Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Błażej, ja 1 rok zaczynałam od 4 odmian. Po poznaniu tego forum i lizaniu monitora gdy ludzie zdjęcia wstawiali, no po prostu nie są się wrócić do początkowej ilości odmian. Wysiałam 75 odmian a i tak się mocno ograniczałam. Nr 1 na liście to Cudo Altaja a na Druzba się kończy :D
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PaulaPola no to mnie pocieszyłaś :roll: W tym sezonie posiadam 42 odmiany, w tunelu posadzone osiem tych najlepszych, plennych a przez resztę spać nie mogę. Śnią mi się miejsca w ogrodzie gdzie będą posadzone pomidory, ale to i tak będzie mało. W sumie to będzie jakiś 350 krzaczków do posadzenia, a sąsiadów już obdarowałem wszystkich ;) Oczywiście gdybym dopadł nasiona Cudo Altaja, ;:oj którego nie ma u mnie na liście to jeszcze bym siał.
Nie wiem, chyba się będę musiał poddać jakiejś terapii.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paula masz rację, że jak już raz człowiekj zacznie, to trudno wrócić do uprawy 5 odmian ;:108 Ja w tym roku postanowiłam się ograniczyć i wychodzi mi 170 krzaków w 50 odmianach. I już obmacuję torebeczki z nasionami, których nie wysiałam i zastanawiam się, czy jeszcze dosiać :;230
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Siet ale to forum jest straszne! W tym roku mam 9 odmian pomidorów i taka zwariowana się czułam ... Taaaa no cóż za późno Was poznałam, jestescie strasznie zaraźliwi:) już wiem, że przyszły sezon będzie pracowitszy. Problem tylko z aerałem:(:(. Paola czy Ty wszystkie te odmiany wsadzając na miejsce przeznaczenia opisujesz?
A na mój nadmiar sadzonek już nawet nie mam chętnych więc w tym roku zamiast kwiatów w donicach przed domem beda pomidory w donicach, wiadrach i workach i znów sensacja we wsi :).

edit

Mieszkam w takim miejscu na ziemi, gdzie warzywniak jest fanaberią (niestety przez to strasznie kosztowną:(,praca w ogrodzie traktowana z przymrużeniem oka i jestem jedyną kobietą dotykającą szpadla. Wsród Was wariatów pomidorowych nareszcie poczułam się normalnie!dziek!!!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Mnóstwo odmian pomidorów i mnóstwo ekologicznych preparatów do ochrony. MW, OW, , HB , ASA i HT.

ASA to kwas acetylo-salicylowy, a HT- herbatka tymiankowa :lol:
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Ja miałam w tamtym roku pewnie około 30- 40 krzaków, już nie pamiętam. I prawie nam wystarczało do jedzenia na co dzień. W tym roku 159 ;:oj Gdzie ja to pomieszczę? Przyznam jednak, że to będzie pomidorowa zabawa. Wypróbuję, posmakuję, a za rok zostawię to, co najlepsze :wit
Mam na imię Ilona...
jondi
500p
500p

Post »

Ja na razie z powodu pomidoro nie mam sukcesów bo za wcześnie:), ale schize lekką mam to pewne:)! Nie ma worka z ziemią, nawozem żebym od razu nie szukała jaka jest zawartość NPK :)...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

I to jest prawidłowy odruch. Nie czytać banałów o cudownym działaniu, ale szukać konkretnych i przydatnych informacji.

Jakiś skutek cała akcja uświadamiająca o nawożeniu przyniosła, bo da się zauważyć w tym roku mniejszy wysyp problemów z rozsadami.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

forumowicz a czy można dopytać, który preparat na jakie choroby polecany?
Pozdrawiam
Ewa
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Trzeba uściślić pewną sprawę. Otóż istnieje możliwość łączenia obu preparatów. W trakcie fermentacji mlekowej przy użyciu bakterii heterofermentatywnych powstaje oprócz kwasu mlekowego pewna ilość kwasu octowego i alkoholu etylowego. Kwasu octowego jest jednak niewiele i można podnieść jego zawartość przez dodatek OW do MW w odpowiedniej ilości . Zwiększa to spektrum działania p. grzybiczego i p. bakteryjnego.
jondi
500p
500p

Post »

HELP!!Mam zgryz co mam zrobić. W zeszłym roku miałam pomidory w donicach na tarasie i za zdrowe nie były- co zrobić w tym roku z tą ziemią, czy choroby zostają w ziemi? Chcę ją wykorzystać pod pelargonie i chciałam pod paprykę do donic aleeee hm papryka bedzie w szklarni i czy wtedy mogę tę zeszloroczną ziemię wnieść do czystej szklarni? A drugie pytanie czy ziemię z ogrodu z miejsca gdzie w zeszłym roku rosły ziemniaki( nie były chore) mogę użyć do donic pod pomidory? Przepraszam z góry jeśli pytanie jest głupie,ale z FO ja się już wszystkiego boję:). Kiedyś kierowałam się intuicją, a teraz chciałabym dodać trochę mądrości :).
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jondi, ta ziemia z donic jest już pewnie wyjałowiona, bez nawożenia słabo na niej będzie rosło cokolwiek. Innych przeciwwskazań nie widzę.
O ziemi po ziemniakach się nie wypowiem, znam je tylko ze sklepu. :D
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Paula 75 odmian normalnie kopara mi opadła ;:oj Mnie rodzina by z tymi pomidorami z domu wywaliła ;:306
i tak sporo oddałam parapety mam zawalone nawet sobie nie wyobrażam mieć więcej. Chętnie zobaczę twoją plantację w sezonie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”