Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosiak
200p
200p
Od: 28 maja 2012, o 11:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Moze nie skrzynki ( te też ale inaczej) ale betoniak co uroku nie ma ale jest praktyczny przy stadzie psów - obsadziłam tak :

Obrazek

Obrazek

a doniczki mi mój Ukochany Zając na dwóch nogach przyniósł :tan
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesia fajny pomysł z tymi doniczkami od razu szarak zrobił się kolorowy,chociaż płot wcale nie taki brzydki...u mnie gorzej wygląda :)
Co posadziłaś w tych donicach jaskry czy aksamitki bo zdjęcie od dołu robione,niebieska to lobelia widzę
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Na pewno, u mnie, na balkonie, będzie królować bakopa.

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Pull, piękna i gęsta ta bakopa! :D

Wiesia - świetny pomysł, cała ta instalacja w kolorowych wiaderkach pasuje mi do jakiejś fajnej hipsterskiej kawiarni albo knajpki :D

A ja w tym roku, chcąc babci nieco umilić otoczenie, chcę podrzucić do klasycznej skrzynki następujący, raczej 'nieklasyczny' zestaw: lak pachnący + wenidium + felicja + fioletowa szałwia trójbarwna. Co sądzicie o takim zestawie? :roll:
Kuba
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zestaw może być interesujący, ale moim zdaniem raczej nie dla babci.Lak kwitnie tylko wiosną, wenidium i felicja zamykają kwity w pochmurne dni i wieczorami.By umilić otoczenie babci i by nie musiała wyczekiwać każdego kwiatka proponuję posadzić bezproblemowe i bardziej efektowne, obficie kwitnące kwiaty jak surfinie, pełnokwiatowe pelargonie, begonie, czy też niecierpki.
TheNawojka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2014, o 19:56

Werbena zwisająca a drummonda

Post »

Witam wszystkich :).
Wpadłam na pomysł aby na balkonie w jednej podłużnej doniczce zasadzić werbenę oraz drummondę. Mam rozsady obydwu i czekają na przesadzenie w stałe miejsce. Wyczytałam jednak, iż drummonda jest dość ekspansywna. Nie wiem więc czy zasadzenie razem, tych dwóch kwiatów jest dobrym pomysłem. Czy ktoś z doświadczeniem i wiedzą mógłby mi doradzić czy taka kompozycja się sprawdzi?
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Jeśli chodzi Ci o floks Drummonda, to chyba nie jest dobrym pomysłem posadzenie go razem z werbeną. Floks potrzebuje sporo wody, w upały obowiązkowo dwa razy dziennie, a werbena jednak mniej. Miałam tego floksa w zeszłym roku i nie powtórzę go w donicy, bo szybko przekwitał po kilku upalnych dniach, trzeba było go obcinać dla powtórnego kwitnienia i donica źle wyglądała. Możesz za to posadzić go bez towarzystwa i ustawić w miejscu, które osłonięte będzie przed południowym słońcem. A werbenę skomponuj np. z pelargonią rabatową.
sylv3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 01:03

lawenda w skrzynkach

Post »

Co roku w doniczkach - podłużnych skrzynkach mam inne kwiatki, skrzynek jest bardzo dużo.W jednym roku są pelargonie(nie chcę już ich), margaretki - troszkę się znudziły chociaż były piękne, w innym inne kwiatki. W tym roku chciałabym lawendę.Tylko jak czytam to martwię się,że może to nie być najlepszy pomysł. Często czytam, że rozkrzewiają się,że przesadzać do gruntu. U mnie nie ma takiej opcji.Chcę aby były w tych podłużnych korytkach,nie za wysokie,najlepiej pachnące i odstraszające komary:)Chyba nie za dużo wymagam? Co o tym myślicie? :heja
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Re: lawenda w skrzynkach

Post »

To zależy , miałam w ubiegłym roku jeden krzaczek w doniczce na południowym parapecie , przez lato było mu tam dobrze, jednak nie przetrwał zimy :( wiosną kupiłam kolejny tylko tym razem jesienią wysadzę na działkę.
mariolad
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 15:51

Post »

Witajcie

Mam parę lobelii niebieskich .
Z czym mogłabym ją skomponować w skrzynce balkonowej?
Pozdrawiam.
Mariola
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja daję lobelie do towarzystwa wysokim pelargoniom w wysokich donicach ;:65 . W dobrej ziemi i podlewane, lobelie rosną duże i przewieszają się.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Może z niecierpkami Obrazek
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Reniak, piękne niecierpki! Co zrobiłaś, że takie bujne? Mnie tę pełnokwiatowe rosły znacznie mniej intensywnie od zwykłych "walerian".
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”