Atak mleczy na trawniku

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Atak mleczy na trawniku

Post »

Tez macie taki wysyp w tym roku?
Codziennie jakieś kilka sztuk żółtych kwiatków mi się pojawia.
Wycinam, podlewam chwastoxem i juz nie daje rady :)
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
majka100
100p
100p
Od: 13 lut 2012, o 17:07

Re: atak mleczy na trawniku

Post »

Też :) ale ja się nie przejmuje, bo dla mnie to tylko dodaje uroku.
Pozdrawiam
Maja
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja regularnie wykopuje (widłami ameryk). Codziennie ze 3 kubły. Za to kompostownik pecznieje. podobno z kwiecia (trzeba ok 300 kwiatków ) robi się super zdrowy syrop na kaszel.
Dlatego - nie pryskać lecz korzystać !!
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Ja nie mam problemu, chodzę z nożykiem raz w tygodniu i po miesiącu nie mam mleczyków na trawniku. Nie ma bata, gdy sukcesywnie się je wycina, to szybko znikną. A później nie można odpuścić, gdy widzi się choć jeden.
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Nóż w ręce i do wycinania. :D Co roku mam kilkanaście sztuk do usunięcia, pilnuję, żeby się nie rozsiewały.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Obawiam się że wycinanie nożykiem niewiele pomoże, bo mlecz to roślina wieloletnia. wystarczy kawałek korzenia żeby odrosło.
Trzeba usuwac z CAŁYM korzeniem
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest tak źle, wycinasz korzeń głęboko a nie tylko liście. Nóż wbijasz 2-3 cm od rozety pod kątem około 45o i odcinasz wraz z fragmentem korzenia. Mały procent odbija po takim wycięciu. Dużo szybciej to nasieją się nowe z działek sąsiednich niż coś odbije po takim wycięciu.

Na początku wydaje się dużo pracy z tym, ale po uporaniu się, czasem aż Ci brakuje tego wycinania, bo nie masz już czego :D
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

:;230 :;230 :;230 już widzę siebie chodzącą z nozykiem i wycinającą z około 7000 m2 trawnika mlecze , zwłaszcza że wokół na łące jest ich miliony ,po prostu je polubiłam ,zresztą pięknie wyglądają ,szczególnie w sadzie z kwitnacymi drzewami owocowymi .
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co to jest 7000 m2, jeden dzień pracy taka naprawdę. Ludzie w pole jadą wyciągać cebulę, marchew, buraczki z podobnej wielkości upraw/na osobę
Praca mozolna, ale nie niewykonalna. Idzie to całkiem sprawnie.

Mnie co w mleczach co przeszkadza? że jak przejadę kosiarką to już 4 godziny później już trawnik nie jest gładki, bo mlecze nagle postawiają swoje pędy kwiatowe. I tylko tyle. Bo kwiatki przecież ładne mają, podobnie jak stokrotki i niezapominajki w trawniku, a regularnie koszone to cudowny gęsty dywanik robi koniczyna, jest wówczas taka drobniutka i zielona nawet wtedy gdy trawa żółknie z braku wody.

Ale gdy sąsiedztwo jest naturalne, to praca będzie trochę pracą syzyfową, gdy nie ma osłony przed rozsiewaniem się mleczy (żywopłoty itp).
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy mieszkasz na wsi , ale u mnie na wsi rolnicy mają traktory i oprzyrządowanie do nich ,a cały dzień to trwa koszenie trawy ,mały wycinek o czym mówię
Obrazek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładny sad. Aż szkoda byłoby i te mlecze likwidować. Mając taki teren kupiłbym autonomiczna kosiarkę z funkcją mulczowania i nawożenia - 4 owce lub koniki polskie - bo na kosiarkę spalinową mnie stać na taką powierzchnię.

A co do ręcznej roboty - spokojnie do zrobienia. Mieszkam niemal na wsi, bo w bardzo małym miasteczku, a mam także ziemię rolną - za małe na gospodarstwo, ale trochę za duże na zwykły ogród. Utrzymuje w podobnym stanie - koszenie zaledwie 4 w roku - by jako taki porządek utrzymać. Dzisiaj nie stać by mnie było na utrzymanie 7000m2 w permanentnym stanie wykoszenia mechanicznego. Ale gdyby mi bardzo zależało na usunięciu mleczy to zrobiłbym to ręcznie.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro idziemy urwać kwiatki będzie produkcja miodu z mniszka :D
Ja go nie chcę usuwać , to jest wieś , podoba mi się taki sielski -wiejski klimat .
sylv3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 01:03

Post »

Wysyp w tym roku jest rzeczywiście wszędzie.Nawet fajnie wygląda ale tylko jak jest w fazie kwiatka czy dmuchawca. Później jednak jak stoją takie łyse ogigle to nie bardzo :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”