Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotrek_85
50p
50p
Od: 24 sty 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy w doniczce.

Post »

Moje od końca marca w szklarni :)
Pozdrawiam, Piotrek
misiek432
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2014, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@sara44 - Na balkon jak najbardziej, ale jeszcze proponuję na noc zabierać do domu, tak na całą dobe to w drugiej połowie maja. A co do kwitnienia to różnie bywa. Jeśli nie będziesz przycinała to cytrynka nie będzie się spieszyła z kwitnięciem, ponieważ pójdzie w liście. Ja pnę swoją do góry by potem u góry ją rozkrzewiać. Jednak słyszałem że położenie połowy jabłka pomaga w kwitnięciu. Ja osobiście przyciąłem 2 gałązki u dołu i położyłem to jabłko... Długo nie chciała kwitnąć ale właśnie wypuszcza pączki :) Co prawda tylko na jednej gałązeczce ale jest ich osiem, pozdrawiam :)
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Czy to z jabłkiem tyczy sie też mandarynek aby zakwitły ???
misiek432
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

@KASIENKA82, ten sposób 'wymuszania' kwitnięcia wyczytałem w wątku dla jakiś kwiatów, nie pamiętam jakich i na swojej cytrynce chciałem to przetestować i zadziałało, więc na mandarynce też możesz spróbować, na pewno nie zaszkodzi :) większe prawdopodobieństwo zakwitnięcia będziesz miała jeśli położysz połówkę przekrojonego jabłka (miąższem do ziemi) i zakryjesz całą roślinę folią/butelką, ponieważ jabłko wytwarza etanol który pobudza roślinkę do kwitnięcia. Oczywiście trzeba pamiętać o codziennym wietrzeniu roślinki i spryskiwaniu. Pochwal się swoją mandarynką tutaj :) Oczywiście jeśli ma zbędną ilość gałązek, które są może za długie to jest idealny moment żeby je przyciąć.

@sara44, cytrusy przycinamy wczesną wiosną, czyli jeszcze teraz można przycinać, ale widzę że na Twoja cytrynka jeszcze nie jest za duża. Jeśli chcesz w swojej cytrynce wyrzeźbić kulistą koronę to góry nie przycinaj, a jedynie te boczne pędy. Drugim okresem w roku kiedy spokojnie można przycinać cytrusy jest sierpień, ponieważ przed zimą jeszcze roślinka zdąży powypuszczać nowe gałązki, później już się nie powinno przycinać. Można oczywiście w całym okresie wegetacji podcinać, ale tylko pojedyncze gałązki, co za dużo to nie zdrowo. A jeszcze co do Twojego poprzedniego pytania to śmiało wystawiaj na balkon na dzień, spryskuj wodą i nawóź 3-4 razy w miesiącu. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misiek!
Nie etanol, tylko etylen. :;230
poczytajcie tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p2780619

Tylko, że nie jestem pewna, czy to działa na cytrusy. Nie mówię, że nie działa, nie mam doświadczenia.

Etylen na pewno przyspiesza dojrzewanie kwiatów i owoców (ich starzenie się), np bananów, i działa stymulująco na kwitnienie niektórych roślin. Pamiętam kiedyś, koleżanka poradziła mi, w sprawie niekwitnącej kalamondynki. Kazała oberwać wszystkie stare owoce. Tak zrobiłam i roślina zakwitła. A przecież te dojrzewające owoce są właśnie źródłem etylenu, więc w przypadku cytrusów jego podawanie (z jabłka) nie miałoby sensu.

Myślę, że dobrą receptą na kwitnienie jest:
- dobra kondycja rośliny
- jej zdolność do kwitnienia (wiek)
- obecność składników mineralnych w podłożu (potas, fosfor)
- odpowiednia wielkość doniczki (żeby roślina "nie szła" w korzenie)
- przenawożenie azotem szkodzi
- no i najważniejsze, odpowiednia ilość światła

U mnie cytrusy kwitną samoistnie. Obecnie bardzo obficie kalamondynka i do kwitnienia szykuje się cytryna skierniewicka.

kalamondynka Citrofortunella mitis
Obrazek

Obrazek
misiek432
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no o to mi chodziło ;:306 ja zastosowałem ten sposób na swojej skierniewickiej tyle że nie przykrywałem niczym i na gałązce którą przyciąłem jest 8 pączków :) może zadziałało, a może zbieg okoliczności, tego nie powiem :D
ale gafa :shock:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj nie przejmuj się. Po prostu przejęzyczenie. :D
Fajny masz nick.

Dopisałam jeszcze coś powyżej.
misiek432
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

pięknie oblepiona kwiatami ta Twoja kalamondyna, widziałem ostatnio w kwiaciarni podobną, tyle że... oblepioną owocami i to już dojrzałymi - super widok! a mi jeszcze na drugiej cytrynce zawiązał się owoc, jak podrośnie i nic mu nie będzie to się pochwalę :uszy
KASIENKA82
200p
200p

Post »

moja mandarynka Obrazek łysa jak kolano,
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiek!
Chwal się od razu.
Moja kalamondynka do stycznia wyglądała tak:
Obrazek

Obrazek
W minionym sezonie miała średnią ilość owoców, bywało lepiej.

Kasieńka!
Nie ma liści?
Nie wróżę dobrze tym kwiatom. Postaw najpierw na masę liściową. :lol:
KASIENKA82
200p
200p

Post »

No właśnie niema liści wszystkie zrzuciła , zaczeły sie zwijać i opadać , podlewałam czasem codziennie czasem co dwa dni , stoi na oknie wschodnim , a co zrobić żeby znowu liście wypuściła , już kiedys mialam mandarynke i po pewnym czasie wygladała tak samo kwiatki zrzuciła i liście i stała taka łysa jak ta tutaj , ta ma takie maluteńkie owocki ale nie wiem czy przetrwają :(

-- 29 kwi 2014, o 12:39 --

Mam jeszcze 3 kalamondyny kwitnące i owocujące i dwie cytrynki z liściami bez kwiatków :( i owocków nie wiem czego
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie wiem...Przeczytaj to, co napisałam powyżej Czyli jakie czynniki mają wpływ na kwitnienie.
Gdyby to była moja roślina oberwałabym jej wszystkie kwiaty i zawiązki owoców. Ona musi zebrać siły, aby wytworzyć liście, bo bez nich nie ma szans za fotosyntezę,a tym samym dalsze życie.
Sprawdź korzenie. Być może roślina jest przelana. Podlewając w tej chwili narażasz je na dalsze gnicie. Nie ma liści, nie ma transpiracji i cała wilgoć zostaje w korzeniach, które mają utrudnione oddychanie.
Może to nie będzie dobra wiadomość, ale często roślina w złej kondycji, o krok od zamarcia zbiera wszystkie siły w kierunku kwitnienia. Po to, aby się rozmnożyć i aby gatunek przetrwał.
KASIENKA82
200p
200p

Post »

Aha to czyli mam oberwać z mandarynki wszystkie kwiatuszki i owocki i wypuści listki tak :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”