Bukszpan - Czerwone liście - Więdnące młode pędy
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 maja 2014, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bukszpan - Czerwone liście - Więdnące młode pędy
Witam
Posiadam w ogródku bardzo wiekowego bukszpana (ponad 15 lat).
Zauważyłam u niego kilka niepokojących spraw.
Po pierwsze czerwone liście, których nigdy nie miał. Ma ich kilka pojedynczych i roślinie po nim na różnych gałązkach.
Po drugie ma jedną suchą gałązkach, ale myśle że to wina kotów....
Natomiast ostatnim trzecim problemem są mocno osłabione nowe pędy tego staruszka. Dosłownie więdną...
Proszę poradźcie co mam robić by poprawić jego kondycję... Ostatnio trochę padało, ale nie były to mocne opady...
Posiadam w ogródku bardzo wiekowego bukszpana (ponad 15 lat).
Zauważyłam u niego kilka niepokojących spraw.
Po pierwsze czerwone liście, których nigdy nie miał. Ma ich kilka pojedynczych i roślinie po nim na różnych gałązkach.
Po drugie ma jedną suchą gałązkach, ale myśle że to wina kotów....
Natomiast ostatnim trzecim problemem są mocno osłabione nowe pędy tego staruszka. Dosłownie więdną...
Proszę poradźcie co mam robić by poprawić jego kondycję... Ostatnio trochę padało, ale nie były to mocne opady...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bukszpan - Czerwone liście - Więdnące młode pędy
Moniko,fioletowiejące listki mają zwykle rośliny,którym brakuje fosforu-więc może Twój bukszpan jest trochę nie dożywiony.Ale więdniejące listki to zwykle naruszony system korzeniowy i po prostu roślina boleje.Sama piszesz,że to staruszek, więc poodrywaj z piętką sadzoneczki i po prostu go rozmnóż, gdyby przypadkiem usechł,mimo Twoich starań o uzdrowienie.Wiosenne opady na pewno mu nie zaszkodziły.
Halina
Poczytaj o rdzy bukszpanu i porównaj.Młode pędy nie więdną, to normalne, są miękkie i się kładą.Zrobią się twarde z czasem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 maja 2014, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za odpowiedzi. Z powodów ostatnich deszczów nie mogłam porobić więcej zdjęć i tak naprawdę coś podziałać. Zauważyłam później dziwny nalot i liście zwinięte w kule... Pomyślałam więc, że mszyce. Zatem kupiłam preparat na te gadziny i postarałam się opryskać jak najmniej deszczowy okres. Na razie nic więcej nie stosowałam, ale ogólnie mówiąc chyba tego staruszka nie jedna sprawa dorwała... Tak obecnie dziś wygląda:
Ogólnie zdjęcia obejmują wszystko co mnie martwi... Biały nalot w kulach z liści, czerwone liście, a dziś zauważyłam dziwne usychające liście u czubka krzewu. Do tego dochodzą żółte liście...
Nie chciałabym stracić krzewu o rozmnażaniu też myślałam (jeśli macie sprawdzony sposób bardzo proszę o podlinkowanie).
Nie wygląda to na rdzę bukszpanu. Przynajmniej porównując zdjęcia z internetu.
Ogólnie zdjęcia obejmują wszystko co mnie martwi... Biały nalot w kulach z liści, czerwone liście, a dziś zauważyłam dziwne usychające liście u czubka krzewu. Do tego dochodzą żółte liście...
Nie chciałabym stracić krzewu o rozmnażaniu też myślałam (jeśli macie sprawdzony sposób bardzo proszę o podlinkowanie).
Nie wygląda to na rdzę bukszpanu. Przynajmniej porównując zdjęcia z internetu.
Zwinięte listki to miodówka bukszpanowa.Opryskałaś, teraz przytniesz nieco i po sprawie