Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Niby dlaczego miałabyś nie mieć pomidorów w gruncie??? I dlaczego małe no chyba, że koktajlowe to czemu nie... No chyba,że masz g...zamiast ziemi jak ja:(, ale w moim poprzednim życiu i w poprzednim ogrodzie nawet mimo choroby pomidory w gruncie to była podstawa upraw. Może szwagier reklamuje folie obrzydzając Ci inne formy, czy on jest ich producentem:). Olej szwagra kochaj pomidory!
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja od dwudziestu lat mam pomidory tylko w gruncie i zbiory mam całkiem przyzwoite. A pomidory, jak ma być wielkoowocowa odmiana to jest. Mój największy (był to Aussie) miał 1 kg. Oczywiście trzeba o nie dbać, interweniować szybko jak są choroby, ale pod folią też. Pod folią są inne problemy - przede wszystkim szara pleśń i utrudnione wiązanie. Monika, nie przejmuj się i rób swoje.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ja od 10 lat w moim g...gruncie sadzę, ponoszę co roku porażkę, ale i tak sadzę:), No dobra w tym roku pierwszy raz próbuję w szklarni, ale jako że jest malutka to i tak będę sadzić wszędzie gdzie się da:),ale tym razem usiłuje dowiedzieć się jak nsjwięcej od forumowiczów,może z nimi pomidory w tym roku zjem.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Monika79
A dlaczego nie chcesz mieć folii? w gruncie, choćbyś się nie wiem jak się starała , to musisz pryskać chemią , nie ma na to rady, folia eliinuje ci wszystkie choroby, szara pleśń może pojawić się przy bardzo długim tunelu powyżej 20 metrów, jeśli nie masz możliwości zrobienia tunelu to wystarczy nawet zwykły daszek , najważniejsze , żeby liście były suche , czasami nawet taki daszek jest lepszy niż tunel bo zapewnia lepsze wietrzenie, po co się męczyć i biegać i truć się chemią skoro wystarczy zwykły kawałek folii i masz z głowy choroby i majowe przymrozki ?
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 16:07

Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?

Post »

Obrazek

Jak na początku chciałem się przywitać z wszystkimi.:) .Jestem początkującym w uprawie pomidorów wiec chciałem was zapytać czy moje pomidory nie są zbyt gęsto posadzone obok siebie ? po lewej Bawoły po prawej malinówki i koktajlowe ,pytanie dotyczy tylko tych pomidorów które są już w ziemi te w doniczkach pójdą na zewnątrz tylko zrobi się troch cieplej . ? .Podczas przesadzania do gruntu w szklani potraktowałem je "Atempo Kupfer-Pilzfrei " i mam zamiar wszystkie pomidory prowadzić na jeden pęd czy jest to wykonalne jeśli nie będę musiał przerzedzić :(. Wyczytałem gdzieś w jakimś temacie na tym forum ze pomidory 3-4 krzaki na 1m2 mogą dać rade ? Będę ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek sugestie .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

dyrydyrySkąd takie stwierdzenie, że szara pleśń pojawia się tylko w długich tunelach??!!

Nie każdy ma możliwości fizyczne, finansowe i miejsce na postawienie tunelu, to też musisz wziąć pod uwagę, sporo forumków hoduję pomidory wyłącznie w otwartym gruncie i mają na prawdę pokaźne plony.

Tak, że Riebiata, głowa do góry, czekamy aż minie "zimna zośka" i wysadzamy nasze pomidorki do gruntu :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?

Post »

Witaj Max -niepotrzebnie założyłeś nowy temat- mogłeś zapytać np. w temacie 'Wszystko o pomidorach".

Odpowiadając na twoje pytanie- jeśli będziesz prowadził na jeden pęd ,pomidory dadzą radę,myślę,że nawet 2 pędy by uszły. Inna sprawa rzuciła mi sie w oczy- widzę,ze szklarnia nie ma tylnych drzwi,czy planujesz jakiś przewiew zrobić? Jeśli nie,szarą pleśń masz jak w banku :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Co do drugich drzwi mam otwierane okienko.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Minimum co 40 cm i na jeden pęd. Wietrzenie na maxa.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
Ponad to piszemy poprawną polszczyzną. W języku polskim zdania rozpoczynamy wielką literą.
Moderator.

ok dzięki chyba będzie 40 cm jutro sprawdzę jeśli będzie mniej usunę krzaki i dam do tunelu na zewnątrz jak pisałem pryskałem miedzianem po jakim czasie można zapobiegawczo prysnąć drugim środkiem ? 7-10 dni ? czy nic na razie nie robić mam również w pogotowiu mleko :)
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Szara pleśń w długich tunelach to z doświadczenia, przy maksymalnym wietrzeniu , w środku jest już za mała wymiana powietrza , za duża wilgoć, jeśli się dobrze wietrzy to niepotrzebne są żadne opryski, dobre wietrzenie to znaczy , że jak miną majowe przymrozki trzeba zdemontować przód i tył , małe okienko to za mało, problem ze szklarnią bo to zbyt solidna konstukcja, chyba ,że są okna otwierane u góry. Co do budowy folii, to myślę ,że nie ma potrzeby kupować gotowych konstrrukcji, można samemu z odpadków z tartaku coś stworzyć, ważne , żeby miało dach nad głową, a w pokaźne zbiory w gruncie jak najbardziej wierzę ale to tylko z ochroną chemiczną, ale nie po to chyba sami uprawiamy, żeby samemu się truć.
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19

Post »

Witam.
Kupiłam specjalne doniczki ze wspólną podstawka na rozsady. Niestety okazało się ze są za małe na pomidory. Korzenie niektórych pomidorków już wychodzą z doniczek..... co zrobić? Na przesadzenie do gruntu jeszcze za wcześnie. Na większe doniczki nie bardzo mam miejsce. Mam ewentualnie możliwość przesadzenia pomidorów w większe donice i postawienia je na balkonie (1 piętro) - na tej wysokości nie powinno im się nic stać w razie przymrozków - tak myślę. Co proponujecie?
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Jeśli chcesz, aby były w dobrej kondycji, przesadź je do kubków 0,5 l. Możesz je trzymać na balkonie - ja też tak obecnie robię, są całą dobę, tylko monitoruję sytuację i jeśli przyjdą przymrozki to trzeba będzie je na noc chować do mieszkania, ale tak się może zdarzyć najwyżej w ciągu paru nocy. Rozumiem, że sprawdzasz pogodę na profesjonalnych stronach?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”