Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
Re: Datura... chwalipięta cz.III
Moje już 2 tydzień w gruncie,powoli wypuszczają zielone listki.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Baxiowa ale piekne paki ma Twoja datura,moja jeszcze nie ma no nic poczekam
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego czytam zawsze prognozę pogody - wg niej chłodniej w nocy będzie tylko w dniach 1 - 7 maja (0d 1 do 4 stopni) a potem już cieplutko i chyba zimnej Zośki w tym roku nie będzie. Przynajmniej w Bydgoszczy.baxiowa pisze:Oj uważaj żeby majowe przymrozki ich nie zniszczyły.magda1975 pisze:Moje już 2 tydzień w gruncie,powoli wypuszczają zielone listki.
Dlatego moje datury stoją sobie teraz w donicach na powietrzu a po 7 maja pójdą już do gruntu. No i powoli zaczynam nawozić.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Aleksandara ale śliczne moje to takie kikuty z kilkoma listkami. One są z nasion czy z badylków ?
Mam w domu 2 nawozy do roślin kwitnących i do pomidorow. Domyślam się że ten drugi odpada? Tak sie zastanawiam gdzie chlapnąć nawozem do pomidorów bo mam go za dużo. będę mieć ze 2-3 krzaczki pomidorow a nawozu litrowa butla haha
Jak często nawozić młode Datury?
Mam w domu 2 nawozy do roślin kwitnących i do pomidorow. Domyślam się że ten drugi odpada? Tak sie zastanawiam gdzie chlapnąć nawozem do pomidorów bo mam go za dużo. będę mieć ze 2-3 krzaczki pomidorow a nawozu litrowa butla haha
Jak często nawozić młode Datury?
Moje datury rzeczywiście czekają na przesadzenie.
Szukam tylko fajnych i dużych glinianych donic.
Lucynko,
kupiłam je jako ukorzenione badylki. Zimą stały golutkie, po wystawieniu na dwór pięknie się krzewią i zielenią ;)
Szukam tylko fajnych i dużych glinianych donic.
Lucynko,
kupiłam je jako ukorzenione badylki. Zimą stały golutkie, po wystawieniu na dwór pięknie się krzewią i zielenią ;)
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
I ja mam cichą nadzieję że zimnej Zośki nie będzie bo wszystkie już stoją na zewnątrz .
W tym sezonie to Mąż wszystko wyniósł w jego stronę.
W tym sezonie to Mąż wszystko wyniósł w jego stronę.
jeden wątek kilka opinii.
Już wiem, żeby sprawdzać pogodę do "zimnej zośki" i jak mają być przymrozki to nie przesadzać
Niby logiczne ale ja sama na to nie wpadłam jakby mi tego jak krowie na rowie nie powiedział Andrzej
Ja też mam jobla na punkcie moich datur ponieważ w zeszłym roku miałam jedną i mi nie zakwitła za to urosła w górę na prawie 1,90 w tym mam ich 9 i postanowiłam sobie że musi mi zakwitnąć chociaż jedna.
Więc tym razem nie chcę popełnić żadnego błędu.
Obecnie mam moje datury na balkonie wnoszę je wieczorem i wynoszę rano nie długo odpadnie mi kręgosłup więc sama rozumiesz, że nie cierpliwię się kiedy będę mogła zostawić je na noc na dworze.
Już wiem, żeby sprawdzać pogodę do "zimnej zośki" i jak mają być przymrozki to nie przesadzać
Niby logiczne ale ja sama na to nie wpadłam jakby mi tego jak krowie na rowie nie powiedział Andrzej
Ja też mam jobla na punkcie moich datur ponieważ w zeszłym roku miałam jedną i mi nie zakwitła za to urosła w górę na prawie 1,90 w tym mam ich 9 i postanowiłam sobie że musi mi zakwitnąć chociaż jedna.
Więc tym razem nie chcę popełnić żadnego błędu.
Obecnie mam moje datury na balkonie wnoszę je wieczorem i wynoszę rano nie długo odpadnie mi kręgosłup więc sama rozumiesz, że nie cierpliwię się kiedy będę mogła zostawić je na noc na dworze.
Pozdrawiam Małgosia
Czy można do Datury stosować nawóz do pomidorów?
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Tylko jaki ma skład ?
- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Hej w zeszłym roku miałam jedną daturę,która zakwitła bardzo późno pod koniec sierpnia i to słabo kilkoma kwiatkami,wcześniej miała pąki ale zrzuciła je.W tym roku dzięki Wam jestem bogatsza o wiedzę i mam nadzieję,że zakwitną moje datury mam ich 5 i kilka jeszcze zamówionych,ale podzielę się nimi więc będę miała jeszcze 2 może 3.
Na razie jakoś słabo rosną,podlewam je nawozem już od jakiegoś czasu,pewnie chciałyby być już przesadzone do większych donic,ale to wiąże się z codziennym ich dźwiganiem na noc do domu,tak więc do zimnej Zośki niech siedzą w mniejszych.
Gorga
skoro tak urosła to miała nawóz z azotem a zabrakło na wiązenie pąków z większą dawką fosforu np.10-30-20.
Z tego powodu moje siedzą jeszcze w mniejszych doniczkach
Na razie jakoś słabo rosną,podlewam je nawozem już od jakiegoś czasu,pewnie chciałyby być już przesadzone do większych donic,ale to wiąże się z codziennym ich dźwiganiem na noc do domu,tak więc do zimnej Zośki niech siedzą w mniejszych.
Gorga
skoro tak urosła to miała nawóz z azotem a zabrakło na wiązenie pąków z większą dawką fosforu np.10-30-20.
Z tego powodu moje siedzą jeszcze w mniejszych doniczkach
lucyna78 pisze:Czy można do Datury stosować nawóz do pomidorów?
Ja w zeszłym roku dawałam nawozy do pomidorów (zawsze mają dużo potasu) i wszystko kwitło pięknie
Ja mam pytanie, czy ktoś z was ma daturę Fandango? Jeśli tak, to czy jest bezproblemowa czy raczej należy do tych chimerycznych?