Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- Skorpion56
- 10p - Początkujący
- Od: 22 mar 2014, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy w doniczce.
Witam wszystkich. Można powiedzieć tak że nie liczę na owoce do jedzenia tylko do ozdoby ale jak się uda że będą smaczne to będę bardzo szczęśliwa. Bardziej lubię obserwować jak coś rośnie kwitnie a potem owocuje a jak to jest zjadliwe to tym bardziej cieszy. Co do zakupu to kupiłam mandarynkę , cytryna, pomelo, pomarańcza wysokość 80 cm za 42,99 zł jest w gazetce do dzisiaj to jest 27.03. a w katalogu ogród do 30.06 za 49,99 trochę to dziwne taka rozbieżność ale tak jest naprawdę. To drzewko ma pień około 65cm wysokości i gałęzie wyrastają na wysokość 80 cm ładnie uformowane jest ich 7. Ma sporo kwiatków i 20 zalążków owoców ja takie sobie wybrałam A to drugie drzewko ma całe wysokości 45 cm jest nawet ładnie uformowane ale nie widać ani jednego kwiatka przynajmniej na razie a owoców ma bardzo dużo ale nie liczyłam ale tak na oko to około 35 lub więcej to jest tylko mandarynka i kosztuje 89,99 zł. Tak że ja kupiłam te za 42,99 zł zobaczymy czy się za klimatyzuje bo mam gdzie trzymać spory balkon i jeszcze większy taras na których słońce świeci od godziny 6 do 14 o tej porze roku a w lecie to od 5:30 do prawie 17 godziny. A te zakupy to oczywiście w Markecie Obi. To na razie na tyle pozdrawiam.
Oczywiście, że się opłaca kupić w tej cenie, sama zresztą kupiłam, zwłaszcza że cytrusy na ogół są drogie. Dla przykładu: małe sadzonki (!!!) skierniewickiej w Praktikerze przecenione z 21,99 na 15,99 zł. W hurtowni kwiatów cena citrus limon wysokośc ok. 60 cm - 120 zł, to samo w kwiaciarniach od 170 - 210 zł. Kalamondynki - od 65 zł - 120 zł w zależności od wielkości. Takie na wysokim pniu ok. 120 cm drzewko widziałam dzisiaj za 300 zł.
Także cytrus ok. 80 cm wysokości za 42 zł to naprawdę dobra cena.
Także cytrus ok. 80 cm wysokości za 42 zł to naprawdę dobra cena.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Wiecie, że te drzewka z obi to s?.... sadzonki dla hiszpańskich "sadowniköw"?
Dowiedziałam się o tym na targach w Walencji. Cytrusöw była tam masa. Te drzewka, o ktörych piszecie röwnież.
Dowiedziałam się o tym na targach w Walencji. Cytrusöw była tam masa. Te drzewka, o ktörych piszecie röwnież.
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Każde drzewko z OBI było zaopatrzone w etykiety na ten temat, moje miało ze 3 takie ...
Poza tym, moją cytrynę po zakupie ogołociłam z niepotrzebnych liści na łodydze, oraz przycięłam zgodnie ze wskazówkami jednego z forumowiczów aktualnie roślinka miewa się świetnie.
Poza tym, moją cytrynę po zakupie ogołociłam z niepotrzebnych liści na łodydze, oraz przycięłam zgodnie ze wskazówkami jednego z forumowiczów aktualnie roślinka miewa się świetnie.
- Skorpion56
- 10p - Początkujący
- Od: 22 mar 2014, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich Już sobie kupiłam odpowiedniej wielkości doniczki dla moich cytrusów i ziemie do nich i nawóz firmy " Substral " do cytrusów. Kupiłam też hydrożel żeby wymieszać z ziemią. Ten hydrożel bardzo jest pomocny mam go w doniczkach w ziemi w roślinach pokojowych. Cytrusy się pomału klimatyzują na razie nie zgubiły żadnego listka ani nic nie odpadło.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie, ciekawe czy etykiety nie bywają pomylone. Widziałem w Obi mandarynkę, której kwiaty maiły po 4 płatki. Nie powinny mieć po 5? po 4 płatki ma cytryna , a mandarynka (przynajmniej moja) ma 5.Sahe pisze:Każde drzewko z OBI było zaopatrzone w etykiety na ten temat, moje miało ze 3 takie ...
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Pomyłki przy oznaczaniu to już inna kwestia ja rzekomo mam "citrus limon", a czy na pewno - okaże się jak zakwitnie i zaowocuje. A do tego jeszcze mojemu drzewku daleko, ponieważ solidnie je przycięłam wszystkie gałęzie - 60% bo jakieś takie wybujałe były ...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cześć!
Kilka dni temu stałam się posiadaczką mandarynki, a dokładniej calamondin
Oto ona:
No i odkąd ją kupiłam (w kwiaciarni) widzę, że jest z nią coś nie tak. Listki się tak jakby zwijają, niektóre liście mają żółte plamy, inne są jakby ponadgryzane przez jakieś szkodniki, a jeszcze inne mają takie kropeczki czarne (nie poruszają się), popatrzcie:
Co to może być i jak to zwalczyć?
I jeszcze kilka pytań mam:
Kiedy mogę ją przesadzić? Bo widzę, że korzonki już są na wierzchu ziemi.
O ile większą doniczkę dać niż dotychczas?
Co ile podlewać ją nawozem do cytrusów? Mam z agrecolu, taki w żelu.
Czy mogę ją trzymać teraz na balkonie? Ostatnio były straszne ulewy, więc zabrałam ją do domu, chociaż czytałam że cytrusy lubią deszcz, to bałam się, że przez duży wiatr coś jej się stanie
Kilka dni temu stałam się posiadaczką mandarynki, a dokładniej calamondin
Oto ona:
No i odkąd ją kupiłam (w kwiaciarni) widzę, że jest z nią coś nie tak. Listki się tak jakby zwijają, niektóre liście mają żółte plamy, inne są jakby ponadgryzane przez jakieś szkodniki, a jeszcze inne mają takie kropeczki czarne (nie poruszają się), popatrzcie:
Co to może być i jak to zwalczyć?
I jeszcze kilka pytań mam:
Kiedy mogę ją przesadzić? Bo widzę, że korzonki już są na wierzchu ziemi.
O ile większą doniczkę dać niż dotychczas?
Co ile podlewać ją nawozem do cytrusów? Mam z agrecolu, taki w żelu.
Czy mogę ją trzymać teraz na balkonie? Ostatnio były straszne ulewy, więc zabrałam ją do domu, chociaż czytałam że cytrusy lubią deszcz, to bałam się, że przez duży wiatr coś jej się stanie
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda jakby była poparzona przez słońce, przesadź do doniczki o numer, dwa większej jeżeli korzenie wychodzą od spodu, zacznij zasilać po miesiącu od przesadzenia co 2tygodnie, trzeba też uważać żeby nie przelać roślinki za bardzo bo korzenie zagniją. Kalamondyna to krzyżówka mandarynki z kumkwatem. Powodzenia
Pozdrawiam, Piotrek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Wczesną wiosną zakupiłem cytrynkę skierniewicką, banana i mandarynkę. I właśnie z mandarynką mam problem. Miała ona bardzo dużo kwiatów i się wszystkie owoce zawiązały, ale ziemia strasznie gniła więc postanowiłem przesadzić bo ziemi dla cytrusów substral. Okazało się że w doniczce siedzą 2 roślinki a nie jedna (jak wcześniej myślałem). Jedna roślinka jest rozkrzewiona i ma silne korzenie, natomiast druga ma tylko łodygę i krótkie korzenie. Po przesadzeniu ta roślinka ze słabszymi korzeniami zaczęła schnąć, opadły jej wszystkie liście i nie wiem co robić. Oberwałem jej owocki i zostawiłem tylko największy i proszę o porady... Już myślałem żeby uciąć ją tak na wysokości 5-6 cm a górę spróbować ukorzenić. Jest jeszcze opcja szczepienia bo mam 2 duże grejfruty i cytrynę siane z pestki (grejfruty jakieś 8-10 lat a cytryna nie wiem). Cóż robić?
http://zapodaj.net/b7a62368f14c7.jpg.html
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześmisiek432 pisze:Witam. Wczesną wiosną zakupiłem cytrynkę skierniewicką, banana i mandarynkę. I właśnie z mandarynką mam problem. Miała ona bardzo dużo kwiatów i się wszystkie owoce zawiązały, ale ziemia strasznie gniła więc postanowiłem przesadzić bo ziemi dla cytrusów substral. Okazało się że w doniczce siedzą 2 roślinki a nie jedna (jak wcześniej myślałem). Jedna roślinka jest rozkrzewiona i ma silne korzenie, natomiast druga ma tylko łodygę i krótkie korzenie. Po przesadzeniu ta roślinka ze słabszymi korzeniami zaczęła schnąć, opadły jej wszystkie liście i nie wiem co robić. Oberwałem jej owocki i zostawiłem tylko największy i proszę o porady... Już myślałem żeby uciąć ją tak na wysokości 5-6 cm a górę spróbować ukorzenić. Jest jeszcze opcja szczepienia bo mam 2 duże grejfruty i cytrynę siane z pestki (grejfruty jakieś 8-10 lat a cytryna nie wiem). Cóż robić?
Napiszę Ci jak ja postępuję z wyłysiałymi cytrusami ( ostatnio miałam zmasowany atak tarczników w zimie). Przesadź słabą sadzonkę do osobnej doniczki. Przez dwa tygodnie codziennie spryskuj spryskiwaczem ( woda odstała/przegotowana, temperatura pokojowa), roślinkę i przykrywaj ją woreczkiem foliowym/przepołowioną butelką jak do ukorzeniania. Nie zapominaj wietrzyć rośliny codziennie ( aby nie złapała grzyba). Obserwuj ją uważnie, wkrótce powinna wypuścić pąki liściowe. No i zabierz ją w miejsce, gdzie nie będzie narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Ja w ten sposób uratowałam Limę Rossę i cytrynę.
Czy werandujecie już swoje cytrynki ?? Moje od kilku dni spędzają dzień na balkonie, ale na noc zabieram je do mieszkania przed przymrozkami. Piękny widok, gdy w pełnym słońcu kręci się koło nich całe mnóstwo pszczół
I ten zapach ...
I ten zapach ...