Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kalafior
Siew/sadzenie:
Wczesne odmiany kapustnych wysiewa się w ogrzewanych pomieszczeniach nawet od stycznia do początku marca, rozsadę wysadza się w kwietniu.
Żródło:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... %82owiasta
Gdybyśmy mieli kalendarzową i prawdziwą zimę, to pewnie bym poczekała do marca, ale skoro w tym roku nie ma zimy, to mam nadzieję, że już jej nie będzie. A luty wygląda tu jak marzec.
Wczesne odmiany kapustnych wysiewa się w ogrzewanych pomieszczeniach nawet od stycznia do początku marca, rozsadę wysadza się w kwietniu.
Żródło:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... %82owiasta
Gdybyśmy mieli kalendarzową i prawdziwą zimę, to pewnie bym poczekała do marca, ale skoro w tym roku nie ma zimy, to mam nadzieję, że już jej nie będzie. A luty wygląda tu jak marzec.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Posiałam eksperymentalnie stare nasiona (szkoda było wyrzucać), odm. Rober. Na opakowaniu napisano, że wysiewać można od lutego. Kilka już skiełkowało, najstarsza siewka jest strasznie wybiegnięta. Łodyżka ma ponad 2 cm wysokości a jeszcze liścienie się na dobre nie otworzyły. Stoją na południowym parapecie, gdzie temperatura (zależnie od pogody na zewnątrz) jest bardzo zmienna, od 14 do nawet 26 (tak było wczoraj) w dzień. Może trzeba było się tak nie spieszyć i wysiać np. za miesiąc... ;)
Camellia . Jeżeli masz balkon i nie ma mrozu, możesz przenieść .Kapustne i sałaty są wytrzymałe na niskie temperatury. Jest szansa ,że te które później wykiełkują nie będą wybiegnięte. W zeszłym roku tak zrobiłam z sałatą i jak trochę podrosła na balkonie , posadziłam w szklarni.
Pozdrawiam , Bożenka.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Mój balkon odpada - jest od północy i prawie zawsze jest tam cień. Szklarni ani nawet tunelu nie mam.
To zostaje tylko zjeść kiełki , pod warunkiem , że nasiona nie były zaprawiane. Albo spróbuj na tym balkonie.
Pozdrawiam , Bożenka.
Rumianka dobrze radzi, dla rozsady wystarczy północny balkon
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Kiedy najlepiej wysiać nasionka na rozsadę? Będę ją przygotowywać- w domu szklarenki
- Wolusia
- 1000p
Re: Jaki kalafior?
Dostałam troszkę nasion kalafiora z wymiany z forumowiczką. Kiedy je najlepiej wysiać? Pójdą do gruntu Jestem zupełnie zielona w tej kwestii. Podpowiedzcie
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Troszkę odgrzeje kotlet...kalafiora.
Mam problem z moimi sadzonkami. Krótko po wzejściu siewki się zaczynają kłaść i gniją. Co może być przyczyną? Podobne problemy miałem w zeszłym roku z kapustą. Macie jakąś radę?
Kalafiory wsadzone w domu na wschodnim parapecie w pudełku po margarynie. Mają wilgotno (nie mokro) mimo wszystko padają. Próbowałem oprysku na choroby grzybowe ale nic to nie daje.
Mam problem z moimi sadzonkami. Krótko po wzejściu siewki się zaczynają kłaść i gniją. Co może być przyczyną? Podobne problemy miałem w zeszłym roku z kapustą. Macie jakąś radę?
Kalafiory wsadzone w domu na wschodnim parapecie w pudełku po margarynie. Mają wilgotno (nie mokro) mimo wszystko padają. Próbowałem oprysku na choroby grzybowe ale nic to nie daje.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- Wolusia
- 1000p
Mnie padły siewki kalafiora i kapusty. Pewnie popełniłam jakiś błąd. Może ziemia?
Zgorzel siewek, albo wina ziemi, albo nasiona niezaprawiane, (lub te dla działkowców za słaba energia kiełkowania) lub za mokro ewentualnie dziur w tym pudełku nie ma od spodu, chcecie w miarę dobrego podłoża za ok 30 zł w centrach ogrodniczych worek klasmana 200 litrów (nie wiem czy są mniejsze)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam rozsadę kalafiora we wtorek i w środę posadziłam ją do gruntu, a dzisiaj zauważyłam, że liście żółknął. Jaka może być przyczyna?