Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-q-a

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

msk83 no masz wybiegnięte te pomidorki ,ale... ja na Twoim miejscu oberwałabym dolne listki aż pod ostatnią "miotełkę i posadziła "na leżąco"na głębokość ok 10 cm .oczywiście po sam czubek (gdy nadejdzie czas sadzenia). Efekt jest wspaniały ,znacznie lepszy jakbyś miał /a super rozsady i posadził/a standardowo.Piszę to z doświadczenia nie wiem czy to jest dobry przykład .Zwłaszcza ,że nie prosiłeś /łaś o taką radę ..,Ale rzeczywiście jak by zrobić sadzonkę z końcówek i mieć jeszcze dodatkową z pierwotnej ,to będzie bardziej - więcej sztuk ;:304
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szostani pokaże na pewno. Wieczorem wstawie zdjęcia jak to wyglądało podczas "inwentaryzacji".
Jak się u was sprawdził Black Master? Agulka11, może Ty bys powiedziała? :D
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy ktoś ma u siebie rozsadę pomidora Malinowy Warszawski? U mnie liście tego pomidora bardziej przypominają rodzynka brazylijskiego niż pomidora Nasiona są z Przedsiębiorstwa Nasiennego Toraf. Proszę o odpowiedz
Pozdrawiam
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zeszłym roku miałem warszawskiego malinowego. Początkowo liście ma małe, ziemniaczane, później rozrastają się do wielkości dłoni. Porównywalnie z malinowych warszawskiego i ożarowskiego wybrałbym tego drugiego. Warszawski miał u mnie w zeszłym roku puste owoce w środku, dlatego nie gości już na mojej działce.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

qrka pisze:msk83 no masz wybiegnięte te pomidorki ,ale... ja na Twoim miejscu oberwałabym dolne listki aż pod ostatnią "miotełkę i posadziła "na leżąco"na głębokość ok 10 cm .oczywiście po sam czubek (gdy nadejdzie czas sadzenia). Efekt jest wspaniały ,znacznie lepszy jakbyś miał /a super rozsady i posadził/a standardowo.Piszę to z doświadczenia nie wiem czy to jest dobry przykład .Zwłaszcza ,że nie prosiłeś /łaś o taką radę ..,Ale rzeczywiście jak by zrobić sadzonkę z końcówek i mieć jeszcze dodatkową z pierwotnej ,to będzie bardziej - więcej sztuk ;:304
Tak to jest jak sie w ciepłym mieszkaniu trzyma... :roll: ale nie martwię się bo myślałam się, że będzie gorzej. Już podzieliłam kilka sztuk na dwie :heja , początkowo te odcięte przez kilka dni były zwiędłe, ale już widzę, że się przyjęły :) To wszystkie Megagroniaste i kilka sztuk Violet Jasper i Złoty Ożarowski tak szaleją, wyraźnie od innych wyższe. Dziękuję za radę, jak będę sadzić do gruntu to posadzę głęboko :) będą miały mocny system korzeniowy ;:138
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Moje na początku też były marne, ale obecnie trochę się poprawiły. Obrazek
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jak byłam ostatnio w ogrodniczym to widziałam przepiękne sadzonki pomidorów takich ładnych to nigdy nie widziałam ;:oj
Mój tata od kąt zmarnował mi kilka pomidorów które wyprowadził na spacer jakieś dwa tyg temu na dzień ( chciał wynieść wszystkie :shock: na szczęście zrobiłam awanturę i uratowałam resztę) oczywiście pomidory padły,( nie były zahartowane) ale miałam ubaw bo tak mu było głupio . Od tej pory już mi się nie wtrąca do mojej hodowli ;:209
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Ja w tym roku mam 40 sadzonek - jak się uchowają, to wszystkie posadzę.
20 szt. NN - duże, do 1 kg, baaardzo smaczne.
Reszta to koktajlówki i San Marzano do suszenia.
Dużo je hartuje w tym roku, także dość ładnie rosną, nie wyciągają się zbytnio.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Trochę zimno się zrobiło w bydzi. Od 5 dni stały cały czas na tarasie ale dzisiaj wniosłem niecałą setkę do domu.

Obrazek

Niemniej słoneczko z ostatnich dni dało im sporego kopa.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam,chciałabym się dowiedzieć ,czy pomidor Megatron ,Groniasty,to ten sam pomidor? Czy jest to nazwa własna ,czy też wymyślona przez Forumowiczow? Nic o nim nie wiem,a chciałabym mieć go w przyszłości na działce ,jeżeli wytrwam w mojej przygodzie pomidorowej.
Pozdrawiam
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Prawdopodobnie masz n myśli megagroniastego, zwanego też megagronem. Jest to krzyżówka stworzona przez Anię Kozulę, naszego forumowego speca od pomidorów
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Ja dziś byłam u dalekiego kuzyna,ma pomidory w folii.Mówię,że będę sadzić pomidory w gruncie.Może mi podpowiesz co i jak.Bo to moje pierwsze pomidory.Jechałam do niego z myślą,że juz sie nie będę bała moich pomidorków,że dam z nimi radę.A on na to,nie bedziesz miała w gruncie nic.Co z tego,że Ci zakwitną,owocki będą,ale malutkie.A potem Ci przestaną rosnąć.Nawet opryski mi nie pomogą.No to sie dowiedziałam,takiego mam teraz doła,że cała moja praca przy nich...ech aż mi sie płakać chce.Rodzina,to potrafi wesprzeć,nie ma co ;:223
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Z rodziną dobrze na... wiesz :wink:
Wielu z nas, w tym i ja, ma pomidory w gruncie, i zbiera je czasem wiadrami :wink:
Ja swoje uprawiam od kilku lat, pierwszy rok to porażka - niczym nie pryskane. Kolejny rok i następne - pomidory zbierane do października :wink: Masz szansę pokazać w tym roku to samo :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”