Suppa, średnica rurek nie jest wcale taka mała, na pewno mają powyżej optymalnych 8mm. Musze je dokładnie zmierzyć. Starałem się wybierać najdorodniejszą trzcinę, bo dopiero zaczynam przygodę z murarkami i zależy mi na jak największym zasiedleniu rurek. Odpowiednia średnica miała z założenia temu pomóc.
Trzmiel wyglądał na dorosłego, zauważyłem że trzmiele z tego gatunku są właśnie takiej wielkości. Chwile przed zrobieniem zdjęcia dwa takie same trzmiele siedziały na rurkach, a widywałem je niejednokrotnie wcześniej. Jeśli dobrze oznaczyłem jest to trzmiel rudy (Bombus pascuorum), a więc gatunek nieco mniejszy niż trzmiel ogrodowy.
Dziwi mnie, że rurki zwabiają trzmiele, a murarki nie są nimi zainteresowane! Co w tej sytuacji zrobić? Może w mojej okolicy nie występują muraki, co byłoby jednak szaleństwem. Niejednokrotnie widząc małe pszczółki nie wydające żadnego dźwięku podczas latania nazywałem je murarkami. Są jednak bardzo szybkie i ciężko przyglądnąć im się bardziej. Co natomiast zrobić z trzmielami? Skoro interesują się rurkami, a są nieco za duże aby je zasiedlić może pomyśleć nad budką dla nich? Czy to jednak za późno?