Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Witam, wysiewałam dzisiaj dyniowate do doniczek i przypomniałam sobie , że obiecałam nasiona cukinii, która dobrze się przechowywała. Niestety , nasiona były niewykształcone - płaskie , zrobiłam próbę kiełkowania i jak było do przewidzenia , nie wykiełkowały. Wybaczcie , że nie podzielę się nasionami. Posiałam kupną Astrę Polkę , Tondo di Piacenza ( z akcji wymiany ) i jakieś z Lid...
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to dynia była czy cukinia nie pamiętam, ale jedna czy dwie sztuki zakwitły mi w fazie rozsady, jednak rośliny były większe od Twoich.Russski pisze:Witajcie, swoją cukinię wysiałem do pojemniczków na początku kwietnia, na razie stoi w szklarni i czeka na wysadzenie na zewnątrz. Dziś zauważyłem, że pojawiają się zaczątki kwiatów, czy to normalne że u tak małych roślin pojawiają się kwiaty?
mogą byc zaczatki kwiatów cukinia ma ok 60 dni okres do wydania owoców
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeżeli dynia kwitnie w czasie rozsady, to oznacza, że ma złe, a nawet bardzo złe warunki i chce kosztem wzrostu, wydać plon.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiane 2 maja na kiełkowniku nasiona cukinii zaczynają już kiełkować. Na początek wykiełkowały odmiany o okrągłych owocach: One Ball F1 i Eight Ball F1. Troszeczkę się pospieszyły bo nie mam jeszcze gotowych pierścieni z ziemią.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Bardzo proszę o identyfikację nasion.
Wyłożyłam na waciki cukinię Tondo chiaro di nizza i dynię Hokkaido, niestety dziecko mi pomieszało podpisy i teraz nie wiem, co jest co.
Drugie zdjęcie bardziej oddaje rzeczywisty kolor tych nasion.
Wyłożyłam na waciki cukinię Tondo chiaro di nizza i dynię Hokkaido, niestety dziecko mi pomieszało podpisy i teraz nie wiem, co jest co.
Drugie zdjęcie bardziej oddaje rzeczywisty kolor tych nasion.
Pozdrawiam, Marta.
Dynia jest po lewej na dolnym zdjęciu.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
dynia ma ciemniejsze nasiona
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Którą odmianę bardziej polecacie? Astrę Polkę czy Goldenę? Chcę sobie dosiać i zastanawiam się którą z nich wybrać.
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam Astrę sezon temu, tej drugiej nie znam.
Ładnie rosła Astra u mnie, choć dosiewałam kilka razy, bo mi ślimaki zjadały młode siewki
A ostatnią zjedliśmy jakoś na początku grudnia chyba.
Dość dobrze się przechowała, mimo, że trzymałam ją w temperaturze pokojowej.
Ładnie rosła Astra u mnie, choć dosiewałam kilka razy, bo mi ślimaki zjadały młode siewki
A ostatnią zjedliśmy jakoś na początku grudnia chyba.
Dość dobrze się przechowała, mimo, że trzymałam ją w temperaturze pokojowej.
Pozdrawiam Kaśka
Wysiałem dzisiaj cukinie, ale okazało się że zielonej miałem tylko 3 ziarenka, dokupiłem przez internet 2 odmiany, ale o okrągłych owocach, ponieważ z okrągłymi nie mam doświadczenia mam pytanie czy te okrągłe zastąpią mi podłużne zielone czy jednak dokupić nasion? Cukinię najczęściej spożywamy po zgrillowaniu, lub usmażeniu, z makaronem lub innymi warzywami. Ponieważ jestem fanem cukini, martwię się letnimi niedoborami tego przysmaku