Wilec ziemniaczany ( batat )
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wilec ziemniaczany ( batat )
U nas też nie ma batatów w sprzedaży. Piszecie, że można kupić w Tesco, ale u nas nigdy nie było.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To że można kupić w Tesco, nie znaczy że zawsze. . Ja także długo na nie polowałam. A swoją drogą podejrzewam że w określonym sezonie. Ja kupiłam zimą, miesiąca nie pamiętam.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Zawsze, kiedy przeczytam na Forum o batatach w Tesco pędzę na drugi koniec miasta do sklepu. I zawsze na próżno. U nas to w ogóle nieznane warzywo.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Jest pierwszy kiełek na jednej z bulw posadzonych 20 lutego
Pozdrawiam, Feliksa
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
felixa gratuluję teraz będą rosły jak burza. Moja z 4-go oczka wypuściła pęd. , ale kolor liści mnie nie zachwyca.
Mój pęd ma bordowy kolor, takiego spodziewałam się, bo bulwa była różowa. Mam nadzieję, że zdobędę sadzonkę taką jak w zeszłym roku -
zielonocytrynowa o powycinanych jak klonowe liściach. Jeśli zdobędę, postaram się na czas wykopać i przechować bulwy.
zielonocytrynowa o powycinanych jak klonowe liściach. Jeśli zdobędę, postaram się na czas wykopać i przechować bulwy.
Pozdrawiam, Feliksa
- amarylis384
- 500p
felixa mnie też najbardziej podoba się wilec cytrynowo zielony. Miałam też bordowy o liściach w kształcie serca i o mocno powcinanych. Bardzo dobrze wyglądały z jaśniutką kocanką. Przechować nie udało się ani jednej. Pozdrawiam
Dziś dotknęłam bulwy z kiełkiem. Niestety, połowa z kiełkiem jest twarda ale druga całkiem miękka Poczekam aż kiełek podrośnie i chyba zrobię cięcie chirurgiczne chorej części. Teraz wiem dlaczego radzono sadzić częściowo odkryte. Druga bulwa jest cała twarda i na wierzchu widać oczko.
Pozdrawiam, Feliksa
- amarylis384
- 500p
felixa mój batat zrobił się miękki, liście klapnęły, obcięłam je, 3 kiełki są sztywne - zobaczymy co będzie dalej.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Nie mogę dostać sadzonek wilca ziemniaczanego na targowiskach
- amarylis384
- 500p
Wilec z batata padł, nie udało się, ale kupiłam sadzonki bordowego "powcinanego" i cytrynowo zielonego . Sadzonki ładne po 5 zł/szt. Pozdrawiam
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
To miałeś szczęście że znalazłeś Amarylis cytrynowy kolor piękny jest będę szukał dalej sadzonek
amarylis384 ! Z mojej drugiej bulwy rośnie kilka sadzonek, kolor podobnie jak u Ciebie, ni to zielony, ni to bordowy, kształt liści bluszczowaty. Ale jest problem, bo na liściach pojawiły się najpierw przezroczyste narośla, które potem na najstarszych liściach poczerniały a liście zaschły. Nastepne liście rosną ładnie, ale obawiam się, że to jakiś paskudny grzyb z Ameryki Południowej. M radzi, aby spalić roślinę. Sadzonki też mam już kupione - bordową o pięknych pięciopalczastych liściach i cytrynową o prostych liściach. Będę polować na cytrynową palczastą. Cytrynową przycięłam, aby rozkrzewiła się, a czubek do słoiczka z wodą (sprawdzę opinię o łatwym ukorzenianiu).
Pozdrawiam, Feliksa