Siedlisko z sosnami cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz. 6

Post »

Witam w piąteczke, piątunio...Pogoda się nieznacznie popsuła, tzn. jest chłodniej niż ostanio. Ogrodowi nie przeszkadza to jednak i kolejne kwiaty pokazują się w ogrodzie

Zakwitła gruszka-samosiejka, tzw. ulęgałka
Obrazek

Anitko (szostani) ten bukiet dedykuję Tobie, bo wiem, że lubisz drzewka owocowe i za Twoją sprawą będę o nie dbać w tym roku ze wzmożoną mocą. Tulipanki kupiłam w sklepie w kropki, to sprawdzone źródło zakupów cebulowych, a w tym roku nawet morelkę sobie tam kupiłam - zobaczę co z niej wyrośnie? Floks -to szydlasty, te wysokie zakwitają zdecydowanie później
Obrazek

Agnieszko (Aage) mnie generalnie też szkoda ścinać kwiatów do wazonu, jednak święta to wyjątkowa okazja. Poza tym jak jest tego kwiecia w ogrodzie sporo, to ubytku kilku nie widać w ogrodzie, a w domu jak miło, radoście, wesoło i kolorowo... Tych tulipanów miałam chyba z 14szt, więc 7 w ogrodzie zostało i tyle samo do domu.

rządek hiacyntów na brzegu różanki
Obrazek

jest ich więcej
Obrazek

Rudominka (Ania), jak ma się kwiaty w ogrodzie, to czemu nie mieć ich też w domu, prawda? Kolejne, które będę cięła do wazonu, to może będą róże, no i potem dalie koniecznie. Zobaczę co z jednorocznych mi się uda i co trafi na stół i ławę...

tymczasem tawuła szara ma swoje 5 minut w ogrodzie
Obrazek

Obrazek

tutaj fragment żywopłotu utworzonego dziękii Eli (elakuznicom), są tu tawuły, pęcherznica. Jak widać Elu Twoje roślinki mają się dość dobrze u mnie, bo nawet zakwitły :wink:
Obrazek

Marysiu (mar33) miło Cię znów widzieć. To prawda, przez rok w siedlisku sporo się zmieniło i dzięki FO wzbogaciłam się o wiele roślin. Mam ciekawostki , jak te:

wilczomlecz
Obrazek

biała hosta, która niestety z czasem robi się normalna zielona i nie przyrasta jak inne
Obrazek

lewizja, zimuje u mnie bez problemu i właśnie szykuje się do kwitnięcia :)
Obrazek

Zdaję sobie sprawę , że jeszcze ogrom pracy mnie czeka, ale powoli, powoli , po godzince codziennie- nie zawsze, ale coś tam dłubię. Zmiany nie są tak widoczne jakbym chiała, ale i tak je dostrzegam. najbardziej widzi je M, który po 3ch tygodniach wszystko mi wytyka co zrobiłam- nie tak...
Generalnie jednak, choć tego nie mówi, to chyba mu się podoba i jak widział sporo kwitnących kwiatów to podobało mu się, bo ogródek swojego taty mu się przypomiał. Tak, taty, bo mama mniej w nim dłubala z braku czasu, a może i chęci...

Aniu (czar_na), polecam zakupy w B. ,niedrogie, a ładne odmiany można upolować , jak ta kreomowo-biała właśnie.
Znam Twój ból z uprawą ogrodu na piasku. Polecam coś takiego :wit

pigwowiec
Obrazek

a do cienia- serduszka, ot choćby biała
Obrazek

Mam tą serduszkę dzięi Eli (ElleBelle). Elu dziękuję nizmiernie za tak piękną roślinkę oraz za wiele innych

oliwnik od Ewy (zamii) , posadzony przy siatce, bo zostałam ostrzeżona, że potraf i się rozrastać. Co prawda na mich piaskach mało która roślina jest ekspansywna, ale ... No i fajnie będzie wyglądać taki srebrny akcent w żywopłocie
Obrazek

oraz krzewuszka variegata
Obrazek
biedulka startuje od korzenia, ale dzielnie walczy o życie. Ucierpiała przez moje nieprzemyślane sadzenie a potem przesadzanie ;:223

Życzę miłego dnia
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Marzenko cebulowe w biedronce kupuję już 2 sezon ale w tym roku muszę więcej pieniędzy na to przeznaczyć ,bo część mi się straciła a część nie wzeszła lub wzeszła tylko samymi liśćmi. Wybór faktycznie mają spory lecz takich kremowych u nas nie było a szkoda ,bo piękne są i bardzo eleganckie.

Pigwowca mam od 3 lat ale biedak nie zakwitł jeszcze ,bo ciągle coś mu się przydarzało. W tym roku też nie zakwitnie ,bo w ubiegłym musiał być ścięty do zera tak więc kolejny rok nie jestem w stanie określić jego koloru :(

Pozdrawiam piątkowo u nas też jakby ochłodzenie :roll:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to tak jak ja. Też 2 lata w B. kupuję cebulowe. Mnie się trafiły, pojechałam nawet do innej niż moja biedronki, bo w mojej puste półki, a tam full wypas. Potem w porze przecen nakupiłam hiacyntów i krokusów, krokusy zawiodły na całej linii, hiacynty cieszą oczy, a tulipanki niezawodne
U mnie pigwowce posadzone chyba 3 lata temu, a kupione w ogrodniczym po chyba 5zł. Dostałam jeszcze siewki z FO, podobno białe, ale w ogóle nie kwitną 2gi rok. Rosną obok tych czerwonych, więc nie wiem co jest nie tak z nimi. Polecam CI też tawuły szare, cudowne jak dla mnie krzewy. Widzisz te moje? posadzone jesienią 2012 jako 10cm ukorzenione patyczki.
Nawet na naszych piaskach da się coś posadzić, co potem rośnie i jakoś sobie radzi

tulipanka?
Obrazek

a może trzy?
Obrazek

widzisz ten żółty piasek za nimi? Taką mam glebę w ogrodzie...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żywopłot wygląda już całkiem całkiem ;:215
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, fajnie Ci to wszystko wyrosło i zarosło. Opłacał się trud, który włożyłaś w sadzenie i dosypywanie dobrej ziemi.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Ela (elakuznicom) dała mi wielkie krzaki, niektóre od razu jej M rąbał mi na pół, potem takie kępy z bagażnika prosto na taczkę i do dołu. Miałam z tym szarpania, nie powiem, ale efekt jest od razu :heja . Może w tym roku jeszcze nie zarosną mi szczelnie siatki, ale za rok...
Już teraz sąsiad podziwia i lekko dodaje otuchy, że ja to tak sama z dzieckiem wszystko...
Cóż mogę CI ofiarować... może tulipanki :?:
Obrazek

Mariolu, każda roślina dostaje w dołek lepszej ziemi. Odkąd tak robię widzę efekty. Wcześniej sadziłam w rodzimą ziemię i wszystko marniało w oczach. Ile roślin straciłam przez swoją głupotę, niewiedzę itp. Sprawdza się powiedzenie :"bez pracy nie ma kołaczy", trud się opłacił i sama to widzę

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Marzenko sprawdz czy na rozach na pewno nie masz mszyc, skoro masz na nich mrowki to pewnie sa tan i mszyce .
one sie zywia sokiem eydzielanym przez mszyce
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Widać efekty prac w siedlisku, brawo ;:138
U mnie też jakby chłodniej a ja wybrałam się dzisiaj na do pracy na letniaka ;:224
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Marzenko przeceny mówisz ? Dziś kupiłam wiosenne sadzonki cebulowe w Biedronie i dalej cena 100%. Szkoda ,bo kupiłoby się więcej.
Ziemia u mnie taka sama i też doszłam do tego ,że bez dodatkowej podsypki nawet rośliny na piaski nie będą rosnąć.

Pigwowiec kwitnie na na pędach 2 letnich także pewnie doczekamy się kwiatów za rok.
O tawule myślę ponownie (zmarnowała mi się) ale postanowiłam sobie ,że już nie kupuję roślin bez pomysłu gdzie je posadzić tak więc póki co jest na mojej liście w głowie.
Podziwiam Twój żywopłot. Żylistki też masz prawda ? Mój jeden osamotniony 3 sezon startuje od zera ,bo pada biedaczek. Daję mu sezon ostatniej szansy i przesadzę na bardziej zaciszne stanowisko.

Co do mrówek na różach to tak jak dziewczyny piszą - mszyce.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Marzenko jakoś znowu Cię zgubiłam ale pięknie Ci kwitną tulipanki i krzewy a serduszka się postarała i wstydu mi nie zrobiła to cieszę się bardzo ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
aniabania
50p
50p
Od: 3 mar 2011, o 14:59

Post »

Marzenko, podziwiam tulipany :tan

Śliczne te w wazonie, te w ziemi, po prostu tylko podziwiać :tan

Zachwycona jestem tawułą. Marzy mi się taka, wiem że jest to marzenie łatwe do zrealizowania (wystarczy pójść do ogrodniczego), ale wolę poczekać, aż będzie gdzieś w przecenie, ale komuś się rozmnoży ;:224

Póki co, będę zachodzić do Ciebie i podziwiać widoki ;:138
Ania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74436" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Marzenko coraz piękniejsze jest Twoje Siedlisko ...masz dużo ciekawych roślinek, tulipany śliczne...
byłam tu ale nie widzę mojego wpisu... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Marzenko wpadłam do Siedliska pooglądać roślinki , cieszę się ,że ładnie się poprzyjmowały , to najważniejsze, teraz będą się zagęszczać i żywopłocik będzie ładnie wyglądał
;:196 ;:196 Ela
pozdrawiam Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”