Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Dlatego optymalnym rozwiązaniem przed "skokiem w bok"jest rozwiązanie forumowicz-na dwa sznurki.
Rudka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2014, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów :D
Swoją przygodę z działką dopiero zaczynam i jestem wręcz przerażona jak wiele muszę się nauczyć. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą i ja niedługo będę się cieszyć własnymi ogórkami, pomidorami, jabłuszkami... Póki co mam mętlik w głowie :(
Za radą pana w nasienniczym zaopatrzylam się w nasionka ogórkow Santer F1 i Parys. Przygotowałam małą rozsadę, nawet wiem już jaki błąd zrobiłam ;:14. Mam zamiar prowadzić ogórki po sznurkach. Poradzicie mi, proszę jak przygotować ziemię. Czy można rozsypac np. Azofoske czy może lepiej odbiornik. Mam jeszcze skorupki jajek. Cały rok zbieralam. Jak najlepiej zrobić z nich użytek? Zaznaczam, że ziemia jest gliniasta.
forumowicz, nie mam możliwości wysyłania PW. Dużo czytałam nt. OW. Ocet już mam ;:173 proszę o przepis na ekologiczny preparat przeciw kanciastej plamistosci.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Moje ogórki ładnie zaczynają wschodzić. :heja
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

W jakiej rozstawie najlepiej prowadzić ogórki przy podporach w gruncie?

I może koś wie, gdzie można kupić kołki z ramionami do wbicia w ziemię przed ogórkiem? Do tych kołków podwiązuje się następnie sznurki do prowadzenia rośliny.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

25-30 cm.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Dzięki.
Pozdrawiam
Adam
JolaLola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 18:23

Post »

W tamtym roku robiłam rozsadę ogórków w różnych pojemniczkach po śmietanach, obcinałam butelki plastikowe i robiłam dziurki w dnie. Najlepsze są jednak butelki 1,5 - 2 litrowe ale bez dna, zostawia się walec wysokości ok 10cm. Potem łatwo jest posadzić do gruntu i małe zagrożenie uszkodzenia roślinek. Konstrukcje mam zrobioną na wzór drabiny rozstawnej (oczywiście bez stopni :) ) na górze mam pręt żebrowany zabezpieczony farbą, do którego przywiązuję zwykłe sznurki, takie białe sztuczne. Przy ziemi nie stosuję żadnych technologii, po prostu kawałek sznurka leży swobodnie na ziemi a dalej zaplątuję w łodygę do góry i dopiero przywiązuję do pręta. Sznurek jest delikatnie naprężony a jak ogóreczki podrastają to je dalej zakładam okrężnie na sznurek. Jak są małe to mogą się troszkę zsuwać. Mi sznurek nie uszkadzał łodygi pod ciężarem ogórków. Ziemię od samego wysiania stosuję z biedronki, nic się nie działo z moimi rozsadami :)
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam,dziś mam zamiar wysadzić rozsade ogórków do gruntu ,czy można ją wsadzic głębiej niż była w pojemnikach?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lepiej nawet zrobić kopczyk wokół szyjki korzeniowej, aby nie zalewać zbytnio jej, bo zagnije, a sadząc głębiej i to z czasie zimna, to na pewno korzenie obumrą i ogórek będzie się od nowa ukorzeniał.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dzięki za info,muszę wysadzić bo są (ciut wyciągnięte) ,roszada stała trzy tygodnie na balkonie,więc może się przyjmie.Do oprysku startowego lepszy jest Miedzian czy Curzate?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Jeżeli możecie mi poradzić to proszę napiszcie :
1 . Czy prysk miedzianem zrobić w momencie wysadzania rozsady na miejsce stałe do gruntu, czy można już zrobić jak pojawią się pierwsze listki właściwe- jeszcze wtedy kiedy rozsada jest w palecie ?
2.Czy do przygotowania ekologicznego oprysku mleczanem według przepisu forumowicz nadaje się kreda taka jaką pisze się w szkole na tablicy ?
Zasiałam już swoje ogóreczki ( odmiany Krak , Alladyn i Cezar ) dokładnie w poniedziałek 28 kwietnia , wzeszły już 30 kwietnia. Jednak z powodu wyjazdu nie mogłam ich wynieść na balkon. Dopiero zrobiłam to dzisiaj - boje się ,że zaczęły mi już wybiegać- w domu było bardzo ciepło. Mam posadzone tak jak proponował forumowicz po 3 nasionka w jednej przegródce palety. Grządkę szerokości 40 cm i długości 4 m nawiozłam obornikiem.
Teraz zastanawiam się jak poprowadzić sznurki skoro według zaleceń specjalistów z tego forum najlepiej sadzić w jedno miejsce 3 sztuki co 20-25 cm. Kupiliśmy już listwy na stelaż , konstrukcja więc jako taka będzie ,ale jak i ile poprowadzić sznurków , aby ogórki oplotły ?
Pozdrawiam ciepło Ania
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Moja konstrukcja pod ogórki woła o pomstę do nieba ale się sprawdza.
To paliki wbijane mniej więcej co 1,5 metra, górą owinięte drutem powlekanym.
Do drutu przywiązana włóczka i puszczona luzem do ziemi. Jak ogórki mają około 10 cm, zaczynam owijać je wokół włóczki, jeśli zabraknie, przywiązuję kolejne pasma.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Andzia 1967

1.W momencie wysadzania,możliwość dokładnego dwustronnego opryskania sadzonek.
2.Nie,zawiera dodatki-patrz przepis na MW.
3.Ile przegródek ma paletka (gęstość nasadzenia na dł.4m)
4.Prowadzenie w pionie czy pod kątem
5.Wysokość konstrukcji
Od tych informacji zależy wybranie moim zdaniem optymalnej metody.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”