Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

A
może by tak z jedno grono zostawić??? ;:202
mazipm
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lis 2013, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I po przymrozkach mam nadzieję na stałe.
U mnie to co na garażu mróz nie zniszczył (czyli 4 odmiany Muskat Blue, Canadice, Prim, Aurora), reszta już tak różowo nie wygląda (ok 30% pąków, które ruszyły wymarzło).
Najgorzej niestety wygląda Agat Doński, bo ten smasakrowany potwornie (ostał się jeden, jedyny nierozwinięty pąk), reszta na nim wymarzła, bo już listki wyszły.
Tak to jest jak człowiek się uczy uprawy winorośli ;:174
Ania13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2014, o 19:21

Problem z krzakiem winogrona

Post »

Witam. Czy ucięta gruba odnoga od winogrona czarnego po wkopaniu do ziemi przyjmie się? Została odcięta od starego pnia krzaku.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Re: Problem z krzakiem winogrona

Post »

Nie przyjmie się.
Szkoda miejsca, kup jakąś dobrą odmianę.
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Przyjmują się te które wyrosły w zeszłym roku. Może jeszcze dałoby się je ukorzenić na parapecie w wysokiej doniczce. Jeżeli liczysz, że z tej odnogi będziesz mieć gotowy większy krzak to nic z tego, teraz to już opał.
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja powsadzałem do ziemi jakiś miesiąc temu kilka uciętych patyków, z trzema pakami, o grubości ok 0,5cm i więcej i już są zielone pękające paki na nich ale czy się ukorzenią zapewne dowiem się na jesieni.

Warto spróbować ale materiał nie może być zbyt cienki i zbyt gruby/stary, zapewne najlepiej ukorzeniają się zeszłoroczne przyrosty tak jak ktoś wyżej powiedział.
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Obrazek
Chciałbym aby ta winorośl rosła do góry. Nie wiem co to za odmiana ale owoce ma ciemno fioletowe i są niezbyt duże. Ile zostawić oczek? Bo wypuszczają wszystkie jakie mogą.... ;:224
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

"warto próbować" to niezbyt dobre określenie dla podstawowej metody rozmnażania winorośli.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Błąd popełniłeś przy cięciu. Te łozy są zdecydowanie za długie. Krzew wygląda na bardzo młody. Ja bym te łozy przyciął na 4-5 oczek każdą, rozłożył na "kurzą łapkę" na dole i wyprowadzał formę od dołu. Z tych trzech łóz powiedzmy 10 pionowo w górę. W zależności od wieku krzewu i wielkości gron odpowiednie obciążenie gronami, nie koniecznie na każdej latorośli. W obecnym stanie to będzie niezła maniana na tej pergoli.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Marysia75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2014, o 13:08

Post »

Chyba źle przycięłam winorośle ;:145 Zamiast zostawić w drugim roku dwa oczka czyli pączki odliczyłam dwa węzły od ziemi i ucięłam. Pączki były dalej a ja je odcięłam. Nie dość że późno bo tydzień temu to jeszcze źle. Coś jeszcze będzie z tych roślin?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli mowa o łozie, to każdy węzeł powinien mieć pąk, więc chyba jednak dobrze. No chociaż z drugiej strony, jak piszesz "od ziemi" to nie bardzo wiem co u Ciebie było tymi węzłami?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Marysia75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2014, o 13:08

Post »

To są takie same węzły jak te z pączkami tylko one były wyżej już nabrzmiałe a tu patrze że w ogóle ich nie widać. ;:110 Na tej samej zeszłorocznej łodydze
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trzeba czekać, jeżeli jest czop z łozy (tzn tego co nazywasz łodygą), to na pewno jakiś pąk wybije, nawet u nasady. Dolne pąki zazwyczaj ruszają później.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”