Kalarepka- wymagania,problemy
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalarepa - uprawa
W zeszłą sobotę wysiałem bezpośrednio do gruntu kalarepę. Posiana dość gęsto, więc jak wzejdzie to będę niektóre rośliny przesadzał na inne stanowisko.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze przepikowuję kalarepę wysianą wprost do gruntu. Ulwielbiam kalarepkę- zwłaszcza na działeczce
Witam.Wysiałam kalarepe odmiany SUPERSCHMELZ.Nigdy nie miałam kalarepy na działce .Interesuje mnie czy uda się wyhodować o pokażnych rozmiarach.Najpierw na rozsadniku a jak podrośnie to do gruntu.Mój M na te moje poczynania ma trochę sceptyczne zapatrywania.Wysiane mam także cebule GLOBO i EXHIBITION.Jak to się mówi-kiedyś musi być ten pierwszy raz.Pozdrawiam JoannA.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu dobrze zrobiłaś wysiewając kalarepę na rozsadniku.
Ja kiedyś wysiałam od razu do gruntu, nie pikowałam i czekałam, czekałam, czekałam i nie doczekałam się porządnej kalarepy.
Ja kiedyś wysiałam od razu do gruntu, nie pikowałam i czekałam, czekałam, czekałam i nie doczekałam się porządnej kalarepy.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Re:
Witajcie, piszę zeby donieśc, że moja kalarepa odmiany Gigant (późna) wsadzona jako poplon przezimowała w gruncie tej zimy. Miałam zamiar przeznaczyć ją na kompost, ale okazało się, że jest jadalna. Górna część zgrubienia jest soczysta i bardzo smaczna, mimo, że pokazują się już pąki kwiatowelotta pisze:Z tego, co się orientuję, to trzeba przechować rośliny z korzeniami i wysadzić na wiosnę, w polu nie zimują raczej.tomek-warszawa pisze:A co trzeba zrobić żeby kalarepa zakwitła i wydała nasiona? Przezimuje w gruncie?
Dolna część zgrubienia jest jakby ciut sparciała, ale nie tak jak rzodkiewka w upały i na upartego da się zjeść. BTW, zgrubienia nie sa zbyt okazałe, tzn. pękate zbyt nie są, a raczej podłużne.
Pozdrawiam, Ilona
-
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
Moja kalarepka tez juz się pokazała,posiałam w wielodoniczce chyba jak podrosnie to pojdzie prosto do gruntu bo nie mam zadnego rozsadnika.Czy przykryc ją włokniną czy da sobie radę sama w gruncie?
Marianna
- Świnka
- Przyjaciel Forum
Da sobie radę, no chyba że przyjdą śniegi i mrozy włókniną (albo folią perforowaną) przykrywamy ją tylko po to, żeby była ciut wcześniej!
Aha, jeśli tego jeszcze nie robiłaś, to przypominam, że przed wysadzeniem do gruntu należy rozsadę zahartować np. na balkonie, tak minimum tydzień. (Zaczyna się od kilkugodzinnego wietrzenia i dochodzi do pobytu całodobowego).
Aha, jeśli tego jeszcze nie robiłaś, to przypominam, że przed wysadzeniem do gruntu należy rozsadę zahartować np. na balkonie, tak minimum tydzień. (Zaczyna się od kilkugodzinnego wietrzenia i dochodzi do pobytu całodobowego).
Pozdrawiam, Ilona
-
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
Świnka dzięki za podpowiedz,jak duzą kalarepkę mozna sadzic do gruntu?Ile listkow bedzie miec lub cos w tym rodzaju?
Marianna
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Jak na razie moja kalarepa rośnie sobie w rządku. Jak tylko wypuści liście właściwe to będę je przebywał
- Świnka
- Przyjaciel Forum
miisia, tak naprawdę to bardziej zależy od tego, czy kalarepka jest dobrze zahartowana, niż od ilości listków. Oczywiście lepiej wysadzić ją, jak już pokaże kilka listków nadliścieniowych, ale nawet małe siewki dobrze znoszą przesadzanie.
W odwrotną stronę: jeśli jest za duża w stosunku do pojemnika, w którym rosła i ma ściśnięte korzonki, yo będzie się gorzej przyjmowała.
A w praktyce wygląda to tek - jeżeli wysiewasz w domu do zbiorczej doniczki, to po ukazaniu się siewek nad ziemią musisz im zapewnić dużo światła i obniżyć temperaturę. Potem pikujesz (jak siewki są wyciągnięte, to jest okazja, żeby zasadzić je głębiej) i stopniowo hartujesz (tu możliwości zależą od pogody). A kiedy siewki są już zahartowane, to mają już kilka listków nadliścieniowych i nadają się do wysadzenia. Ja bardziej kieruję się tym, czy siewki są zdrowę i zahartowane i wysadzam je, zanim przerosną nadmiernie doniczkę. Bo wtedy ciasny pojemnik i brak ziemi powoduje, że są słabsze i gorzej się przyjmują.
W odwrotną stronę: jeśli jest za duża w stosunku do pojemnika, w którym rosła i ma ściśnięte korzonki, yo będzie się gorzej przyjmowała.
A w praktyce wygląda to tek - jeżeli wysiewasz w domu do zbiorczej doniczki, to po ukazaniu się siewek nad ziemią musisz im zapewnić dużo światła i obniżyć temperaturę. Potem pikujesz (jak siewki są wyciągnięte, to jest okazja, żeby zasadzić je głębiej) i stopniowo hartujesz (tu możliwości zależą od pogody). A kiedy siewki są już zahartowane, to mają już kilka listków nadliścieniowych i nadają się do wysadzenia. Ja bardziej kieruję się tym, czy siewki są zdrowę i zahartowane i wysadzam je, zanim przerosną nadmiernie doniczkę. Bo wtedy ciasny pojemnik i brak ziemi powoduje, że są słabsze i gorzej się przyjmują.
Pozdrawiam, Ilona
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
W ubiegłym roku kalarepę siałam w weekend majowy bezpośrednio do gruntu po trzech dniach wschody, potem tylko przerwałam i pięknie urosła:) Teraz dla próby wysiałam kilka nasion pod tunel foliowy a resztę wysieję w maju.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje kalarepki posiałam do wielodoniczek na początku marca. Pod koniec miesiąca przepikowałam. Potem hartowałam a od 2 tygodni część rośnie już pod agrowłókniną a jako że się bałam że mi zmarzną w gruncie to końcówkę wysiewu zostawiłam w wielodoniczkach w altanie. Powiem że te w ziemi są jakby grubsze. Nic im się nie stało. Teraz nadają przymrozki w Pozku ale mam nadzieję że nie zagrożą one kalarepkom. Syn już ostrzy na nie ząbki
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.