Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

/ ... / załączona instrukcja "obsługi" dereni i opakowanie nawozu dedykowanego do nich.
- można prosić o więcej szczegółów co "jest" napisane w instrukcji i co to za nawóz - jaki skład ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, zrobię zdjęcia popołudniu i wkleję albo privem wyślę. Nawóz z tego tylko co pamiętam, jest naturalny do rozpuszczenia w wodzie, dedykowany do dereni.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obejrzałem nawóz, nie ma podanego składu, jest tylko "nawóz ekologiczny" 160g do rozpuszczenia w wodzie, w postaci czegoś w rodzaju większych granulek. Zdjęcia zrobiłem ale przez pomyłkę (przed poranną kawą w pracy) skasowałem je :oops: Instrukcja jest raczej ogólna. Postaram się zrobić dzisiaj i wkleić.
niezabitowski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, mógłby ktoś wrzucić zdjęcie derenia ze szkółki w Milanówku po 2-3 latach od posadzenia? Chciałbym zobaczyć jak szybko się rozkrzewia...
Pozdrawiam:)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Te na słonecznym stanowisku rosną wolniej. Te obficie zachwaszczone - jak na drożdżach.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Chwasty nie są głupie i byle gdzie nie wyrosną.Pewnie ziemia lepsza, to i dla derenia wystarcza.
agromadzik
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 18:16

Post »

A dziś ja posadziłam 2 derenie jadalne, mam nadzieje ze się przyjmą i ze będą się spisywały 8-)
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32

Re: Identyfikacja tego krzewu

Post »

Dzięki bardzo za info :) Myśle ze go przesadzimy na jesien lub wiosne a jak to nic nie pomoże to moze na wszystko jedno do kupię drugiego derenia i moze wtedy coś bedzie :):)

A dodam ze w tym roku w miejscu łączenia sie gałązek były tylko- albo AŻ dwa takie maluśkie jakby kwiatki ale nie z płatkami tylko takie żółte pręciki i to wszystko :(
Pioswnia/Adm
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

DEREŃ JADALNY NIE JEST DWUPIENNY ! Kwiaty każdego egzemplarza mają zarówno słupek jak i pręciki.
I raczej nie ma tak, aby jakiś gatunek był jednopienny, a jego odmiana - dwupienna... to raczej cecha gatunku.

Co więcej, do samego wydania kwiatów nie ma znaczenia, czy na danym terenie jest akurat teraz jeden krzew, czy piętnaście, kwiaty pojawiłyby się i tak, nawet gdyby był to jedyny krzew na kontynencie - najwyżej nie zostałyby zapylone.
Owszem, jeśli zależy nam na owocach to trzeba mieć dwa egzemplarze - ale nie różnych płci, tylko różnych ODMIAN. Wtedy zapylają się lepiej, plon jest większy, ale to nie znaczy, że zapylenie na jednym krzaku jest niemożliwe.

Co do krzewu na zdjęciu - może jest po prostu zbyt młody by wydać kwiaty lub nie jest nawożony? Raczej pokombinuj z nawozem, niż z przesadzaniem.
PS. Co do maluśkich kwiatów - tak właśnie wyglądają kwiaty derenia jadalnego. W małej ilosci nie są może imponujące, ale spory krzew podczas kwitnienia jest śliczny!
Zielonym do góry!!!
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32

Post »

Dzięki Bixxx :) podkarmimy tego krzaka :) jakimś nawozem , bo raczej prędzej nic nie dostał :/
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Dervish
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2014, o 09:53

Post »

Niezabitowski: ja mam 5 dereni (3 odmiany- 1xWydubieckij,2xSzafer, 2xDublany) z Milanówka - sadzone listopad 2011 roku. Jak zrobi się ładna pogoda to zrobię zdjęcia roślin bo mam aktualnie tylko zbliżenia na kwiaty i owoce (zeszłoroczne owoce oczywiście).
Maciej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Tegorocznych owoców to pewnie nie uda mi się sfocić.
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

Dobry wieczór wszystkim! Coś nie widzę notatek o nalewkach czy winach - robił ktoś wino dereniowe? na jakich drożdżach? Ja zrobiłam po raz pierwszy, na Maladze- dwa razy szczepiłam, bo zdawało mi się , że słabo fermentuje - długo stało w butlu, zlałam w kwietniu - moim zdaniem jest świetne - mocne, przejrzyste, niespotykany aromat - tylko wyszło mi za wytrawne, należało dosłodzić . Obrazek Obrazek Obrazek
Basia
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”