywać. Dodam, że posadzilam je na tzw. siatce zabezpieczającej przed kretami.
Nie chcę tego ruszać, ale co dalej? Co posadzić, żeby w kolejnych miesiącach bylo tak wesoło.
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
asac82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 wrz 2013, o 14:40

Post »

Ja na miejscu tulipanów sadzę aksamitki z rozsady albo jeśli nie mam to sieję, jak podrosną to przykrywają zżółknięte liście tulipanów. nie wiem czy moja porada jest fachowa, ale ja tak robię i sprawdza się jak do tej pory :)
Pozdrawiam - Asia.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

U mnie tulipany rosną na rabatach bylinowych. W momencie jak tulipany przekwitają i liście żółkną, na wierzchu są już wieloletnie przygotowujące się do kwitnienia. Nachyłki, szałwie, goździki brodate, firletki, przetaczniki.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Magdallena pisze:Dzięki ;:196 Ja też po sezonie wyjmuję z donic bardzo małe cebulki. Ciekawe swoją drogą dlaczego tak się dzieje - nigdy nie żałuję im obornika granulowanego.
Piszecie, że wywozicie cebulki wyjęte z donic do ogrodu/na działkę. i teraz kolejne pytanie techniczne - wkopujecie te cebulki dopiero jesienią, czy od razu, jak przekwitną?
Ja tulipany z donic wyjmuję ok 15 maja, i w ich miejce sadzę pomidory.
W momencie wyjęcia z donicy, cebulki mają zielone liście, łodygi i spore korzenie. Wiąże wszystkie w pęczek i wieszam w przewiewnym miejscu. Jak wszystko zaczyna od cebulki odpadać , to czyszczę i przechowuje w papierowej torbie. Sadzę dopiero wrzesień/październik.
Tak zrobiłam w zeszłym roku. Posadziłam je ciut wcześniej , pod koniec września. Cebulki chyba na jesieni trochę przyrosły, bo tej wiosny prawie wszystkie zakwitły i przywoziłam już kilka razy tulipany do wazonu.
Można też inaczej. Prosto z doniczki do ziemi.
Aga
Awatar użytkownika
ogrodzona
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lip 2013, o 14:46

Post »

asac82 pisze:Ja na miejscu tulipanów sadzę aksamitki z rozsady albo jeśli nie mam to sieję, jak podrosną to przykrywają zżółknięte liście tulipanów. nie wiem czy moja porada jest fachowa, ale ja tak robię i sprawdza się jak do tej pory :)
Dziękuję asac82. Ja już szykuję w szklarence aksamitki, przepikowałam około 500 sztuk. Będzie więc czym przykryć.
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
tomeks215
50p
50p
Od: 12 sty 2013, o 21:31

Post »

Moje pozostałe biedronkowe tulipany
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tu zgubiłem kartonik i nie wiem jaka jest nazwa
Obrazek
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Tomku - ładna kolekcja ;:138
Moje większość w rozkwicie, ale jeszcze niektóre co rosną bardziej w cieniu pąki są nierozwinięte:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Samsu, dziękuję za odpowiedź ;:196 No popatrz, a wszędzie radzą, by poczekać z wyjęciem cebul aż liście żółkną a w tym czasie cebulka się "naje". I wyciągasz duże cebulki? w tym roku też tak zrobię - nie mam miejsca, by czekać aż liście uschną.
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20

Post »

Ja też nie mam miejsca na usychanie tulipanów i pomysł Samsu wydaje się być super ;:333

asta6265 przepiękny ogród i jak one Ci ładnie równo rosną!
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Pochwalę się swoimi Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Viola
Awatar użytkownika
basiurek007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2013, o 21:04

Post »

Witam wszystkich miłośników tulipanów.
Macie takie ładne te swoje tulipany , że nie mogę się napatrzeć , nie wiem tylko jak zapamiętujecie te wszystkie nazwy ;:oj . Ja tez mam kilka odmian , ale nie mam głowy do nazw wię nawet nie pytajcie.Chciałabym też pokazać swoje tulipanki więc wstawię kilka zdjęć :oops [

Obrazek Obrazek [[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bebe059e719902a5.html]Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miło był mi pokazać wam moje tulipanki pozdrawiam :wit
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeurocze tulipanki.
Kocham papuzie,
a nie mam żadnego w ogrodzie.
Oto moje jedne z ostatnich

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Moje na razie skromnie kwitną.Jeszcze wiele jest w pąkach.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”