Wszystko o pomidorach cz. 8
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Ze swojej strony podczas sadzenia w gruncie mam zamiar podlać go wodą z dodatkiem Previcur Energy, w który już jestem zaopatrzony. Tylko dlatego, że spodziewam się mokrego roku. Pod osłoną sprawa ma się zupełnie inaczej.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja będę pryskał przy wysadzaniu miedzianem od spodu liści.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanko z hmmm... innej beczki
Czy Aussie to nazwa odmiany po angielsku? w związku z tym wymawia się to [ozi]? bo mam zagwozdkę
Czy Aussie to nazwa odmiany po angielsku? w związku z tym wymawia się to [ozi]? bo mam zagwozdkę
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Aussie to nazwa odmiany angielska, a w zasadzie australijska - stamtąd pochodzi jak zresztą wskazuje nazwa . A jak się to wymawia prawidłowo, to nie wiem .
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Czy jedno dniowa temperatura 5*C nie zaszkodzi pomidorom? Są osłonięte od wiatru i od deszczu.
Pozdrawiam Paweł
Paweł, moim w zeszłym roku zaszkodziła taka temperatura. Wprawdzie się im nic nie stało od razu, ale z wyziębionej rozsady miałam pierwsze kwiaty same staśmione, na wszystkich odmianach...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Witam wszystkich Mam takie pytanie, czy można po oprysku miedzianem, tuż przed posadzeniem pomidora do gruntu, po posadzeniu podlać previcurem?
To w gruncie, bo pod osłoną może być po wierzchu jako , że tam deszcz nie pada.pawelp1320 pisze:Ja będę pryskał przy wysadzaniu miedzianem od spodu liści.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Czy sznurki pokazane na zdjęciach Tomano 20 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=672
nie są za cienkie do prowadzenia pomidorów ?
Wydaje mi się że pod obciążeniem owoców będą się wrzynały w łodygę, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni w uprawie pomidorów.
Wydaje mi się że pod obciążeniem owoców będą się wrzynały w łodygę, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni w uprawie pomidorów.
Pozdrawiam ED.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Rozumiem Twoje obawy. Faktycznie są dwa rodzaje. Możesz kupić 2 tys. metrów w szpuli małej lub 2 tys. w dużej. Różnica polega właśnie na grubości. Te grubsze są droższe ale lepsze. Choćby z tego powodu, że nie będą się wrzynały. Za ten grubszy zapłaciłem tydzień temu ok. 40 pln.
Na zdjęciach jest raczej gruby.
Na zdjęciach jest raczej gruby.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Ja mam zamiar wykorzystać drut ocynkowany z siatki ogrodzeniowej do prowadzenia pomidorów .
Zobaczymy jak się sprawdzi.
Zobaczymy jak się sprawdzi.
Pozdrawiam ED.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Sprawa zasadnicza. Sznurek jest jednorazowy, zatem nie będzie rozprzestrzeniał ewentualnych chorób, w roku następnym. Jesienią przy likwidacji nie sprawia kłopotu utylizacja.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Większość sznurków posiada jako podstawowy parametr TEX - to masa 1000m sznurka w gramach. Na średnicę ten parametr wprost się raczej nie przekłada.ED99 pisze:Czy sznurki pokazane na zdjęciach Tomano 20 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=672
Sądzę że bardziej istotne niż średnica sznurka może być jego wykonanie.
W tym roku kupiłem sznurek polipropylenowy opisany jako 'ogrodniczy', TEX 1000, szpulka 500m za 10 PLN.
Organoleptycznie i subiektywnie różni się od innych polipropylenowych sznurków jakie zgromadziłem w mojej domowej kolekcji - wydaje się być od nich delikatniejszy, bardziej miękki i giętki.
pozdrawiam, Tomek