Mieszanka traw

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Toy76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2010, o 23:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mieszanka traw Barenbrug - Exclusor

Post »

takie posty odstraszaja "nowych" forumowiczów.
Piszę na róznych forach bo na tym nikt mi nie odpowiedział-a pytam o barenbruga i watpię ,że mozna go kupić wszędzię.
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie posty są bardzo pomocne, szczególnie dla nowych forumowiczów, bo dają mnóstwo wiedzy podanej w pigułce.
A jeśli uważasz, że na forum ogrodnicze siedzą całą dobę sami profesjonaliści, żeby służyć bezinteresowną pomocą każdemu zagubionemu, to masz rację, ale nie do końca :lol:

Profesjonaliści służą tu pomocą / swoją wiedzą w miarę wolnego czasu, w dodatku bezinteresownie. Tak więc oczekiwanie, że odpowiedzą z minuty na minutę, albo dnia na dzień naraża cię na frustrację :P Ale ponaglanie, bo niecierpliwie czekasz na poradę, hm, to trochę nie uchodzi, prawda? A do tego odpowiedzi oczekiwałeś przez jedną noc :shock: W nocy większość ludzi sypia, a nie wisi w necie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Toy76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2010, o 23:40

Post »

zauważ,że odpowiedział mi nowy forumowicz,który ma tak jak ja podobne lub mniejsze doświadczenie na tym forum.A swoją droga co to za forum,które miałoby mieć interes w poradzie ...? zastanów się co piszesz...
Skoro tak szybko odpisałaś,to nie zaliczasz się do profesjonalistów.
Niecierpliwie czy cierpliwie,nie obrażająć prawdziwych profesjonalistów-od ciebie rady nie przyjme,boś nie miła lub nie miły!
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08

Post »

mam wysiany trawnik z nasion w/w producenta, zostało mi trochę nasion i zastanawiam się czy je trzymac do następnego sezonu na ewentualne dosiewki, czy wysiac na przygotowanym już miejscu przed domem (chodzi mi o to czy jeśli dokupię nasiona trwy tego samego producenta i tego samego gatunku w przyszłym roku to otrzymam identyczną trawę ?) :roll:

Czy zbyt długie przechowywanie (ok. roku) spowoduje "przeterminowanie" nasion ?
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
mikita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2008, o 09:54

Post »

Ja barenbruga dosiewałam nawet po dwóch latach (nasiona z tego samego pudełka) i wykiełkowało:)
gosc1234
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2014, o 23:21

Mieszanka nasion traw, czy bedzie odpowiednia

Post »

Witam, chciałam troszkę przerobić mój trawnik. Na załączonych zdjęciach widać, że rosnie na nim wszystko a raczej wszystkie rodzaje traw. Najbardziej denerwuje mnie ta trawka co rośnie jak szalona ( te duże, gęste kępy). Nie ukrywam, że z czasem chciałabym się jej pozbyć. Czy jest to odmiana Życicy? bo znalazłam takie informację, że ona rośnie bardzo szybko i ma grube liścienie. Brzydko to też wygląda po skoszeniu bo widać, że rośnie to kępami o bardzo grubych w przyziemnej części liścieniami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bardzo denerwuje mnie to, że po skoszeniu ( na zdjęciach minął tydzień) trawa bardzo nierównomiernie odrasta.
Chciałabym, aby ten trawnik, rosną wolno, albo średnio, ale równomiernie i tworzyl taką fajną, gęstą, dywanową darń.
Czy kostrzewa czerwona rozłogowa da mi taki efekt?

Mam w posiadaniu z ubiegłego roku jeszcze taką mieszankę nasion;
Kostrzewa czerwona Areta 13 %
Kostrzewa czerwona Boreal 22%
Kostrzewa czerwona cavails(nie wiem czy dobrze odczytałam) 15 %
Życica trwała Bokser 10 %
Życica trwała NAKI 15 %Życica wielokwiatowa 22 %
Wiechlina Łąkowa Europa 5%

Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem, że właśnie te trzy ostatnie odmiany to są rodzaje, które tworzą gęste ale też grubo ulistnione kepy, które właśnie daja taki efekt jak na zdjęciach.
Czy powinnam zakupić mieszankę w dużo większą przewagą kostrzewy.
Dodam też, że mam do renowacji ok 700m2 trawnika, który użytkowany jest normalnie tak jak można użytkować mieszkając w domu. Czyli zabawy z małym dzieckiem, wolno biegający piesek, który powydeptywał gołe, ścieżki wzdłuż bramki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”