Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź! ;:138
przy oczyszczaniou organizmu dzieją się czasami bardzo przykre rzeczy i faktycznie wyrzuca na wierzch
. -> czyli dobrze kombinuję, że to może być efekt octu jabłkowego i pokrzywy?
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Poszukam swojego starego przepisu na oczyszczenie porów - wszystko na naturalnych składnikach. Teraz już go nie stosuję bo jestem uczulona na salicylany a w skład tego toniku wchodzi aspiryna.
Do jutra
123czeremcha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2014, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się, po co robić syrop ze skrzypu... Dobrodziejstwem skrzypu są rozpuszczalne w wodzie krzemionki oraz potas. One nie muszą być konserwowane cukrem i zagotowywane... Zwykła herbata /napar/ ze skrzypu będzie miał to samo działanie...

Ania
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu syrop z pokrzywy osobiście robię dla wygody.
Sa okresy gdy potrzebuję jej w większych ilościach a ile można pić tej ziołowej herbaty ???
Mając taki syrop dolewam do herbaty przy posiłkach, do wody mineralnej i jakoś udaje mi się nasycić organizm na tyle, aby dość szybko osiągnąć zamierzony efekt.

Może i Hania jest w takiej potrzebie stąd pytanie ... :D
Podobnie ze skrzypem można postępować . Krzemionki potrzebuje dużo z racji pewnych stałych schorzeń - często jadamy kaszę gryczaną gotowaną tak aby jak najmniej straciła ze swego bogactwa.
----------------------------------------------------------------------------
Poziewnik, rdest ptasi, skrzyp polny, perz i przytulia
Te rośliny są dobrym źródłem przyswajalnej krzemionki.
Stosuje je naprzemiennie w postaci naparów, syropów, soków. Robię z nich żelki z galaretki a także kąpiele.

Uwaga !!!
W wypadku długiego leczenia w/w roślinami warto przyjmować witaminę B1.
123czeremcha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Chodziło mi głównie o to, że ususzyć i przechować jest łatwiej, niż robić syropy i przechowywać go w butelkach. Szybciej, taniej, "bezobsługowo" i mniej miejsca zajmuje :-) No i nie trzeba się faszerować cukrem :-) Zresztą napar ze skrzypu jest praktycznie bez smaku i zapachu, więc można by go równocześnie z herbatą zaparzać :-)

Na pewno patrzę na to pod tym kątem dlatego, że lubię herbaty ziołowe, zwykłej nie piję prawie wcale, wody z sokiem też nie :-) Dlatego ktoś taki jak ja szybciej uzupełni braki naparem... :-)

Ania
123czeremcha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

No i jeszcze jedno mi się przypomniało - krzemionka wchodzi w skład ściany komórkowej, czyli ziele "w całości" jest lepszym jej źródłem niż sok... Coś tam się zmiażdży i przedostanie do soku, ale tylko "coś"... :-)

Ania
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Nie zgodzę się że napar ze skrzypu można zrobić jak herbatę przy równoczesnym zachowaniu właściwości ziela. Krzemionka wymaga dłuższego parzenia a raczej herbaty nie ogrzewamy przez np 15min.
Pozdrawiam Jola
123czeremcha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Zaparzyć herbatę wywarem ze skrzypu? :-)

Ania
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Witaj Krysiu :wit

Bardzo fajny wątek! Trafiłam do ciebie z protekcji Ani Wielkiej kukły :D

Jutro cyknę fotkę czegoś co u mnie rośnie ... nie wiem co to ale przypomina szczypior lub czosnek, sęk w tym, że obejrzałam zdjęcia dzikiego czosnku i szczypioru w necie i coś mi się nie zgadza, moja roślinka teraz "wystrzeliła" kwiaty, kształt taki, jak u normalnej cebuli ale są dużo mniejsze i koloru fioletowego :roll: , roztarłam ten kwiatek/pączek palcami ... pachnie czosnkiem :roll: ale głowy nie dam.

Dzisiaj już jestem tak zmachana, że nie mam sił z fotela się podnieść ale jutro wkleję zdjęcie (jeśli skleroza nie zwycięży :;230 ) i może zidentyfikujesz co to jest?!
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Może to szczypiorek czosnkowy?
Mam posiany, wygląda jak zwykły szczypiorek ale pachnie czosnkiem. Na razie u mnie nie kwitł abym się przekonała czy kwitnie na fioletowo jak zwykły szczypiorek.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No właśnie, nie zdążyłam zrobić zdjęcia ... bo M. wykosił ;:14 a w innych miejscach jeszcze nie kwitnie, ten jakoś wyjątkowo szybko zakwitł.

Może i masz racje, że może to być szczypior czosnkowy ... bo wszystko się zgadza - wygląda jak szczypior, pachnie czosnkiem :roll:
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Od: 8 cze 2014, o 11:54

Post »

Witajcie!Weszłam do tej apteki i nie mogę wyjść.Wielkie brawa dla autorki za ogromną wiedzę i kawał dobrej roboty.Ja zaczynam dopiero stosowac zioła,ale dzisiaj po przeczytaniu kilkunastu stron mam zupełny mętlik w głowie od nadmiaru wiadomości ,ale będę tu wracać i pytać.Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłe koleżanki, które jak widzę świetnie sobie pomagają i tak trzymać ;:138
Witam tez nowe forumowiczki, które szukając roślin ziołowych trafiły do "Apteki na działce i w domu"

Mam trudny okres za sobą i wiele cierpienia bo wiosna w tym roku wyjątkowo dała sie we znaki oczom.
Na forum zaglądałam tylko w ważnych sprawach ale juz jest lepiej i powoli nadrabiam zaległości.
Mimo paskudnego okresu z samopoczuciem bo alergia potrafi dać w kość nie zaniedbywałam prac związanych z miksturami, suszeniem itd.

Wczesną wiosną nastawilam nalewkę ze strąków katalpy aby naprzemiennie z innymi roślinami wspomóc walkę z chorobami autoimmunologicznymi
Okazuje się, że rośliny mogą stanowić naturalną alternatywę dla hormonów sterydowych.

Obrazek

Zaczaiłam się też na pączki czeremchy , którą mijam idąc na działkę. Spore drzewo więc jest z czego pozyskiwać materiał do przerobu na leki.
Postanowiłam zrobić mikstury z pączków kwiatowych i liściowych bo w gemmoterapii to jest podstawowy materiał.
Badania wykazały , że pączki oraz młode pędy w fazie wzrostu, różnią się składem biochemicznym od surowca ?dorosłego? ? zawierają więcej witamin i minerałów, hormony wzrostu, kwasy nukleinowe, specjalne enzymy.
W pączkach obecny jest również szczególny rodzaj tkanki, zwanej merystematyczną. Jest to roślinny odpowiednik komórek macierzystych. Tkanka ta zawiera informacje o całej strukturze rośliny.
I jak tu nie skorzystać z takich dobrodziejstw ... toż to grzech ;:131
Zrobiłam dwie wersje : jedna porcja same pączki kwiatowe a druga pączki i kora.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem przyszedł czas na kwiaty czeremchy, która każdego roku jest obsypana nimi. Silny zapach miły dla nosa ale w ograniczonej ilości bo potem już mdli.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niedaleko naszej działki sa 2 opuszczone i rośnie tam kilka krzewów czarnej porzeczki.
Mamy na działce kilka krzewów ale skoro rosną na opuszczonej to swoich nie skubałam :;230
Czytając o gemmoterapii nie trafiłam na nią ale potem szukając więcej danych była na liście i są tez produkty z pączków gotowe do nabycia ...ale cena powalająca.
Pączki zbierałam pierwszy raz bo zainteresował mnie opis działania. Z badań wynika,że ma działanie :przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i działa wzmacniająco na górne drogi oddechowe oraz wspomaga leczenie niedoczynności kory nadnerczy.

Trzy pierwsze pozycje w sam raz dla mnie więc sprawdzę i podzielę się wynikami.
Obrazek

Potem była mała przerwa i zakwitł mniszek lekarski ... znów robota ze zrywaniem kwiatów, skubaniem płatków i gotowaniem syropu ale ... samo nic się nie zrobi.
Tu muszę pochwalić męża bo od kilku lat to on zrywa i skubie - reszta w domu to ja ale dzięki pomocy jest mi lżej.
Obrazek

W międzyczasie suszyłam miodunkę bo mam jej sporo na działce.
Obrazek

I .... chodząc po pokrzywy trafiłam na naturalne siedlisko roślinki ziołowej o nazwie Bluszczyk kurdybanek . Bardzo się ucieszyłam i udało mi sie 3 porcje już ususzyć.
Dziwne ale bluszczyk kupowany w aptece nie ma żadnego zapachu - samodzielnie zbierany i suszony pachnie :shock:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak wygląda moje sprawozdanie z wiosennej działalności, a co u Was słychać w tej materii ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”