![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Zakładamy ogród warzywny Cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zakładamy ogród warzywny...
Do lasów nawet wchodzić się nie powinno
Ja również szukam jakiejś tańszej alternatywy na podpory pod pomidory. Jaką powinny mieć długość tyczki? Uwzględniając to co wchodzi w ziemię :
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
yasmeen może znajdziesz trochę miejsca w swoim ogrodzie i posadzisz miskant olbrzymi lub leszczynę która po ścięciu też odbija prostymi gałązkami. Ja bardzo sobie chwalę paliki z miskanta do podwiązywania małych krzaczków czy kwiatów, na nich też zapisuję nazwy.
Jeśli chodzi o fasolkę szparagową to wolę formy karłowe, krzaczaste - nie trzeba ich podwiązywać choć zdarzają się takie co pomimo ,że pisze karłowa to i tak idą w górę. Jeśli chodzi o sadzenie bobu to nie wiem ,czy nie jest to już ostatni dzwonek do wysiewu. O pomidorach nie będę się wypowiadać bo nie ,,mam do nich ręki" choć w tym roku próbuję z niskimi i drobnymi.
Jeśli masz nie daleko złomowisko to można u nich zakupić różnej wysokości pręty czy rurki. Liczą sobie ciut więcej niż przy skupie za kg złomu ale wtedy masz na lata cokolwiek byś nie podwiązała.
Jeśli chodzi o fasolkę szparagową to wolę formy karłowe, krzaczaste - nie trzeba ich podwiązywać choć zdarzają się takie co pomimo ,że pisze karłowa to i tak idą w górę. Jeśli chodzi o sadzenie bobu to nie wiem ,czy nie jest to już ostatni dzwonek do wysiewu. O pomidorach nie będę się wypowiadać bo nie ,,mam do nich ręki" choć w tym roku próbuję z niskimi i drobnymi.
Jeśli masz nie daleko złomowisko to można u nich zakupić różnej wysokości pręty czy rurki. Liczą sobie ciut więcej niż przy skupie za kg złomu ale wtedy masz na lata cokolwiek byś nie podwiązała.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej, tyczki pod pomidory powinny mieć minimum 1,8 m a jeszcze lepiej 2 m. Jeżeli są to pręty żebrowane to nawet ponad 2m, bo 0,5m wchodzi w ziemię (drewniane mniej się zagłębia)
.
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje Jolu
Tak właśnie myślałem nad prętami zbrojeniowymi
Czyli musiałbym mieć jakoś 2.5m
Dodatkowo jakąś farbą zieloną pomalować i będzie git ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja swoje pomalowałam farbą przeciwrdzewną - zieloną
.
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
- BobejGS
- Kontakt:
Właśnie o takiej myślałem
To już mam zadanie na jeden weekend ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Czesc pretow zebrowanych mam jeszcze z II-giej polowy lat 80-tych - te byly pomalowane ale farba dawno zlazla, lekko pordzewiale sluza do dzis. Sukcesywnie dokupywalismy co roku po pare sztuk w skladzie zelaznym albo na zlomowisku. Do fasoli mam 3- metrowe, mocno wbite nie powali zadna wichura, za to drewniane tyczki polamie jak zapalki.
Pozdrawiam! Gienia.
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- jerrysia26
- 50p
- Od: 2 kwie 2014, o 18:03
Witam forumowiczow.
Gienia co u ciebie? Jak twoj warzywnik? Moj jest juz powoli na ukonczeniu (zdjecia podesle wieczorkiem). Zrobilam tak jak mi radzilas, nie mieszalalm nowej ziemi ze stara. W sumie moj "nasyp" ma ok 15 cm. Gienia czy oprocz groszku sadzilas do gruntu cos jeszcze? Pogoda u nas nie za bardzo... Prosze daj znac. Mysle ze ja poczekam z sianiem do polowy maja. Gienia mam jeszcze do ciebie pytanie. Kiedy oberwac te pierwsze male listeczki z pomidorow? A moze ich sie w ogole nie obrywa.
Dzięki za info i bardzo wszystkich pozdrawiam.
PS. a robaki - to walka z wiatrakami
M
Gienia co u ciebie? Jak twoj warzywnik? Moj jest juz powoli na ukonczeniu (zdjecia podesle wieczorkiem). Zrobilam tak jak mi radzilas, nie mieszalalm nowej ziemi ze stara. W sumie moj "nasyp" ma ok 15 cm. Gienia czy oprocz groszku sadzilas do gruntu cos jeszcze? Pogoda u nas nie za bardzo... Prosze daj znac. Mysle ze ja poczekam z sianiem do polowy maja. Gienia mam jeszcze do ciebie pytanie. Kiedy oberwac te pierwsze male listeczki z pomidorow? A moze ich sie w ogole nie obrywa.
Dzięki za info i bardzo wszystkich pozdrawiam.
PS. a robaki - to walka z wiatrakami
M
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Magdo, nic pomidorom nie obrywaj, liścienie same uschną i odpadną. W ogródku u mnie rośnie groszek cukrowy, 4 papryki- każda innego koloru, cebula dymka (bulbs onion) tu kupione na necie bo z Polski przesyłka nie dotarła. Wsadziłam też kupione sadzonki pietruszki naciowej i rozmarynu. Ładnie opuszcza się jeżyna (z Polski) i rabarbar. Ogórki stoją na jedynym parapecie w całym domu- w sypialni syna i synowej, puszczają już liście właściwe. Niestety, jestem teraz u drugiego syna i bawię kolejnego 5-cio miesięcznego wnuka. Ogródek będę odwiedzać w weekendy. Posiałam tez do 15 doniczek 0.5 litrowych fasolkę szparagową, wzeszły tylko 4 sztuki- reszta zgniła, wszystko wywaliłam.
W czwartek będę tam, miałam nadzieję, że posieję buraczki i szparagówkę, i wysadzę ogórki na grządkę. Ale chyba tak się nie stanie bo , niestety pogoda pod psem. Noce zdecydowanie za zimne na te warzywa.
W czwartek będę tam, miałam nadzieję, że posieję buraczki i szparagówkę, i wysadzę ogórki na grządkę. Ale chyba tak się nie stanie bo , niestety pogoda pod psem. Noce zdecydowanie za zimne na te warzywa.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2014, o 11:23
Witam wszystkich, jestem bardzo początkujący jeżeli chodzi o uprawy warzywnicze. Mam pewien problem a mianowicie w moim ogródku od dwóch lat nic nie chce rosnąć, tzn marchewka, sałata, rzodkiewka wschodzą, osiągają około 5 cm ponad ziemię i dalej nie chcą rosnąć. Na jesień nawoziłem ogródek kompostem i na wiosnę przed przekopaniem także ale już widzę, że w tym roku też nie uda się nic zebrać tak samo jak rok temu. Co może być problemem? Ziemia jest gliniasta ( około 40-50cm a potem piaszczysta).
Najprościej było by oddać ziemię do badania w okręgowej stacji chemiczno rolniczej. Wyniki odbierzesz już po kilku dniach.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A może ma zbyt niskie pH?
To można zmierzyć samemu.
To można zmierzyć samemu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2014, o 11:23
Gleba sprawdzona i wyszło, że ma odczyn lekko zasadowy, praktycznie neutralny. Wiec chyba to nie jest powodem moich marnych plonów:)
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Przychodzę z pytaniem. Prawdopodobnie w przyszłym roku będę u siebie, na nowej działce zakładała ogródek. Musieliśmy w tym roku nawieźć ziemię, żeby podnieść teren wokół nowego domu około 20-30 cm z racji tego, że to dość mokre tereny. Nie wiem dokładnie co to za ziemia, ale nic specjalnego, taki raczej piasek szaro- żółty. W miejsce ogródka chciałabym nawieźć coś "lepszego". Możecie coś poradzić? Dodam tylko, że nie mam skąd wziąć ziemi( pole, łąka itp.), muszę ją kupić ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Mam na imię Ilona...