Agnieszka,
Bardzo ładne miejsce na róże. Ale jakich rozmiarów jest to miejsce? Wygląda na 5 x 1.2 metrów z zaokrągleniem na 2 metry w dluż drogi.
Każdy ogrodnik będzie miał inne doświadczenia i sugestie, i ja tutaj nie jestem wyjatkiem. Wcześniej eksperymentowałem zarówno z róża Abraham Darby i Bonika, i mysle że żadna z tych róż nie pasuja na to miejsce.
Abraham Darby ma piękne duże kwiaty o intensywnym zapachu i magicznie zmieniającym się kolorem - brzoskwiniowym, różanym, zółtym... na tle ciemnoziolonych lisci. Po pierwszej imponujacej serii kwiatow na wiosne, następne serie są nieco mniejsze i sezon zakonczony jest pięknym wyciszeniem się poźną jesienia. Problem w tym że ta róża rosnie jak na drożdzach. W moim ogrodzie w ciągu dwóch lat osiągneła ponad 3 metry wysokości o średnicy do 2.5 metrów (w Oregon (USA) okres wegetacyjny jest troszkę dluższy niż w Polsce). Bardzo podobał mi się ten krzew, jako wolnostojący, albo z tyłu ogrodu, jako tło, ale nie posadziłbym tą róże na przodzie ogrodu, tym bardziej przy wejściu. Następnym problemem były cienkie łodygi które nie zawsze utrzymują te poteżne kwiaty, zwłaszcza po deszczu.
Bonika obsypuje się pękami małych blado różowych kwiatków, ktore okresami pokrywaja cały krzew z jasno zielonymi liścmi. Też rosnie jak na drożdzach, ale w przeciwienstwie do Abraham Darby rośnie w szerz, a nie w wyż. Dla mnie Bonika to znakomity wypełniacz. jeśli masz jakis nieciekawy kąt, posadz Bonikę, ktora wypełni dokładnie i zamieni ten kąt w najciekawsze miejsce w Twoim ogrodzie.
Jakie róże zatem potrzebujesz?
Mysle że na wejscie głowne, potrzebujesz róże bardziej okrzesane i zdyscyplinowane niż Bonika czy Abraham Darby, tym bardziej ze Twój ogród jest w stylu, nazwę to, miejsko-pól-formalny. Gdyby to był ogród naszej konchanej babuni na wsi, wtedy Bonika pasowała by idelanie na wejscie, jak i również pachnący Abraham Darby.
W Twoim ogrodzie, myslę, najlepsze będą wygladaly niskie, 80-100cm, róże wielokwiatowe (multiflora). One swietnie wyglądają w szpalerze. Mogłabys posadzić w dwóch szpalerach, jeden wyższy przy drodze (2 metry dlugosci) i drugi niższy wzdluż wejscia do domu (4 metry dlugości). I tutaj trudno mi polecić konkretne róże ponieważ na rynku w Polsce i USA są one różne.
To moje trzy grosze.....
Marek