MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Czytając Wasze posty, ciągle jestem pod wrażeniem Waszej wielkiej wiedzy.....
Próbuję coś czytać, ale nie mam wile czasu..................
Myślałem, że na tym forum, (jak na innych) będzie ble....ble.. ciągle mało ważne sprawy, ale właśnie ciągle wzbogacacie moją wiedzę o bardzo ciekawe obserwacje, szczegóły, które z pewnością wszystkim posłużą.
Próbuję coś czytać, ale nie mam wile czasu..................
Myślałem, że na tym forum, (jak na innych) będzie ble....ble.. ciągle mało ważne sprawy, ale właśnie ciągle wzbogacacie moją wiedzę o bardzo ciekawe obserwacje, szczegóły, które z pewnością wszystkim posłużą.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
??? Nie rozumiem...kama_80 pisze:Grzesiek ale mi pomysł podsunąłeś. Mam tu taką małą rzeczkę która okresowo ma całkiem intrygujące kolory Choć czy owady będą mi za taki domek wdzięczne?
Pozdrawiam,
GP
GP
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"na rowie melioracyjnym w polu. Tam prawdopodobnie spływają nawozy z pól i trzcina rośnie jak sekwoja amerykańska. " a skrót myślowy polegał na tym że zamiast szukać lichej trzciny nad w miarę czystą rzeczką należy się udać nad rzeczkę odprowadzającą sporo odpadów komunalnych..i ściąć kilkanaście sekwoi amerykańskich
Pozdrawiam Jola
- gbed
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lip 2012, o 13:12
Moje nie narzekają. Dałem im wybór: sekwoje amerykańskie i takie cienkie jakie przywiozłem z Mazur. Na razie wybierają Sekwoje.kama_80 pisze:Grzesiek ale mi pomysł podsunąłeś. Mam tu taką małą rzeczkę która okresowo ma całkiem intrygujące kolory Choć czy owady będą mi za taki domek wdzięczne?
Pozdrawiam, Grzegorz
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
W tym roku wypusciłem 5 tys murarki z czego około 30% to pewnie samce rurek mam w sumie teraz juz 8 tysiecyMarcinP87 pisze:
sparks25
Ile miałeś kokonów że już tyle rurek masz zalepionych ?
Tu jest filmik który nakreciłem telefonem w sobote https://www.youtube.com/watch?v=HRbalITlU2U
- Matt Ronix
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2014, o 20:58
U mnie murarek a ni śladu :/ tak samo trzmiela brak
Pozdrawiam Grzegorz
Matt Ronix
Trzeba wyłożyć rurki w kilku miejscach w okolicy. Są rzeczywiście miejsca gdzie przez cały rok żadna murarka się nie pojawi. Im więcej rurek wystawisz w jednym miejscu tym atrakcyjniejsze są dla murarki. Wiem to z własnego doświadczenia, bo wystawiłem w pierwszym roku rurki u znajomych w kilku miejscowościach. W efekcie po roku miałem kilkaset kokonów murarki oraz miesierki.
Trzeba wyłożyć rurki w kilku miejscach w okolicy. Są rzeczywiście miejsca gdzie przez cały rok żadna murarka się nie pojawi. Im więcej rurek wystawisz w jednym miejscu tym atrakcyjniejsze są dla murarki. Wiem to z własnego doświadczenia, bo wystawiłem w pierwszym roku rurki u znajomych w kilku miejscowościach. W efekcie po roku miałem kilkaset kokonów murarki oraz miesierki.
- Matt Ronix
No to niestety, trzciny mam tylko jakieś 20-30
Pozdrawiam Grzegorz
- Matt Ronix
Trzmieli w budce tak samo brak..
Pozdrawiam Grzegorz
Ja się chyba w przyszłym roku przerzucę na Cacoxenus indagator. Lata tego śmiecia więcej niż pszczół. Ostatnio,przez chwileczkę widziałem kręcącą się w pobliżu gniazd Złotolitkę,ale tylko raz. Za to tyle lata muszek Cacoxenus indagator ,że mógłbym nimi świnie karmić...
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Ja mam podobnie jednego dnia jestem pewien że pozbyłem się już wszystkich muszek a kolejnego znów kilka pojawia się.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Z muszkami nic nie poradzicie oprócz tego żeby na jesień lub zimą wyłuskac korony z jurek trzcinowych i tym samym ograniczyć ich ilość na następny sezon. Ja co rok wyjmuje kokony i mam znikną ilość larwy muchy w rurach.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Matt Ronix luz nie załamuj się , Ja zaczynałam od 15 sztuk bambusa ....owady same mnie znalazły...a teraz szaleją , na tą chwile mam na razie zalepione ponad 170 rurek trzciny, bambusa i rowków w deskach, jednak sama tylko murarka, miesierek brak os też nie widze
Co zauważyłam kilka samic niestety juz mi padło....to te najwcześniejsze , złożyły jaja i nadszedł ich koniec
Co zauważyłam kilka samic niestety juz mi padło....to te najwcześniejsze , złożyły jaja i nadszedł ich koniec
:)