Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
U mnie pada od kilku dni. Na wczoraj miałam termin oprysku, ale czekałam na przejaśnienia.Wreszcie się doczekałam. Dziś jak co dzień sprawdzałam drzewa. Wszystkie czyste oprócz pigwy, znalazłam 4 namioty a w nich
To moja zmora co rok.
Opryskiwacz poszedł w ruch,OW+HB, Polysect czeka w pogotowiu, mam nadzieję że nie będzie potrzebny.
To moja zmora co rok.
Opryskiwacz poszedł w ruch,OW+HB, Polysect czeka w pogotowiu, mam nadzieję że nie będzie potrzebny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2013, o 22:16
Witajcie,
Po długich bataliach z zakupem kredy w końcu zacząłem.
Czy wasz OW też po otwarciu butli wydziela zapach octu ? Na powierzchni pojawiły się jakieś gluty. Czy kreda jest słabej jakości ? Czy może za szybko dolałem wody i nie dałem przereagować całemu octu ?
Po długich bataliach z zakupem kredy w końcu zacząłem.
Czy wasz OW też po otwarciu butli wydziela zapach octu ? Na powierzchni pojawiły się jakieś gluty. Czy kreda jest słabej jakości ? Czy może za szybko dolałem wody i nie dałem przereagować całemu octu ?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Wykonanie OW jest proste jak konstrukcja parasola, a mimo tego, co nuż ktoś ma jakieś przeboje.
Jeśli kreda jest kredą, a ocet jest octem, nie ma prawa być żadnych " gnutów ". A jeśli już coś pływa po wierzchu, proszę wkleić zdjęcie oraz podać informację o gatunku użytego octu / marka/, oraz o producencie kredy. Dla jasności sprawy i dla ostrzeżenia innych przed zakupem trefnych towarów.
Jeśli kreda jest kredą, a ocet jest octem, nie ma prawa być żadnych " gnutów ". A jeśli już coś pływa po wierzchu, proszę wkleić zdjęcie oraz podać informację o gatunku użytego octu / marka/, oraz o producencie kredy. Dla jasności sprawy i dla ostrzeżenia innych przed zakupem trefnych towarów.
PeeN u mnie tez sie coś takiego pojawia po kilku dniach....
Na szczęscie nigdy w bańce 5l nie zostaje mi dużo więc przy kolejnym oprysku robię na nowo.
forumowicz ja mam ocet 6% z biedronki i krede malarska..ładnie sie pieni,a to "cos" pojawia sie pod koniec tygodnia od przygotowania preparatu.
Na szczęscie nigdy w bańce 5l nie zostaje mi dużo więc przy kolejnym oprysku robię na nowo.
forumowicz ja mam ocet 6% z biedronki i krede malarska..ładnie sie pieni,a to "cos" pojawia sie pod koniec tygodnia od przygotowania preparatu.
Regulamin się kłania
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Były już wcześniej podobne zgłoszenia, że coś zapycha opryskiwacz, itd.
Wydało mi się to dziwne ale się nie wypowiadałem bo nie znam się na tym. Oprócz wspomnianych przez forumowicz kredy i octu może trefna być też woda, jaka była użyta, może jakieś bakterie, drożdże, grzyby, pleśnie, itd...? Faktycznie pomocne byłoby zdjęcie - co za cudo się rozwinęło...
Wydało mi się to dziwne ale się nie wypowiadałem bo nie znam się na tym. Oprócz wspomnianych przez forumowicz kredy i octu może trefna być też woda, jaka była użyta, może jakieś bakterie, drożdże, grzyby, pleśnie, itd...? Faktycznie pomocne byłoby zdjęcie - co za cudo się rozwinęło...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Krede mam tą http://www.dragon.biz.pl/product.php?ca ... tem_id=314
Woda zwykła z kranu.
Nic się nie zapycha przy opryskach.
Spróbuje kupic inny ocet i zrobie dwie butelki i sprawdze czy dalej będzie tak samo.
Woda zwykła z kranu.
Nic się nie zapycha przy opryskach.
Spróbuje kupic inny ocet i zrobie dwie butelki i sprawdze czy dalej będzie tak samo.
Regulamin się kłania
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2013, o 22:16
Ocet z Biedronki, nie pamiętam producenta ale jutro napiszę. Kredę kupiłem jako malarską w Chemii Łódź.
Na dniach jak zrobię zdjęcie wkleję zdjęcia gluta oraz gatunek octu.
Reasumując zapachu octu ma nie być ?
Na dniach jak zrobię zdjęcie wkleję zdjęcia gluta oraz gatunek octu.
Reasumując zapachu octu ma nie być ?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
aga6671
Mam dokładnie tą samą kredę i ocet winno-jabłkowy 6%. Stoi na działce 1 l nierozcieńczonego OW od miesiąca i nic się nie dzieje.
Ze zdziwieniem więc czytam o tych perypetiach.
Mam dokładnie tą samą kredę i ocet winno-jabłkowy 6%. Stoi na działce 1 l nierozcieńczonego OW od miesiąca i nic się nie dzieje.
Ze zdziwieniem więc czytam o tych perypetiach.
forumowicz dziś akurat robiłam opryski wiec tamta resztę wylalam, ale jak za tydzień coś się pojawi to zrobię zdjęcie. A taka byłam z siebie zadowolona bo tak się ładnie pienilo
Regulamin się kłania
Osoby, które zgłosiły się do testowania nowego preparatu ziołowego informuję, że jeśli ktoś zechce może użyć do ekstrakcji zacieru drożdżowego. Zagotować litr wody z dodatkiem 0,25 kg cukru , ostudzić i dodać 5 dkg drożdży piekarniczych. Pozostawić w cieple . Fermentować dotąd, aż roztwór przestanie być wyczuwalnie słodki. Wtedy wsypać zioła i macerować je przed tydzień a następnie odcedzić.
Używać do sporządzania oprysków jak w przepisie, czyli 100 ml ekstraktu na 2-3 l oprysku.
Używać do sporządzania oprysków jak w przepisie, czyli 100 ml ekstraktu na 2-3 l oprysku.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Czyli zacier jest alternatywą dla wódki?
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ile taka fermentacja może trwać? W temperaturze pokojowej, ok. 22st.C?
Pozdrawiam. Magda
Zawsze był . Zwłaszcza po destylacjiPaulaPola pisze:Czyli zacier jest alternatywą dla wódki?
Około 2 tygodni.magdalenka147 pisze:A ile taka fermentacja może trwać? W temperaturze pokojowej, ok. 22st.C?