Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Post »

Bogusiu (bwoj54)! Jesteś zawsze mile widzianym gościem ;:196

Obrazek

Dorotko (cantati)! Cieszę się, że Ci się u mnie spodobało. Jeszcze daleko do tego, co chciałabym mieć, ale zaczyna przypominać ogród :D

Obrazek

Iwonko (Iw)! ;:196

Obrazek

Anulko (dosia)! Jesteś kochana!

'Kalina Eskimo'

Obrazek

Teresko (tesia39)! Wyszło dokładnie tak, jak planowałam. I okazało się to wcale nie trudne, czy drogie. A ja wczoraj od Teresy (Teniak) przywiozłam sobie nowe epimedium ;:138

Obrazek

Dorotko (DTJ_1)! To motylek. Duży na razie nie jest, ale ma kwiat na kwiecie.

Obrazek

Olu (maliola)! Niekiedy sama nie mogę uwierzyć, jak wiele udało się dokonać. Ale jednocześnie zdaje sobie sprawę, że jeszcze wiele przede mną. Konsekwentnie wykonuję to, co zaplanowałam. W tym roku poszerzyłam już rabatę przed domem i założyłam nowy warzywnik. A jeszcze chciałabym zrobić rabatę daliową. To jutro. A w tym sezonie może jeszcze małe oczko :lol: Może nie jest to wszystko doskonałe, ale ... moje.

Obrazek

Miłko (takasobie)! Zegar kupiłam pod wpływem impulsu, ale długo myślałam, jak go wyeksponować. Ten kamień jest idealny. Dokładnie taki, jak chciałam. A magnolię mam dwie, w tym że jedna to dosłownie patyk. Zawsze mi się podobały :D I też bardzo chciałam mieć.

Po raz pierwszy u mnie będzie kwitł złotokap waterera

Obrazek

Jolu (April)! Jak zobaczyłam kwiaty tej magnolii to po prostu musiałam kupić :D Jest idealna. Ozdóbki też bardzo lubię. Nie tylko w ogrodzie. Oczywiście z umiarem ;:173

Tarczownica

Obrazek

Stasiu (stasia_ogrod)! Jestem Ci bardzo wdzięczna za takie cudo. Strasznie mi się podoba. Fajnie, ze obelisk przypadł również Tobie do gustu. Takich kamieni u mnie nie ma, więc :lol: I zdecydowani wolałabym być filigranowa ;:131

Obrazek

Zuziu (zuzanna2418)! W tarczownicy jestem wręcz zakochana ;:167 Jeśli natomiast chodzi o zawilca to ona taki jest. Bardzo specyficzny. Niestety szkodniki atakują i nie można zwlekać z opryskiem. Jutro robię powtórkę!

Zawilec wielkokwitowy "Polish Star" w pełni kwitnienia

Obrazek

Marzka (Sosenki4)! Bij! Zabij! U mnie nimułki już niemal wytępione. Jutro powtórzę oprysk i powinno być OK. To wszystko przez ta ciepła zimę :(

Obrazek

Gosiu (Pepsi)! To motylek. A tarczownica jest zjawiskowa :heja

Obrazek

Kasiu (Kasiula17)! ;:196 Kolejne zawilce maja pączki

Obrazek

Andrzeju (any57)! ;:196 Cieszę się, że dzięki mnie udała się kolejna identyfikacja. Uważaj na tego bodziszka. Rośnie duuuży ;:oj

Żarnowiec

Obrazek

Marto (koziorożec)! Aż tak ładnie wyszło? To bardzo się cieszę ;:138

Nowiutki zawilec od Tereski (Teniak)

Obrazek

Aniu (anabuko1)! Epimediami jestem zauroczona. Pomyśleć, że jakoś nie byłam zachwycona pierwszym. Ale tylko na chwilę, bo potem ;:166 Widzę, że i Tobie spodobał się motylek.

Pełnik europejski

Obrazek

Basiu (basik)! Uwielbiam eteryczne kwiatuszki epimedium, ale i liśćmi trudno pogardzić. Są piękne. U mnie tarczownica rosnie przed domem, a tam nornice nie grasują. Mam nadzieję...

Moje pierwsze iryski pumila. Również od Tereski (Teniak)

Obrazek

Aguniu (Agness)! Staram się i cieszę się, że chyba mi się udaje pokazać coś, co może się podobać.

Kolejny irysek. Żródło to samo. Ograbiłam wczoraj Tereskę z 3 skrzynek roślin ;:131

Obrazek

Sławku! Normalne? Chyba nie :;230 A na poważnie. Nie każdemu wszystko musi się podobać. No i niekiedy musimy wybierać. Mnie jednak skutecznie oczarowały i chcę WIĘCEJ.

Prymulki lubisz i masz. Łyszczak w moim ulubionym kolorze. Zgadnij od kogo

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zgadnę,choć się domyslam ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 widzę że ozdabiasz ogród metaloplastyką. ;:333
Też mi się podobają takie gadżety, ale dla mnie są za drogie.
Roślinki od Stasi dobrze rosną chyba w każdym ogrodzie, bo u mnie też. :uszy
Same rarytasy teraz u Ciebie będą. ;:138
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Aniu ;:196 ale masz super zegar ;:333 bardzo podoba mi się.
CPM padła.... :( a inne ;:173 one chyba zbyt późno były sadzone... pamiętam, że
jakoś tak było, że zaraz śnieg spadł.
Okusia byś nam dałam na fotkach.... :D drapanko za uszkami dla niego ;:168
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, ale Ty masz cudowne widoki, nie dosyć, że w ogrodzie to i w okolicy, zdjęcia pokazane innymi oczyma rewelacyjne, fajne spotkanko i fajne z Was babki, a Okami jak zwykle uroczy, za każdym razem jak widzę tę białą kulkę, mam ochotę ją wymizgać. Obelisk robi wrażenie, pięknie wkomponowany w otoczenie i jak zdobi cudowny ogród ;:108
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Mnie to każde zdjęcie się podoba, cudowne iryski pierwiosnek a zawilec pełny ;:215
Pięknie i kolorowo a oczka tylko się radują z takich widoków. :tan
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Szaleństwa Twojej wiosny można oglądać codziennie!!
Będę musiał wygospodarować w moim malutkim ogródku, dla choćby pojedynczej, ale każdej z nich!!

Dziękuję za Twoje rady i przepraszam za niegrzeczne odpowiedzi.... byłem zrozpaczony...!!
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Ania, cóż powiedzieć na Twoje portrety, boskie i jeszcze raz boskie, a zegar faktycznie odjazdowy, też go chcę ;:145 ;:196
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aniu, masz wspaniały ogród i jak dla mnie jest doskonały ;:138 Ale nie jego doskonałość jest najważniejsza, tylko to że jest twoim miejscem na ziemi, gdzie czujesz się szczęśliwa ;:138
Złotokap będziesz miała obsypany kwieciem ;:oj ;:138
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Czy ja dobrze widzę, Twój złotokap jest kolumnowy ?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Aniu, podzielam twoją miłość do epimediów. Od zawsze byłam nimi zauroczona. Wczoraj zakupiłam kolejne. Żółte.
Złotokap szykuje się do kwitnienia. Powinna być żółta ściana, o ile przymrozki, którymi straszą, tego nie zniweczą ;:218 .
Miłego odpoczynku ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, śliczny ten ciemny irysek ;:oj
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Podoba mi się 'Kalina Eskimo' ;:333 Koniecznie zrób zdjęcie jak cała zakwitnie. Tego zawilca "Polish Star" pierwszy raz widzę :shock: Fajny jest, gdybyś nie podpisała, to nie poznałabym go jako zawilca. Iryski ;:333
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dziś nie miałam nazbyt ambitnych planów. Ale zrobiłam dokładnie to, co sobie zaplanowałam. I to lubię! Wypiłam kawę, siedząc na schodku ganku (wolę to niż siedzenie na tarasie :lol: ), a potem zrobiłam mnóstwo zdjęć. Przy okazji udało mi się także co nie co zaobserwować. Potem wyplewiłam na błysk wielką rabatę bylinową, która powstała jesienią, a znajduje się za domem oraz mniejszą - koło tarasu, w kącie rabaty żwirowej. Ostatnie pociągnięcia odbywały się już w rytm grzmotów i w świetle błyskawic. Wówczas nawet mój pies doszedł do wniosku, że pora wracać do domu ;:224 teraz znowu świeci słonko, choć się oziębiło.
A zatem czas na wieści z ogrodu :D

Myślę, że mogę to już powiedzieć: sezon różany w dolinie uważam za otarty ;:89 Pączek na Louise Odier ;:167

Obrazek

Co jednak ważniejsze na Cristacie, mojej pierwszej mchówce, też są pączki ;:138

Obrazek

Obrazek

Jakiś czas temu, poznawszy zgubne skutki używania agrowłókniny, pozbyłam się jej na 2 jedynych, niewielkich fragmentach ogrodu. M.in. dotyczyło to rabaty, gdzie rosły piwonie. Gdy wprowadzałam się do domu, 3 i pół roku temu, koleżanka podarowała mi kępę. Niestety nigdy nie kwitła. Korzystając z forumowych rad posadziłam ją płyciej i w innym miejscu. A dokładnie obok odmiany 'Władysława', by ewentualnie ta druga zasłoniła swą niekwitnącą koleżankę. Ale nic to nie dało i gdy nie zakwitła kolejny raz, w zeszłym roku postanowiłam ją wykarczować. Tak też zrobiłam, a przynajmniej mi się wydawało. W tym czasie teren wokół owych piwonii przeznaczyłam na rabatę liliowcową i założyłam agro. Gdy ściągałam ją 2 tygodnie temu moim oczom ukazały się anemiczne pędy piwonii. Byłam przekonana, że to "Władysława' się rozrosła. Ale nie. Po tym jak pędy nabrały kolorów i wzmocniły się, okazało się, że jest to owa darowana piwonia. I ma pączki kwiatowe :heja Najwyraźniej słusznie doszła do wniosku, że jak zakwitnie to ją kolejny raz oszczędzę ;:224

Obrazek

A wczoraj wzięłam się na moją 'ulubioną' czynność. Darniowanie było jednak konieczne, bo za domem założyłam symetrię. Dwie, symetrycznie posadowione, pergole, prowadzące do części użytkowej ogrodu, a zatem i ich otoczenie powinno być konsekwentne. Pierwsza jest różana i powstała jesienią. Kolejna - będzie daliowa.

Obrazek

Sławku! Oczywiście od Tereski (Teniak). Nie sposób wyjechać od niej z pustymi rękoma...
Kolejna prymulka od Tereski bierze się za kwitnienie

Obrazek

Grażynko (kogra)! Ten zegar udało mi się upolować tanio w TkMaxx-ie. Generalnie ozdoby ogrodowe kupuje po trochu i raczej nie wydaje na nie fortuny, bo wciąż mam w co inwestować. Rośliny od Stasi rosną rewelacyjnie. Taka np. tarczownica

Obrazek

Majeczko (majka411)! Cieszę się, że Ci się podoba. Skomponowało się tak, jak chciałam. A róże od Ciebie niestety odchorowują przenosiny. Ale poza CPM wszystkie ruszyły, choć przyznam, że start mają trudny. Nie martw się jednak, dadzą sobie radę ;:215 Zamówienie na zdjęcia Okamiego przyjęte!

Moje dziwaczne tulipany NN

Obrazek

Ilonko (Ilona2715)! Słowem, Ci się u mnie podoba! Dziękuję ;:196

Tulipany Mata Hari

Obrazek

Kasiu (Kasiula17)! ;:196 Jak ja lubię tę różnorodność...

Cileste

Obrazek

Piotrze (misiaczekm)! I ja nie umiem sobie odmówić, jak coś mi się podoba. Kawałek miejsca zawsze się znajdzie. I wcale się nie gniewam. Dobrze Cię rozumiem. Ale radziłam z dobrego serca!

Princess Irene

Obrazek

Iwonko (Ivona44)! Nie oddam ;:224

Przetacznik goryczkowy

Obrazek

Teresko (tesia39)! [/b Masz 100% rację. Przede wszystkim mnie się ma podobać. A przy tym to, że sama wszystko w nim zrobiłam daje taką satysfakcję ;:215 Złotokap bardzo mnie ucieszył!

Żarnowiec. Wiem, że lubisz żółte

Obrazek

Aniu (akl62)! Złotokap kupiłam jako Wertera i jak na razie nie przewiesza pędów. Zobaczymy, jaki będzie.

Obrazek

Justynko (klaryso)! I znowu będę miała dwa kolejne epimedia. Na szczęście wiele miejsca nie potrzebują...

Zawilce zaczynają :tan

Obrazek

Gosiu (Pepsi)! Ja kocham iryski. Wszystkie bez wyjątku!

Obrazek

Bożko (bozunia)! Moja 'Eskimo" jest jeszcze malutka, ale kwiatów ma pełno. Zrobię jej zdjęcie w całości. odmian zawilców jest mnóstwo. Znowu upatrzyłam sobie nową odmianę ;:224

Bujanka większa na orliku

Obrazek

Miłego weekendu :wit Zostały jeszcze 2 dni :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Kiedys marzyłam o Cristacie. Jednak bym musiała dokupić kilka arów ;:306
Tulipany fajne masz!
Zawilce japońskie są takie piękne, ale u mnie wszystkie zdychają koncertowo, już się poddałam ;:223
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”