Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Izuniu jutro zrobię zdjęcie i pokażę bo nie wiem jak się nazywa :oops: Ja go dostałam i powiedziano mi ,że to trawa .Dopiero tutaj dowiedziałam się ,że to miskant ,na razie ma tylko jeden długi badyl :? Izuniu ja też mam dziwaczki ale nie myślałam ,że one pachną ,aż jutro będę wąchać ,może ja mam jakieś inne dziwaki :lol:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izabelko moje kanny mają nasionka. Czy można wychodować je z nasionek?. Jeżeli tak to chętnie Ci je podeślę i przy okazji czegoś nowego się nauczę. ;:125
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

"
Tai chi jest ciągiem 108 naturalnych ruchów, które należy wykonywać powoli i w ściśle określonej kolejności. Mają one naśladować te, które wykonują zwierzęta: najczęściej ptak, małpa, tygrys czy wąż. Wszystkie ruchy są zestawione w taki sposób, aby doprowadzić do zmniejszenia napięcia w ciele ćwiczącego, poprawy krążenia i oddechu, uspokojenia serca i wyciszenia umysłu. Na zajęciach instruktor pokazuje grupie po kolei te 108 ruchów, tak aby uczestnicy mogli je poznać, przyzwyczaić się do nich i zaobserwować, na czym polegają. Zajęcia trwają zwykle dwie godziny.

W każdym ćwiczeniu udział bierze całe ciało, wszystkie stawy zostają rozluźnione. Może to przynieść bardzo dobre efekty, na przykład w leczeniu chorób zwyrodnieniowych kręgosłupa. Ruchy obrotowe, czyli różnego rodzaju skręty, masują brzuch, dzięki czemu poprawia się trawienie i metabolizm.

Najważniejsze jest jednak to, że ćwiczenia nie wymagają nadmiernego wysiłku i nie nadwyrężają żadnej partii ciała. Ćwiczenia rozluźniające i wykonywane rytmicznie poprawiają krążenie krwi, uczą efektywnego wykorzystywania całego ciała i poprawiają wytrzymałość organizmu.

Celem tai-chi jest powrót do stanu czystości zdrowia i umysłu, nauczenie się okazywania życzliwości innym ludziom oraz uwolnienie się od napięcia i stresu. Dla początkujących zazwyczaj najistotniejszy jest jednak zdrowotny i relaksacyjny wymiar tai-chi oraz piękno i przyjemność płynące z charakterystycznego dla tai-chi miękkiego, kolistego ruchu."
http://www.ciacha.net/ciacha/1,81834,4685533.html

I jeszcze, po polsku:
http://www.taichi.pl/
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Haniutek, co ja bym bez Ciebie zrobiła?! Nigdy bym nie poznała Tai-chi! Nie przyszło mi do głowy, ze taki kurs może byc w internecie :oops:
dziękuję! Dziękuję! Obrazek
Zimą będę się uczyć ;:87 Teraz jeszcze nie mam dość czasu :(

Jadziu, jak ten badyl zakwitnie, to bedziesz mogła próbować go zidentyfikować :D
Dziwaczki pięknie i mocno pachną, ale pod wieczór. Jeżeli nie rosna w grupie i mają niewiele kwiatów, to mozna tego zapachu nie zauważyć ;)

Elżuniu, ja sie na kannach nie znam :oops: Nie gniewaj się, ale nie chcę tych kwiatów, bo nie mam warunków do ich przechowywania, podobnie jak dalii. Dlatego nie hoduje ich, podziwiam je w cudzych ogrodach :D

Chciałam wstawić zdjęcia, ale net mi tak ślamazarnie działa, a ja taka padnięta jestem, ze chyba sie ulotnię... Jutro też jest dzień ;)
Dobrej nocy kochane :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Kociaczku, tuberozę sobie sprawię na pewno!
Sadzonek- zaszczepek ja rowniez niczym nie przykrywam tylko, podobnie jak Ty, albo wsadzam bezpośrednio do gruntu, albo do doniczek. Nawet ukorzeniacza rzadko używam... :roll:
Wciąż myślę, gdzie przesadzić zebrinę... Boję się przesadzania za kilka lat, bo przy mojej bardzo ciężkiej ziemi , jest to prawie niewykonalne... :? Przypuszczam, ze rozrasta się ona podobnie jak trawa pampasowa, która potrafi tworzyć tak ogromne kępy... :? Obawiam się o rośliny rosnące w sąsiedztwie... U Ciebie jest piaszczysta ziemia. Trawy to chyba raczej lubią, ale i wykopać jest z pewnością znacznie łatwiej...
ściskam ;:168 , całuję ;:196 i pędzę dalej! ;:71
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Tuberoza przepiękna Izo u Ciebie w ogrodzie to chyba już wszystko rośnie ...masz ogród z gumy co zajrzę to coraz to ładniejsze cuda pokazujesz :lol: jeśli masz sadzoneczki róż to na pewno się poprzyjmują :P
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Byłam, podziwiałam, a tai chi jest faktycznie cudowne.
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Ja też byłam i podziwiałam tego pięknego kwiata :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Izuniu - i gdzie obiecane zdjęcia? ;:78

A tai-chi też bardzo mi się podoba. Kiedyś pół roku (niestety tylko) chodziłam na zajęcia
i świetnie się po nich czułam. I bardzo ciekawe to dla mnie było - byłam wyciszona a
jednocześnie pełna energii! :shock:
Dobrze, że mi o tym przypomniałaś - jest wrzesień, więc początek różnych zajęć. Muszę rozejrzeć
się po okolicy i przemyśleć, czy dam radę.
A jak nie - to razem przed kompem będziemy ćwiczyć. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Kochani, znów odcięło mnie od netu :cry: Nie mam teraz wiele czasu - siędzę przy cudzym komputerze- dlatego odpiszę, jak już będę na swoim. Nie wiem, kiedy wreszcie się skończą te moje kłopoty :(
Bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Współczuję Izuniu ;:168 Mam ten sam problem, niestety. Trzymam kciuki, żeby się wszystko szybko naprawiło!

Poczekamy na relacje z ogródka i zdjęcia, jak wiesz jesteśmy cierpliwe :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to czekamy :roll: :D .
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Izuś :D
Oglądałam Twoje zdjęcia roślin i nie mogę się napatrzeć jak pięknie Ci urosła barbula :shock: widać ,że masz rękę do roślin i chelone też pięknie kwitnie :D a ja musiałam przesadzić tą Twoją - moją antypkę bo jak zwykle żle posadziłam :( mam nadzieję ,że się na mnie nie obrazi za bardzo i będzie rosła w nowym miejscu :roll:
Pytałaś o barbulę więc Ci napiszę :wink: jest to półkrzew jak oni to nazywają :? u mnie rośnie od 5 lat i nie wymarza chociaz różnie piszą na ten temat ,ale nawet jak po zimie jakieś gałązki przemarzną to można ściąć praktycznie do pnia i ona wypuści młode i zakwitnie w tym samym roku :D dla mnie to jest bezproblemowa roślina ,no i te niebieskie kwiatki o tej porze :roll: :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izuniu, może to pozwoli Ci szybciej się podłączyć?
http://www.youtube.com/watch?v=HUUXH2OSxdE
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”