Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Orlik wyjątkowy, więc "chuchaj i dmuchaj" na niego, bo nigdzie już takiego nie dostaniesz.
Pomijając fakt, że w życiu bym nie powiedziała, że mogą mieć o takim kształcie liście ;:131
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Chucham i dmucham właśnie. Dawniej rósł w trawie pod starym płotem (niejako w polu czyli w pełnym Słońcu !) i z dzieciństwa pamiętam jak lubiłam go oglądać. Niedawno robione było nowe ogrodzenie i szybko go wykopałam przesadzając niestety bez namysłu w miejsce przy stodole. Pełne nasłonecznienie i do tego kurki. Bardzo go podrapały i wtedy dopiero zreflektowałam się, żeby go wziąć do ogródka. Wyglądał wyjątkowo mizernie i miałam jedynie cichą nadzieję, że da radę. Podlałam go biohumusem, któremu przypisuję chyba jego wzmocnienie się. W końcu latami nikt go nie nawoził niczym. W zeszłym roku miał liście, co uznałam za wielki sukces, a w tym ... tyle pąków ! ;:138 Liczę na nasiona, żeby w ogródku mieć jak najwięcej właśnie tych starych orlików.
Szczerze powiedziawszy na te wąskie listki zwróciłam uwagę dopiero na foto. Bo te niższe są normalne, z tym, że większe od liści u orlików zakupionych.

A teraz foto sprzed paru min ;) Karmelek niewinnie popijał wodę właśnie z kwiatów. Z pewnością właśnie tu była najlepsza ;) O czym chyba chciał mi opowiedzieć, kiedy go fotografowałam.
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pacynko,miło wejść znowu do Twojego ogródka ,widać ,że coś się dzieje ,przed ogródek pięknie zadbany ,kwiaty rosną kępami zadomowione ,jakby chciały powiedzieć ,jak im dobrze u Ciebie,i nowe pokolenie kurek rośnie,więc życie tętni ,pozdrawiam i nie znikaj na tak długo :wit ;:168
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Czy Karmelek często mówi? Wiem po swoich, że im więcej do nich mówię to one odpowiadają w swoim języku i bardzo to lubię :wink: Na jaki kolor kwitnie Twój orlik?
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Bry, kochana, witaj ;:196

Pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie, a rodzina kurek bardzo urodziwa :D
Jaki wspaniały, długi ogonek ma Karmelek ;:oj
Moje orliki też niedługo zakwitną, ale takich stareńkich nie mam, wszystko nowe nabytki :wink:

Buziaki serdeczne i mokre, bo na działce leje jak z cebra ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Koziorożcu, postaram się, postaram nie znikać ;:168 A przynajmniej nie na tak długo :wink: W ogródku dzieje się o tyle, że widać oznaki jakotakiego zadbania ( w porównaniu do lat poprzednich). Jesienią uporządkowałam go dokładnie i teraz tylko dopieszczam. Niemniej jednak muszę wprowadzić kilka zmian aranżacyjnych, ale już jestem bardziej świadoma możliwości pojemnościowych mojego ogródeczka ;)

Darmokocie
, oj tak, Karmelek świergoli bardzo często, co i ja uwielbiam ;) Orlik nie kwitł tak dawno, że ciężko mi określić konkretny kolor. Coś jakby lila/róż/...? Zobaczymy niebawem ;)

Mufuniu ;:168, owszem, rośnie i kwitnie i sprawia tyle radości ! Zwłaszcza te stare rośliny. Bardzo bym chciała, żebyś miała ode mnie stare łubiny i orliki. Zbiorę Ci nasionka :)
W Krakowie też leje, ale udało mi się posadzić kilka roślin u kolegi w ogródku przy kamienicy :) A Karmelek ma rzeczywiście wyjątkowo długi ogon i wysokie łapy :)

Narcyzy...
Obrazek Obrazek

szafirki i smagliczna skalna
Obrazek Obrazek

pierwiosnki od Zuli oraz kocimiętka od Mufki
Obrazek Obrazek

a teraz porównanie tego samego orlika dokładnie 24 IV 2013 i 24 IV 2014. Różnica powalająca ! Wprost nie do uwierzenia. W zeszłym roku o tej porze orlik ledwo dawał oznaki życia, cieniowałam go gałązkami, a w tym roku ... tyle pąków kwiatowych szykuje mi spektakl ;:138 !
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Mam nadzieję, że moje orliki też będą takie w przyszłości. ;:173 Pewnie masz piękny zapach od narcyzów. ;:173
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Z pewnością będą Kriss, z pewnością :) Ty się tak troszczysz o swój ogródek, że nie ma innej możliwości. Ja już jestem przekonana, że wystarczy odrobina miłości podarowana roślinom, by odwdzięczyły się kwiatami :)
Owszem pachnie, choć tych babcinych mam 3 kwiatki raptem. Pozostałe mają jedynie szczypior. Muszę więc nad nimi popracować w tym roku :)
Nie wszystko jednak zakwitnie w tym roku u mnie, mianowicie korona cesarska ledwo się wychyla, a już żółknie, podczas gdy u innych są już kwiaty. Także 1 z 3 orlików w ogródku nie będzie kwitł w tym roku. Może powinnam go odmłodzić ? Ale rośnie tu max 3ci rok...
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Czasem jest tak,że zima zaskakuje drogowców a w tym roku wiosna zaskoczyła ogrodników.Rok temu przyroda ledwie budziła się do życia a teraz już nawet kwitną bzy.Pierwiosnki śliczne.To jedne z moich ulubionych wiosennych kwiatów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ogromną radość sprawia doprowadzenie żywego stworzenia (którym przecież jest roślinka, w tym przypadku twój orlik) do tak dobrej kondycji. Czyżby Biohumus był aż tak skuteczny? Stosowałam kiedyś do fiołków w domu, ale jakoś nie widziałam skutków. Ja orliki bardzo lubię, dawne czy teraźniejsze. Wszystko jedno. Z dwóch niegdyś zakupionych niebieskich sztuk mam obecnie rozmaite kolory we wszystkich miejscach. A ten rok jakoś wyjątkowo im sprzyja :D Takie są wędrujące :D U Ciebie też będą podróżować, odwiedzając różne zakąteczki ogrodowe.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Bardzo jestem ciekawa tego trzydziestolatka orlika ;:65 Kurczaczki słodziaczki ;:167 Jedyny minus, że grzebią w ziemi i wszystko wyciągają... U Ciebie też? Karmelek degustator wód szlachetnych ;:306 Kot sąsiadki przychodzi do mnie na degustację wody z podstawek doniczkowych. Wszystko fajnie, na razie, ale jak zacznę podlewać nawozem?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

ann_30_ faktycznie w tym roku przyroda wybuchła kwieciem dość wcześnie, co i ona i my zawdzięczamy temu, że prawdziwej zimy w tym roku nie było. Pierwiosnki też bardzo lubię, w szczególności gruzińskie, które (jak mi się zdaje) były u nas w ogródku. Ciemnoczerwone z oczkiem w środku :)

wanda7_ absolutnie się z Tobą zgadzam i potwierdzam, że przywrócenie do zdrowia i przyzwoitego stanu tego orlika wprawiło mnie w rozkoszny nastrój ! ;:173 Czy to za sprawą Biohumusu, pewności nie mam, niemniej jednak chyba przypisuję mu ten fakt w znacznym stopniu.
Ja mam w ogródku 3 orliki koło siebie, z czego 2 w zeszłym roku kwitły, ale niestety nie rozsiały mi się. Być może nazbyt przyłożyłam się do plewienia i spulchniania ;:224 Ale to nic, może nawet lepiej, bo ostatecznie te 2 zakupowe przeniosę w inne miejsce, a w ogródku zostanie tylko staruszek i dalsze jego potomstwo :wink:

bozuniu_ Nie mogę się doczekać, kiedy staruszek orlik zakwitnie ! ;:170
Co do kurek, to tracę cierpliwość do nich i przy każdej wizycie grożę im zmniejszeniem populacji. To i tak musi nastąpić, bo jest nadmiar kogutków ... Faktycznie poza ogrodzonym przedogródkiem nie mam wielkich możliwości rabatowych, bo kury w momencie orientują się, ze coś zostało dosadzone i później znajduję już tylko doły na rabacie i rośliny leżące w trawie.
Mam podobny problem, ale jeśli chodzi o nawożenie trawnika. Nie mogę rozsypać nawozu, bo kury go zjedzą. Chyba, że wieczorem tuż przed jakimś deszczem. No ale nie jetem na stałe na wsi, a kiedy jadę, to zwykle wtedy kiedy ma być ładnie. Ot i cała historia :wink:
A Ty kotkowi zostawiaj jakąś miseczkę może z czystą wodą. tak naprawdę myślę, że nic mu nie będzie jak napije się wody z nawozem. Możliwe też, ze się jej w ogóle nie napije, więc się nie przejmuj ;:224
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Pacynko,miło się ogląda ogródek pełen kwiatów i zieleni,Twoje narcyzy takie piękne ,a zapach aż do mnie dochodzi ,co robi wyobraźnia ,człowiek jakby przenosi się w inne miejsce,jakby naprawdę tam był,miłego dnia życzę :wit ;:196
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

I zakwitł staruszek orlik ! Kolorek ma bladoróżowy, delikatny, pastelowy. Odwiedzają go mali goście ... a może i jacyś intruzi ? Ktoś mi dziurkuje jego kwiaty ...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Śliczny :D Pokażesz wnętrze kwiatu?
Co do gryzienia, to w tym sezonie będziemy mieć chyba komplet podgryzaczy - do wyboru, do koloru...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”