Siew pomidorów- nasiona stare, młode, kiełkowanie, siewki, rady,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-q-a

Re: Kilkunastoletnie nasiona pomidorów - kiełkowanie - rady.

Post »

Od tego czasu wylazł jeszcze jeden .. Zrobiło się ciepło i pomyślałam ,że czas ich zahartować .wywiozłam na działkę .wracając po południu pojechałam odwiedzić je i ewentualnie przykryć na noc.Doznałam szoku w jednej doniczce gdzie były rzadkie niskie pomidorki nie zostało nic ,a w doniczce z prawdopodobnymi kibicami zostały dwa niskie i jeden wysoki.Zabrałam je ponownie do domu .przyczyną zniknięcia były oczywiście pomrowiki i inne ślimaki .
Po części masz rację Kibice mają owoc wydłużony. są niskie można je puścić na kilka odnóg (ja tak robiłam ) wczesne i b. zdrowe, ale jeśli mnie pamięć nie myli nie były zbyt krępe raczej takie cieńkie. Może żle je pielęgnowałam (wcale ).
x-q-a

Post »

qrka pisze:Winterek jeśli to rzeczywiście będzie Kibic.Nie mogę Ci odpisać na pocztę - nie zasłużyłam jeszcze.
Pisałeś o Państwowym Banku Genów..Gu..zik w 2003-4 pod Wrocławiem wiem ,że na pewno został zlikwidowany .UNI nam kazali .Wiem to od kogoś ,kto miał dostęp na maksa do niego.Ale ja mam mały bank genowy w mojej starej piwnicy ,którą mi złośliwi sąsiedzi zamurowali .W tej chwili schodzę z młotkiem rozwalić ścianę . Wieczorem będę wiedziała na pewno czy mam Tam Kibica i jakie jeszcze skarby . O ile Policja mnie nie zgarnie . Zdam relację po powrocie .
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

GunnarSK pisze:15% to jest bardzo dobry wynik dla dwudziestoletnich nasion. Mogło też w ogóle nie kiełkować.
W moim mieście podczas rewitalizacji rynku wymieniono całą średniowieczną kostkę brukową, ziemię spod wywożono za miasto, usypywano z niej wał zapobiegający przed zalewaniem przez fale podczas sztormów przy północnym wietrze.
Po miesiącu całe te wały ziemne pokryły się krzakami pomidorów.
Może wykiełkowały nasiona kilkusetletnie?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

grka!

Jak tam,dostałaś się do piwnicy?
Czy jesteś już gdzie indziej?
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p
Od: 4 lut 2014, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie.
W tym tygodniu ogladalem reportaz o pomidorach. Bez problemu wykielkowaly 150-letnie nasiona pomidorow. Najlepiej przechowywac na strychu zapakowane w rajtuzy damskie.
Jako ciekawostke podali, ze w przeszlosci kosciol katolicki nazywal pomidory "szatanskim zielem"
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Bardzo ciekawe z tym strychem. Bo zakładam, że skoro przeżyły 150 lat,
to był to zwykły, nieocieplony strych. Latem- gorąc, zimą- zimno.
Oczywiście niekoniecznie, ale tak mi się skojarzyło jednak, kto ocieplał strych 150 lat temu?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-q-a

Post »

Maraga pisze:grka!

Jak tam,dostałaś się do piwnicy?
Czy jesteś już gdzie indziej?
A jasne wstałam od komputera ,wzięłam z pawlacza młotek i wróciłam po rozbiciu ściany i przeszukaniu całej piwnicy dopiero około 2 w nocy.Nie znalazłam ani jednego nasionka z żadnej roślinki - ale odzyskałam pamięć i sprawdziłam to - nasiona zostały przeze mnie przeniesione i posegregowane (syn sprawdził ) do Zbożenny .Na pewno jest tam kilka odmian pomidorów - napisy zniknęły .Są popakowane w pudełka po kliszach i niektóre są spleśniałe .Za tydzień jadę tam to namoczę w nadmanganianie i wszystko wysieję .Na razie nadzieja jest.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A już byłam przestraszona,że Cię przymknęli.Tylko nie miałam czasu Faktów oglądać!
Dobrze,że jesteś z powrotem!
wat64
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2011, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Znalazlem w swoich starych nasionach kilka nasionek pomidora ktury byl bardzo wczesny ale ze mjal pomidorki kture wyrastaly z lodygi byo ich okolo 12 sztuk zapszestalem wysiewania , ale w tamtym roku wysialem jedna paczoszke (12sztuk) i nie wzeszlo żadne nasionko, W TYM ROKU UDALO MI SIE KUPIC BleckJak pomyslalem wysiac je znowu po wysianiu podlalem je wlasnie tym BleckJakiem
Z ciezkimi bulami wykielkowalo 8 siem sztuk rosna slabiotko ale mam czas poczekam zobacze czy beda owoce i jakie ;:138
wojtym
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

wat64, ty pisz poprawnie po polsku, bo aż zęby bolą jak się to czyta ;:oj.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

wat64

Jode napisała
ty pisz poprawnie po polsku, bo aż zęby bolą jak się to czyta ;:oj.

Nie tylko, można dostać porażenia nerwu wzrokowego.
Regulamin forum mówi jasno i wyraźnie o pisaniu poprawną polszczyzną.
Moderator.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p
Od: 4 lut 2014, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jokaer pisze:Bardzo ciekawe z tym strychem. Bo zakładam, że skoro przeżyły 150 lat,
to był to zwykły, nieocieplony strych. Latem- gorąc, zimą- zimno.
Oczywiście niekoniecznie, ale tak mi się skojarzyło jednak, kto ocieplał strych 150 lat temu?

Tak, bylo widac, ze strych nieocieplany - dachowki na latach.
Bylo to w Dolnej Austrii u jednego z najwiekszych producentow pomidorow.
Producent ten tez przechowuje tak nasiona i zostawia dla nastepnych pokolen.
Caly duzy strych wiszacych rajtuz z nasionami.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podbudowana tym,że 150-letnie nasiona wykiełkowały namoczyłam w wodzie utlenionej kilkanaście nasionek pomidora 30-letniego.Przynajmniej dobę będą razem.Jutro na waciki i do przykrytego pojemniczka.Zobaczymy czy coś wykiełkuje.
Pierwsza próba namoczenia w czystej wodzie nic nie dała.Ale to było ze 2 miesiące temu.Teraz o wiele cieplej,może się uda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”